Trobada internacional

El festival gai Circuit de Barcelona torna amb visitants de 83 països

  • Després de dos anys d’absència, la cita LGBTI+ de música i oci oferirà des de dissabte nou dies de diversió. Revolucionarà el Gaixample i altres zones de la ciutat

El festival gai Circuit de Barcelona torna amb visitants de 83 països

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Dos anys de letargia per la pandèmia han multiplicat les ganes i les expectatives dels milers d’assistents que any rere any viatjaven a Barcelona per submergir-se en el Circuit Festival, com a punt de trobada del col·lectiu LGBTIQ+. La cita, que des del 2008 s’ha convertit en referent mundial, atraurà aquesta vegada viatgers de més de 80 països disposats a entregar-se a nou dies i nou nits (del 6 al 14 d’agost) de música i oci, amb un alt impacte econòmic en l’hostaleria i altres serveis, sobretot l’anomenat Gaixample, el barri de l’Antiga Esquerra del Eixample.

El Circuit arriba a la 13a edició després d’una aturada forçosa que revertirà en una de les edicions amb més públic, ja que l’organització (el català Matinée Group) avança que té venudes totes les entrades per alguna de les festes, que han sigut adquirides des dels cinc continents. De fet, destaquen que en el ‘top’ de les procedència dels participants figuren la Xina i els països àrabs «on l’homosexualitat està penada i perseguida». Al festival de Barcelona trobaran «un espai d’obertura, tolerància i respecte on poder-se expressar amb llibertat en un entorn inclusiu i d’acollida, sense repressió ni complexos», remarquen.

En aquest sentit, 8 de cada 10 assistents seran estrangers, com és habitual, cosa que vol dir que l’esdeveniment recupera la normalitat viatgera. El retrobament festiu per a la comunitat de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals serà especialment destacada la presència de nord-americans, australians, brasilers, israelians, italians, francesos, alemanys, colombians i britànics, que aprofiten la convocatòria per passar les vacances a la ciutat.

El festival lúdic, que altres anys ha superat els 70.000 assistents en el conjunt de celebracions, es reivindica com a «gran celebració de l’amor i l’amistat més enllà del gènere». Després d’algunes crítiques des d’entitats activistes perquè no dibuixa la realitat social ni problemàtiques del col·lectiu i s’emfatitza molt l’impacte econòmic, en aquesta ocasió no s’han proporcionat estimacions. Tanmateix, informes internacionals del sector turístic assenyalen que la despesa del turista LGBTI és fins a tres vegades superior. De fet, és un dels segments de mercat pels quals més està apostant Turisme de Barcelona.

Hotels i comerç

Matinée Group va calcular en anteriors edicions una despesa mitjana de 250 euros diaris. Un dispendi que més enllà del festival i l’allotjament es distribueix en restauració, comerços de moda, transport i diversos serveis. Perruqueries, gimnasos (DiR s’ha convertit en la cadena oficial col·laboradora a què poden accedir amb entrades puntuals o de diversos dies) i d’altres espais acusen aquests dies l’efervescència de la cita gai més important de l’estiu.

El desembarcament afectarà hotels de diferents categories, tot i que entre els més reservats figuren dos de luxe, el W (hotel Vela) i el Mandarin Oriental. També l’hotel gai Axel torna a ser dels que tenen més demanda, així com apartaments turístics especialment a l’Eixample, però també en altres eixos cèntrics. En tots, les estades són més llargues que la mitjana.

El capítol de festes tornarà a estar capitanejat per la multitudinària Water Park Day d’Illa Fantasia (dia 9), que s’allarga tota la jornada i fa capbussar al ritme de la música en una piscina d’onades milers d’assistents amb banyador i ensenyant pit. Una altra supercita quant a gran afluència a la fresca serà (com a novetat) a la Fira Gran Via 2, a l’Hospitalet, el dissabte 13. Però moltes sales s’integraran aquests dies en el circuit de diversió que inclou des del Razzmatazz, al Poblenou, fins a l’Input al Poble Espanyol, o GO! Beach Club, al barri del Besòs i el Maresme.

Notícies relacionades

El desplegament humà per fer possible el muntatge inclou més de 500 contractacions directes i moltes altres indirectes, assenyalen fonts del grup, en especial un centenar de persones per atendre el públic del dia del parc aquàtic. En matèria artística, les 12 festes donen cabuda també a altres promotors internacionals de l’escena ‘clubbing’ gai, com Forever Tel Aviv (Israel), TNW (Brasil) o Megawoof (Regne Unit). La banda sonora, essencialment house, tribal i tech house, alinearà 42 discjòqueis, i tindrà el color d’un gran equip de ballarins i animadors.

Ciutat premiada, estudis especialitzats i segment rendible