Canvi de cicle

Comença la demolició de l’Aquarama del Zoo de Barcelona, antiga llar de l’orca Ulisses

  • Colau remarca que l’operació és un símbol del canvi de model de la instal·lació «del segle XIX al segle XXI»

Comença la demolició de l’Aquarama del Zoo de Barcelona, antiga llar de l’orca Ulisses

Jordi otix

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’operació és tan rellevant per a l’Ajuntament de Barcelona que quan aquest dimarts s’ha informat de l’inici de la demolició de l’Aquarama del Zoo de Barcelona hi havia en l’acte gairebé més representants del consistori que dofins ha allotjat la instal·lació en els seus 47 anys d’història.

Trenta-un dofins després, l’Aquarama ha començat a esquerdar-se aquest matí, quan una cisalla ha escapçat una petita part del que va ser la llar de l’orca Ulisses. La màquina ha iniciat la seva destrucció per a les càmeres dels mitjans de comunicació, i ho ha fet amb cautela i cura, ja que s’intenta evitar sorolls i vibracions que importunin els animals. Per això s’ha triat la cisalla.

D’Ulisses al segle XXI

«Quan, el 1995, se’n va anar l’orca Ulisses, hi havia cua per veure el seu últim espectacle. TV3 el va retransmetre en directe. Gràcies a Déu, la societat ha canviat», ha proclamat el director del Zoo, Sito Alarcón, sobre el nou plantejament que preval sobre com tractar als animals, i que deixa enrere el model anterior.

Alarcón ha explicat que el desmuntatge de l’Aquarama va començar fa un mes. «Ens preocupava molt el soroll, les vibracions». Per evitar-ho, la destrucció serà menys ràpida del que podria ser, però menys estrepitosa.

On hi ha l’Aquarama s’habilitarà una reserva d’animals que acollirà les espècies que hagin de ser traslladades per obres al Zoo. Estarà en funcionament a l’estiu del 2024. Serà un altre signe més del canvi de cicle.

Canvi de cicle

La demolició de l’Aquarama s’ha convertit en un símbol del canvi de cicle que viu el Zoo des de fa anys. Un canvi que es va iniciar amb l’arribada d’Ada Colau al govern de la ciutat. Així ho ha explicat l’alcaldessa, que ha relatat com el 2015, poc després d’arribar al consistori, es va trobar amb una disjuntiva: «Janet Sanz em va dir que s’havia de prendre una decisió immediata. Calia ampliar les instal·lacions dels dofins, o no podien seguir allà. Jo vaig dir que no les ampliàvem. Hem d’acabar amb la cultura de l’espectacle amb els animals».

Va ser el primer gest del que Colau ha definit com el pas «del Zoo del segle XIX al del segle XXI. Una transformació que porta temps». La demolició de l’Aquarama, inaugurat el 1968 i inactiu des del 2015, «és molt més que una demolició», ha remarcat l’alcaldessa. «Els animals no són coses, són éssers vius amb sentiments. Comencem una transformació; el Zoo té futur però havia d’evolucionar».

Notícies relacionades

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, s’ha pronunciat en termes similars als de Colau: «Un Zoo no és un lloc per donar espectacle». I ha destacat que malgrat el canvi de visió, la instal·lació no perilla: «El Zoo continua i aquest demolició n’és un símbol».

Collboni ha explicat que quan encara hi eren va anar a veure els dofins i va comprendre que havien de sortir d’allà. «Es va prendre la decisió que calia prendre. Barcelona va dir que volia un nou model de Zoo», ha afirmat Laia Bonet, tercera tinenta d’alcalde i presidenta del parc.