Balanç

La Diputació de Barcelona afronta la recta final de mandat bolcada en «la reactivació econòmica i social»

«Hem fet bastant més del que ens tocava i en unes condicions molt difícils», ha recordat la presidenta Núria Marín en al·lusió a aquests dos anys de pandèmia

La Diputació de Barcelona afronta la recta final de mandat bolcada en «la reactivació econòmica i social»

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts

La Diputació de Barcelona i els ajuntaments de la província s’han erigit aquest dimarts com l’«aliança guanyadora» per fer front als reptes actuals, marcats per la pandèmia i la crisi per la invasió d’Ucraïna, i també als reptes del futur. En un acte celebrat al paranimf de l’Escola Industrial, sota el nom d’‘Ajuntaments i Diputació. L’aliança guanyadora’, la presidenta de la corporació, Núria Marín, i els membres del govern han fet balanç sobre els tres primers anys de mandat i han reflexionat sobre els reptes que marcarà l’acció dels governs locals en els pròxims mesos.

Marín ha remarcat que, amb aquesta jornada, la Diputació vol agrair l’esforç i la dedicació dels ajuntaments durant els dos últims anys marcats per la pandèmia: «Hem fet bastant més del que ens tocava i en unes condicions molt difícils», ha assegurat. Ha destacat que el Govern de coalició «inèdit» (PSC i Junts) ha demostrat que s’han posat d’acord per treballar pels ajuntaments, malgrat les diferències –ha dit– i ha recalcat l’aposta pel diàleg i el consens. Ha insistit que el pla de mandat té una voluntat transformadora i ha assegurat que en la recta final del mandat estan «bolcats en la reactivació econòmica i social» i que volen accelerar les actuacions per complementar els projectes transformadors que han impulsat.

El context de la crisi d’Ucraïna

A més, ha afirmat que «la bona situació econòmica i financera ha sigut decisiva per donar un massiu recolzament d’urgència als ajuntaments al pic d’emergència sanitària» i ha afirmat que no volen abaixar la guàrdia, en les seves paraules, davant el context internacional, marcat per la crisi d’Ucraïna, que veu complex i incert.

Notícies relacionades

La vicepresidenta segona de la corporació, Carmela Fortuny, ha assegurat que volen ser «útils i referents» per als municipis i ha avisat que els reptes globals no poden aconseguir-se sense els reptes locals, mentre que la vicepresidenta quarta, Núria Parlon, ha ressaltat el compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la tasca «clarament decidida» de la Diputació amb l’estratègia de l’Agenda 2030. La diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, ha recordat l’atenció que s’ha fet a les persones per erradicar situacions de desigualtat i de pobresa, i el de Cultura, Joan Carles Cañizares, ha posat en relleu el paper de la cultura durant la pandèmia, les ajudes que han destinat al sector i ha assegurat que continuaran fent propostes culturals.

Per la seva part, el diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, veu com a «condició indispensable» l’equilibri territorial i la tecnologia digital, i ha descrit projectes com Vies Blaves i el desplegament de la fibra òptica; i la diputada de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç, Eva Menor, ha destacat els reptes de sostenibilitat aplicats al sector turístic i l’aposta de la corporació per descentralitzar el turisme. Finalment, el diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, ha explicat el Pla d’acció d’energia i clima i el Pla Renovables 2030 per lluitar contra l’emergència climàtica, i la diputada adjunta a la Presidència, Pilar Díaz, ha destacat que el Pressupost del 2022 és el més elevat de la història de la corporació, el 70% del qual es destina a donar suport directe als governs locals.