Visita diferent

El puput de Gaudí pren vida a la Pedrera

  • L’emblemàtic edifici estrena realitat immersiva amb una experiència que barreja arquitectura real i hologrames de les figures creades pel geni modernista

El puput de Gaudí pren vida a la Pedrera
3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Construir un arc parabòlic, el que resulta de suspendre una cadena agafada per dos punts situats a la mateixa alçada, i aixecar un arc catenari de maó, semblant al primer però no igual, és possible a la Pedrera. Ho és sense embrutar-se gens ni fer cap força. Ho és gràcies a la realitat mixta, que no és el mateix que la realitat virtual ni l’augmentada, sinó una solució tecnològica menys agressiva i immersiva i més subtil. I ho és perquè la que passa per ser l’última obra civil d’Antoni Gaudí i la més singular pel que va suposar de ruptura quant a innovacions constructives i solucions ornamentals estrena visita, tot i que els seus responsables parlen d’experiència ja que és sensorial i interactiva. Com dèiem, un recorregut a base de realitat mixta que és el mateix que dir que el visitant segueix veient el món físic tal com és, en aquest cas la genial obra arquitectònica del modernista, mentre una sèrie d’hologrames sorgits de les formes naturals que va crear Gaudí prenen cos i expliquen el què, el com i el perquè de l’edifici. 

Zepelins volant

La visita comença, com no, amb l’usuari posant-se unes ulleres i deixant-se escanejar les mans per poder interactuar amb els hologrames durant el trajecte, ja sigui per construir un arc parabòlic o catenari mentre s’aprèn que el terrat de la Pedrera descansa sobre 270 dels segons o bé per anar tocant zepelins que sobrevolen l’espai i el contacte dels quals suposa obtenir informació sobre com de mal rebuda va ser l’obra en el seu moment. D’aquí el nom de la Pedrera i la fugida de la ciutat del primer ministre francès Georges Clemenceau al·legant que els catalans construïen cases per a dracs. Dir que els zepelins virtuals al·ludeixen a una altra de les bromes despectives que es feien sobre l’edifici a principis del segle XX al comparar-lo amb un aparcament per als esmentats artefactes voladors. 

Mestre de cerimònies

El mestre de cerimònies de la visita amb realitat mixta és l’holograma d’un puput, el mateix que apareix en el forjat d’un dels balcons de la façana principal i que durant el recorregut guia el visitant per les sis estances que formen la visita. Sis habitacions de l’entresol, fins ara tancades al públic, buides d’ornaments però plenes de l’arquitectura gaudiniana amb els seus sostres, columnes de pedres, motllures i portes, i que expliquen tant la inspiració de Gaudí en la natura per a la seva creació com la història de l’edifici al llarg del segle XX: des de l’encàrrec que el 1905 el matrimoni Pere Milà i Rosario Segimon van fer a l’arquitecte per aixecar una vivenda al llavors incipient passeig de Gràcia fins a l’actualitat, passant per la confiscació que el 1936 va patir per part del PSUC i la seva conversió en Conselleria d’Economia i Agricultura i residència particular del conseller Joan Comorera. 

Inversió secreta

Notícies relacionades

La iniciativa, afirmen des de la Pedrera, és la primera d’aquest tipus a Espanya i ha comptat amb la col·laboració de Laie (que ha iniciat una nova línia dedicada a aquest tipus d’experiències), Glassworks (estudi centrat en els efectes visuals i l’animació digital) i Microsoft, i té l’objectiu d’acostar la cultura a nous públics a través de la tecnologia. La inversió afirmen des de la Fundació Catalunya la Pedrera ha sigut important però es manté en secret. No així el preu Magical visió –títol d’aquesta nova visita– que és de 18 euros. 

1,3 milions de visites

La proposta és una més de les que ofereix la Casa Milà (el nom real de l’edifici) per passejar-s’hi. A banda de la visita tradicional, és possible conèixer-la de nit amb espectacle visual i copa de cava al terrat, a soles abans de l’obertura o fer un ‘tour’ pels espais amagats, els que no estan oberts al públic. En temps prepandèmics, el 2019, 1,3 milions de visitants van optar per una de les experiències, el 2020 i 2021, en plena pandèmia, van ser 181.354 i 206.725 persones, respectivament. Aquest any encara no té xifres, però ja s’ha recuperat el 70% dels visitants del 2019 i la previsió és que el percentatge vagi creixent a mesura que l’estiu avanci.