Plantes, dominació i musclos

  • Els set quilòmetres de les velles rondes de Barcelona s’omplen d’instal·lacions, que evidencien els problemes urbans, i realitats augmentades, que conviden a previsualitzar futurs possibles de la ciutat, a l’inici del festival d’arquitectura Model, que fins al 15 de maig omplirà el carrer d’activitats. 

Plantes, dominació i musclos

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A la ronda de Sant Antoni els veïns, aquest dijous al matí, miraven entre sorpresos i encuriosits el nou artefacte aparegut en la no gaire estimada i àmpliament rebutjada, per ells, llosa homònima. Sobre l’asfalt dur de la via ara viuen plantes i insectes de diferents altituds, climes i paisatges: des d’espècies capaces d’absorbir 10 vegades més CO2 de l’habitual fins a d’altres de comestibles que obren noves possibilitats d’alimentació. Coexisteixen totes juntes a ‘L’arca de convivència’, que és com els seus autors, els estudis d’arquitectura LEA Atelier i TAKK Architecture, han batejat el jardí mòbil.

No gaire lluny, a la plaça d’Idrissa Diallo –fins fa poc plaça d’Antonio López–, els transeünts feien el mateix i dirigien la mirada cap a l’estructura circulable amb forma de piràmide invertida (obra d’Ojo Estudio) que ocupa l’espai on al seu dia hi havia l’escultura del marquès de Comillas, que alhora era traficant d’esclaus. Aquí no hi ha diversitat biològica, sinó diversitat de les maneres de dominació i explotació que s’han viscut a la ciutat. 

El futur del metavers

La primera instal·lació fa referència a la necessitat de revertir els efectes de l’escalfament global i estimular la biodiversitat; la segona pretén evidenciar que el que s’ha d’elevar sobre el pedestal és l’espai públic, col·lectiu i per a tothom. El futur construït al metavers és el que intentaven visualitzar els agosarats que enfocaven el mòbil al codi QR que té un tòtem blau i negre que ocupa una de les cantonades de la plaça Universitat. 

Notícies relacionades

Els tres punts formen part del recorregut d’instal·lacions (cinc en total) i d’exemples de realitat augmentada (cinc més) que esquitxen els set quilòmetres de les velles rondes de Barcelona i que són l’epicentre del festival d’arquitectura Model, que fins al 15 de maig omplirà la ciutat de tota mena d’activitats, des de debats fins a exposicions, passant per visites guiades i festes arquitectòniques (una per districte, organitzades pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya) per convidar els ciutadans a reflexionar sobre com ha de ser el futur urbà en un context de crisi: climàtica, sanitària i social.  

El menjar, a debat

El passeig esquitxat de sorpreses ha sigut al matí, a la tarda hi ha hagut la inauguració del festival a la plaça de Catalunya, l’epicentre de l’epicentre amb una altra de les instal·lacions: Cuina urbana, construïda per l’estudi MAIO i que, com el nom indica, aspira a posar al centre del debat la relació de la ciutat amb el menjar i la relació dels aliments amb l’impacte climàtic i la justícia social. L’acte va començar amb els parlaments protocol·laris i va acabar amb un aperitiu de musclos i un vermut d’algues. Coses de l’arquitectura del futur. 

Temes:

Arquitectura