Col·lectius vulnerables

1.261 persones viuen al carrer a Barcelona, 167 més que el 2021

El recompte anual d’Arrels Fundació estableix que el districte amb més persones al carrer és Ciutat Vella, amb un 28% del total, seguit de l’Eixample i Sants-Montjuïc

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts

A la ciutat de Barcelona viuen 1.261 persones al carrer. Així ho ha determinat Arrels Fundació en un recompte realitzat aquest 15 de juny i que determina que la xifra ha crescut en 167 persones respecte al recompte del 2021. L’estudi es va portar a terme amb l’ajuda de 522 voluntaris que van recórrer els diferents districtes entrevistant les persones que estaven dormint al carrer. Tot i així, des de la fundació matisen que es tracta d’una xifra de mínims, ja que no s’han pogut incloure tots els barris de la capital catalana.

Aquest resultat és una primera radiografia que demostra, segons la fundació, que fa falta més atenció social i més polítiques públiques per acabar amb la problemàtica. El president d’Arrels, Ferran Busquets, fa una valoració positiva del recompte explicant que és una manera de donar visibilitat a les persones sense llar i de mostrar aquesta realitat tan desconeguda i estigmatitzada. Ha apuntat que l’objectiu no és cap més que «la xifra de persones que viuen al carrer baixi».

El recompte, que es fa des de l’any 2008 per part d’Arrels Fundació o de la Xarxa d’Atenció a Persones sense Llar de Barcelona (XAPSLL), registra aquest 2022 el segon nombre més alt de persones que viuen al carrer, tornant a registrar-se unes xifres similars a les del 2020. Aquest augment, segons Busquets, es relaciona amb les restriccions de mobilitat de l’any passat. «El que és clar és que el nombre de persones creix any rere any. Nosaltres atribuïm part d’aquest creixement que l’any passat hi havia menys mobilitat i al final Barcelona és una gran ciutat i molta gent ve a buscar-hi feina. De fet, la majoria de persones que acaben al carrer venen a buscar feina». Malgrat que la xifra hagi augmentat, des de la fundació valoren el recompte d’aquest any de manera molt positiva, ja que gràcies a la col·laboració ciutadana es poden extreure xifres precises que permeten tenir una radiografia completa d’una realitat desconeguda com és la de les persones sense llar. A més, el fet que hi hagin col·laborat tants voluntaris «demostra que la ciutadania està preocupada i que és necessari actuar davant aquestes situacions de vulnerabilitat», ha afegit Busquets.

Notícies relacionades

Ciutat Vella és el districte en què s’han detectat més persones vivint al carrer. Un total de 344 persones sense sostre malviuen entre els carrers d’aquest districte, cosa que representa que un 28% del total del recompte. El segueixen de prop el districte de l’Eixample, amb 297 persones, un 24% del total, i Sants-Montjuïc, amb 183 persones, cosa que representa un 15%. Entre els districtes amb menys persones en aquesta situació hi ha Sarrià-Sant Gervasi (3%), Gràcia (3%) i Sant Andreu (1%), malgrat que les xifres no són exactes, ja que no es va poder incloure la totalitat dels carrers d’aquests districtes.

Propostes de millora

Una de les propostes d’Arrels per acabar amb aquesta problemàtica és la d’obrir espais petits a cada barri perquè puguin deixar de dormir en ple carrer i així poder oferir un lloc segur a totes les persones que es troben en aquesta situació. Amb això es pretén millorar el model actual d’albergs massificats i oferir espais que s’adaptin a les necessitats de les persones. A més, demanen que es donin més facilitats a les persones sense llar perquè puguin accedir a programes i promocions habitacionals específiques per a aquesta situació.