Alcaldia de Barcelona

Maragall i Collboni s’afegeixen a la precampanya de Colau quan falta un any per les municipals

  • El candidat d’ERC aspira a tornar a guanyar els comicis «amb marge» per poder aquesta vegada formar govern

  • El líder del PSC a Barcelona critica que la seva sòcia hagi precipitat la pugna electoral i promet «governar fins al final»

Maragall i Collboni s’afegeixen a la precampanya de Colau quan falta un any per les municipals

Andreu Dalmau / EFE

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ada Colau no ha volgut esperar que faltés un any per a les eleccions municipals i amb l’anunci d’optar per un tercer mandat ha acabat precipitant la precampanya a Barcelona. Aquest dissabte, just quan queden per endavant 365 dies perquè els barcelonins tornin a escollir alcalde, Ernest Maragall i Jaume Collboni s’han sumat a la cursa electoral per plantar-li cara. Mentre el candidat d’ERC aspira a tornar a guanyar els comicis i fer-ho «amb marge» suficient per poder aquesta vegada formar govern, el primer tinent d’alcalde ha criticat la seva sòcia per precipitar la pugna electoral, distorsionant així l’agenda del consistori, i ha promès «governar fins al final». Mentrestant, les dretes manquen de referents per als comicis, amb Junts encara sense candidat, el PP sense aclarir si Josep Bou repetirà o no i Eva Parera, de C’s, com a única opció confirmada.

Les maquinàries electorals dels partits ja han arrencat a Barcelona per a una cursa de fons fins al 28 de maig del 2023. El guanyador dels anteriors comicis, Ernest Maragall, ha sigut ratificat aquest dissabte per ser qui intenti de nou portar per primera vegada ERC a gestionar l’ajuntament de la capital catalana. Unes primàries sense sorpreses en què la militància republicana ha hagut d’escollir entre el veterà regidor de 79 anys o votar en blanc. «Ens disposem a guanyar de manera inqüestionable», ha declarat Maragall davant dels seus seguidors. Amb més «marge» que els 4.833 vots amb què va superar Colau al 2019, però que no van evitar que la dirigent morada revalidés l’alcaldia gràcies al recolzament dels socialistes i els regidors de Manuel Valls. El partit presidit per Oriol Junqueras inicia així el compte enrere per intentar que els dos balcons de plaça Sant Jaume siguin republicans.

L’inici precipitat de la precampanya que ha certificat Maragall no ha agradat entre la tercera força més votada. El PSC ha celebrat aquest mateix dissabte un consell extraordinari d’alcaldes en què Collboni ha aprofitat per atiar el seu soci en el consistori barceloní. «No permetré que els barcelonins perdin un any sencer. [...] Barcelona necessita centrar-se en les solucions, no són temps d’eleccions», ha afirmat el primer tinent d’alcalde. La tensió entre els socis de govern ha pujat un grau i els desacords prometen no ser una tònica inhabitual fins als comicis.

Tensió a la coalició

Notícies relacionades

Com a mostra, Collboni ha reiterat que els regidors socialistes no recolzaran el nou pla d’usos que proposen els de Colau per al districte de l’Eixample. L’esmentada reforma implica una suspensió de llicències de la restauració a fi de protegir el comerç de proximitat, entre d’altres. Una mesura que el primer tinent d’alcalde considera que «ofegarà l’economia de la ciutat i generarà més incerteses». Mentre Collboni pronunciava aquestes paraules, l’alcaldessa Colau –superat ja fa setmanes el tràmit de la proclamació com a candidata– inaugurava a Sant Martí la nova biblioteca Gabriel García Márquez, la més gran de la ciutat.

Les opcions identificades com d’esquerres ja tenen els candidats, mentre que les dretes només saben que serà Eva Parera qui representarà C’s. Junts ha celebrat aquest mateix dissabte la seva convenció municipalista a Reus sense aclarir qui serà el número 1 a les llistes per a Barcelona, ja que Elsa Artadi va decidir fa unes setmanes retirar-se de la política institucional. El PP tampoc ha aclarit si finalment Josep Bou repetirà o no com a candidat a l’alcaldia. I des de les formacions sense regidors, la CUP ha celebrat també aquest dissabte una trobada amb afiliats i simpatitzants per intentar tornar a aconseguir representació en el consistori, tot i que encara sense un candidat o candidata definits.