Urbanisme

La justícia rebutja aturar les obres de Via Laietana pel recurs de Barcelona Oberta

  • L’associació d’eixos comercials va demanar la mesura cautelar argumentant risc econòmic davant una possible sentència contra la reforma

La justícia rebutja aturar les obres de Via Laietana pel recurs de Barcelona Oberta

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La justícia avala la continuïtat de les obres que l’Ajuntament de Barcelona ha emprès per reformar la Via Laietana. Així ho ha dictaminat el jutjat número 14 del contenciós administratiu en una interlocutòria amb data de 25 d’abril en resposta al recurs presentat per Barcelona Oberta.

L’associació d’eixos comercials va reclamar com a mesura cautelar que els treballs de reforma de la via s’aturessin en el recurs contenciós administratiu que va presentar el 23 de març passat contra la resolució de l’ajuntament del 15 de febrer en què es va aprovar definitivament l’avantprojecte de reforma del carrer.

El consistori va presentar escrit d’oposició i el jutge ha rebutjat els arguments de Barcelona Oberta per reclamar que parin les obres: la possibilitat que una sentència futura anul·li el pla quan estigui ja estigui consumat. Segons l’associació, això podria tenir dues conseqüències: suposar un gran cost econòmic per a l’ajuntament i que la remodelació no sigui reversible, per la qual cosa la Via Laietana no pot tornar a la seva situació anterior.

El jutge replica que aquestes situacions no podrien donar-se en cap cas alhora, perquè si la reforma és irreversible, l’ajuntament no hauria de pagar res per revertir-la. També recalca que en tot cas, si hi ha risc econòmic davant una eventual sentència adversa al pla urbanístic, no seria per a l’associació denunciant, cosa que assenyala com un altre argument per no acceptar la mesura cautelar sol·licitada, és a dir, la paralització de les obres a Via Laietana.

Discrepàncies

La reacció davant les obres del carrer va causar discrepàncies a Barcelona Oberta a principis d’any, quan l’Associació Via Laietana va abandonar aquest col·lectiu per discrepar amb les al·legacions presentades contra la reforma. El president de l’associació Via Laietana, David González Deltell, va explicar els motius de la seva sortida en una carta al president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené.

Notícies relacionades

«Barcelona Oberta va decidir preparar i presentar al·legacions davant l’Ajuntament de Barcelona a la reforma prevista de la Via Laietana sense la nostra revisió prèvia, sent la nostra associació la principal afectada i interessada d’aquesta reforma», va escriure González, que va afegir: «No podem compartir el contingut d’aquestes al·legacions perquè no s’està entrant en detalls de la reforma, sinó que són al·legacions que van en contra d’efectuar-la».

Barcelona Oberta, que uneix més d’una vintena d’eixos cèntrics i turístics, creu que el projecte dificulta massa l’accessibilitat amb cotxe a l’epicentre comercial de la ciutat.