Mesura municipal

Barcelona compartirà amb veïns i comerços energia d’11 pèrgoles fotovoltaiques

  • Badia assegura que més de 1.000 famílies aconseguiran un estalvi d’un 25% en la seva factura per aquesta mesura

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha anunciat aquest dimecres que l’Ajuntament de Barcelona posarà al servei de la ciutadania i els comerços l’energia que generen 11 pèrgoles fotovoltaiques municipals. Són pèrgoles amb excedents d’energia que actualment es venen en el mercat i que es volen aprofitar per a aquesta mesura.

La legislació, ha explicat, permet connexions fins a 500 metres de distància de les pèrgoles, per la qual cosa veïns i comerços pròxims a les instal·lacions són els que podran tenir accés a aquests punts. Segons Badia, més de 1.000 famílies es podran beneficiar d’aquesta mesura i aconseguiran aproximadament un estalvi del 25% en la seva factura, uns 200 euros. En el futur s’espera ampliar l’oferta i arribar a proveir parcialment 3.000 llars. L’estalvi del 25% és el que es calcula que aconsegueixen també les comunitats que posen plaques fotovoltaiques als seus terrats.

Mig quilòmetre

S’hi podrà apuntar tothom que tingui un comptador de baixa tensió a mig quilòmetre com a màxim de la pèrgola en qüestió, i, en cas que hi ha més demanda que oferta, hi haurà un sorteig, si bé també es tindrà en compte el cas de les famílies vulnerables. La idea és que d’entrada la connexió sigui per a un any, que es podrà renovar, i que la llar en qüestió rebi 500 W.

Quant al calendari, es començarà per la pèrgola des de la qual Badia ha presentat la iniciativa, la de la Ronda de Dalt. Però pràcticament es farà alhora en 10 pèrgoles més. D’aquí a unes setmanes es comunicarà el procés per apuntar-s’hi, al juliol està previst que s’hagin constituït les comunitats que es crearan en cada pèrgola i al setembre s’iniciarà el proveïment.

A més de la de la Ronda de Dalt, les pèrgoles generadores disponibles són la d’Alfonso Comín; la de Josep Andreu Abelló; la del Circuit de Modelisme; la del Nus de la Trinitat – Parc Trinitat Vella; la de Pilar Miró; la de Via Favència – plaça de Karl Marx; la de Via Favència – carrer de Castor; la de la pista esportiva Campillo de la Virgen; la dels quarters de Sant Andreu, i la de Via Barcino.

Complement

Badia ha recordat el problema que suposa la pujada del preu de l’energia, no només arran de la guerra d’Ucraïna, i ha remarcat que la connexió a les pèrgoles pot suposar un respir per als que se’n beneficiïn, tot i que serà un recurs complementari.

Notícies relacionades

«Qualsevol el que estigui a 500 metres s’hi pot connectar. Podran tenir un estalvi, però això no significa que puguin disposar només d’aquesta font. Podem cobrir el servei durant el dia, o complementar-lo, però necessiten un contracte normal. A la nit no podem donar servei. Buscarem vivendes que tinguin activitat diürna, si no, no té sentit», ha explicat Badia.

Com a exemple, el regidor ha citat el cas d’una vivenda que necessiti posar la calefacció de dia a l’hivern: «Podrem complementar el servei que ja tinguin».