Sector econòmic

Tornen les reobertures hoteleres encoratjades pel congrés de mòbils a Barcelona

  • El luxós Nobu aixeca de nou la persiana després de dos llargs anys sense activitat, que li han permès completar les seves instal·lacions

  • Aquests dies també es reactivarà el Sofía, un dels més grans de Barcelona, i almenys una altra mitja dotzena

Tornen les reobertures hoteleres encoratjades pel congrés de mòbils a Barcelona

Zowy Voeten

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Ni el més pessimista del lloc hauria imaginat el març del 2020 que al posar el candau per la pandèmia molts hotels barcelonins haurien d’esperar inclús dos anys per tornar a la vida. En el cas del novísimo Nobu Hotel, en aquest temps ha passat del silenci absolut al tràfec dels obrers que s’escarrassaven per rematar espais que havien quedat pendents de renovació en el seu debut, el 2019. Però la recepció deserta ja és història des d’aquest dimarts, en el qual el glamurós edifici de la marca fundada per Robert de Niro, Nobu Matsuhisa i Meir Teper ha tornat a bategar. El detonant és ni més ni menys que el Mobile World Congress (MWC) que començarà dilluns a Barcelona i marca –creuant els dits– l’impuls definitiu per recuperar aquesta activitat econòmica a la ciutat.

En aquests moments hi ha un 75% d’hotels en funcionament a la capital catalana, tot i que segons fonts de Gremi d’Hotels la xifra podria arribar al 80% aquesta setmana. Les obertures estrella de la setmana són la de Nobu (de cinc estrelles) i, dijous que ve, la del Sofía, el segon més gran de la ciutat amb un volum de 465 habitacions. Però almenys una altra mitja dotzena estan reobrint també aquests dies: U232, Expo Hotel Barcelona, Hotel HCC Regent, BCN Urbaness Bonavista, BCN Urbaness Del Comte, BCN Urbaness Gran Rosellon i Hotel Derbi. Esperen que el trampolí del congrés marqui una progressiva i ferma recuperació del sector turístic, tornant la confiança a l’anhelat visitant de negocis, i als viatgers en general. I amb Barcelona projectada al món durant uns quants dies per obra de la cita tecnològica.

En el cas d’aquest establiment al costat de l’estació de Sants (i que abans fos el Gran Hotel Torre Catalunya), al terratrèmol de la pandèmia s’hi han sumat canvis en l’estructura de la gestió, de manera que ha passat a ser 100% Nobu. Obrir uns dies abans del MWC és tan simbòlic com estratègic. «Volíem expressar el nostre suport al congrés. S’ha de donar aquest missatge de ciutat als organitzadors», explicava a aquest diari Laurence Dubey, directora general, a poques hores de l’enlairament. Desenes d’empleats han viscut dies vertiginosos per tornar a injectar vida a 259 habitacions més una supersuite de 150 metres quadrats a la planta 22.

Més espais privatitzables

«Hem aprofitat aquest temps tancats per completar la renovació», afegeix. Ara totes les habitacions tenen ja la mateixa estètica de disseny, i s’han completat altres instal·lacions, com un nou auditori per a 90 persones que amplia la seva oferta per a reunions o esdeveniments, en un moment en què la crisi sanitària revaloritza els espais privatitzables per a grups, revela. També han abordat millores al seu spa i gimnàs, que s’obrirà pròximament, igual com algun altre espai.

Però aquest esforç en millorar l’establiment no ha impedit que, sense hostes, gairebé tot el personal es veiés abocat a l’erto. Portaven tot just sis mesos oberts quan va arribar el forrellat, sense temps amb prou feines a consolidar una plantilla formada per a l’obertura, explica.

L’empresa va aconseguir recol·locacions en hotels en altres punts del món on sí que estaven oberts. «Ara han tornat amb moltes ganes», explica Dubey, sabent com de difícil que és aconseguir nou personal ara que tants dels professionals de l’hoteleria s’han canviat a sectors menys afectats per la pandèmia. «Obrirem amb 120 empleats», dels quals molts recuperen el seu lloc. Remarquen que la seva formació específica dura més d’un mes, així que era clau comptar amb el volum més gran possible d’empleats ja rodats a la casa.

Qui ja porta un any actiu és el cap de manteniment, amb un petit equip, essencial per greixar una bèstia semblant durant la prolongada letargia. Al març també van tornar algunes cambreres de pis per anar posant al dia les 23 plantes. I poc a poc s’ha anat incorporant equip comercial, com Lorna Turnbull, directora de Màrqueting, optimista amb la reactivació, en tant que Nobu ja té cobert el 75% del seu pressupost anual, entre previsions d’ingressos, esdeveniments i altres de confirmats. Com a reclam de sortida, estan oferint tarifes des de 195 euros l’habitació, tot i que no en els dies del congrés, òbviament.

Però també hi haurà cares noves, com la del xef espanyol Sergio Martínez, que ja ha passat pels espais bessons de Miami, Istanbul o Barbados i dirigirà el restaurant del mateix nom dalt de l’hotel. Els fogons no han parat aquest mes de febrer per modelar una carta que fusiona «els clàssics de la marca» amb propostes i elaboracions més personals, que «homenatgen» la cuina catalana i el producte de proximitat. De moment, la seva cotitzada cuina ha tornat només amb sopars, i en poques setmanes reprendran els dinars i el ‘brunch’ dels diumenges.

Laurence Dubey remarca que aquest espai s’enfoca sobretot a la clientela local i no ha deixat de rebre correus preguntant per la tornada. Així que no és estrany que el debut d’aquesta nit de dimarts hagi penjat el ‘ple’, tot i que amb l’aforament una mica reajustat per al rodatge.

També són esperançadores les dades de cara al congrés. Esperen arribar al 80% d’ocupació diumenge, i acomodaran els clients a les plantes més altes per conquerir l’hoste amb les seves panoràmiques de Barcelona. Des de dalt, pot veure’s tota la metròpolis en 360 graus.

Il·lusió i optimisme

Notícies relacionades

Un altre pes pesant de tornada serà el Sofía, a partir de dijous. Fonts de l’establiment expliquen que el cap de setmana ja arribaran els primers congressistes, amb l’expectativa d’arribar al 80% d’ocupació. També reactiven el seu restaurant principal i la cafeteria, cosa que ha suposat poder recuperar el 70% o 80% del seu equip, malgrat que alguns professionals hagin migrat de país o sector. La tornada ve a ser com un ‘déjà vu’, en tant que l’enorme hotel ja va viure un llarg tancament per reformes abans de la nova etapa que va emprendre el 2017. La maquinària torna a estar afinada, asseguren des de la Diagonal, on s’ubica. «Hi ha molta il·lusió i ganes de tirar endavant de nou», confessen.

Els hotels que no obrin ara ho faran a la primavera, gradualment. La patronal espera que abans de l’estiu la pràctica totalitat estigui operativa.

Bones previsions als pisos turístics