LA FESTA DE LA MÚSICA

Els 10 concerts que no et pots perdre del Curtcircuit a Catalunya

  • Maria Arnal i Marcel Bagés presentaran el seu últim treball, ‘Clamor’

  • Hi haurà actuacions de cantautores com Meritxell Neddermann, Soledad Vélez i Joana Serrat

  • Lalo Malo i Nacho Vegas són altres dels convidats i A Contrablues celebra el seu quinzè aniversari

Els 10 concerts que no et pots perdre del Curtcircuit a Catalunya

CURTCIRCUIT

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El sector musical ha sigut un dels que pitjor ho ha passat en aquests últims mesos donades les múltiples dificultats per celebrar concerts. Però ara que la situació sembla haver millorat és el moment perquè tant els músics com els seus seguidors ens agafem la revenja i, en aquest sentit, una de les millors propostes és el cicle Curtcircuit que, en la seva desena edició, proposa una vintena d’actuacions en diverses sales de Catalunya de diferents estils tant d’artistes consagrats com a emergents a preus populars. Dins de la seva variada oferta hem seleccionat els deu concerts imprescindibles que no ens podem perdre.

MARIA ARNAL I MARCEL BAGÉS + IKRAM BOULOUM

La popular parella que va sorprendre tot el món amb el seu disc 45 cerebros y 1 corazón repeteix la seva fórmula basada en la sensibilitat a partir de la simplicitat en el seu nou treball, Clamor, en el qual redimensionen el concepte de tradició i l’introdueixen definitivament en el demà afegint, també, la música electrònica. Parla dels canvis personals, col·lectius i globals a què ens aboca un planeta en crisi i la nostra infinita capacitat de transformació davant les adversitats i els reptes del futur. Apadrinen l’ascendent Ikram Bouloum, que combina l’electrònica amb els sons del Magrib i un contingut feminista.

Dia 26 de febrer, 20.30 hores. Sala Apolo (Barcelona), de 15 a 18 euros.

CARLES BENAVENT I ROGER MAS

El jazz i la música flamenca són les especialitats de Benavent, tot un referent de la música creativa de l’últim mig segle a nivell mundial. Ha enlluernat grans mestres des de Chick Corea i Quincy Jones fins a Miles Davis, Paco de Lucía i Camarón de la Isla. El seu directe en col·laboració amb el gran pianista Roger Mas promet moltes emocions en dos concerts íntims i molt especials.

Dia 5 de març, 21 hores. El Paraigua (Barcelona), 15 euros.

Dia 23 d’abril, 20.30 hores. Espai Orfeó (Lleida), 15 euros.

LALO MALO

El músic conegut com a Lalo López, especialista en ritmes ballables amb arrels afroamericanes canvia d’estil per transformar-se a Lalo Malo i mostrar-nos la seva nova faceta. Ara ens porta un disc fosc de blues com un lament, un crit desesperat i un testimoni implacable d’un temps i un lloc. Molt més que una actuació, una inesperada catarsi sonora.

Dia 5 de març, 21.30 hores. Sala Upload (Barcelona), de 12 a 15 euros.

A CONTRABLUES (GIRA 15 ANYS)

Aquesta banda de rock i blues celebra la seva dècada i mitja de vida amb una petita gira que promet ser una festa amb el seu habitual so cru, directe i calent, gairebé salvatge i que tindrà com a resultat un nou projecte discogràfic. En aquestes actuacions, el grup s’unirà a alguns dels seus companys artistes per repassar alguns dels temes més representatius del seu repertori. Seran tres concerts plens de sorpreses.

Dia 6 de març, 20.30 hores. Cafè del Teatre (Lleida).

Dia 29 d’abril, 22.30 hores. Lo Submarino (Reus).

Dia 20 de maig, 21 hores. Sala Zero (Tarragona). Tots, de 12 a 15 euros.

NACHO VEGAS

Aquest veterà cantautor de folk i rock fa un gir més a la seva carrera amb el seu nou treball discogràfic, Mundos inmóviles derrumbándose, obrint una nova etapa amb sons i ritmes que no esperàvem. I és que afegeix aires llatins amb patrons rítmics que van de les influències porto-riquenyes a les dominicanes, sempre amb lletres que parlen de la fragilitat i la soledat amb sensibilitat i tendresa.

Dia 8 d’abril, 22 hores. Cafè del Teatre (Lleida).

Dia 10 d’abril, 20.30 hores. Sala Stroika (Manresa). Tots dos, 25 euros.

TARTA RELENA

Aquest duo a cappella format per les catalanes Marta Torrella i Helena Ros indaga en la música tradicional folklòrica d’arrels mediterrànies amb dues veus perfectament enllaçades. El seu repertori inclou des de temes de tradició oral fins a cançons d’autor. Ara estrenen el seu primer elapé, Fiat Lux, en el qual exploren en els records, la nostàlgia i l’evocació dels sentiments.

Dia 21 d’abril, 21.30 hores. El Pumarejo (l’Hospitalet). De 13 a 16 euros.

MERITXELL NEDDERMANN + ABRIL GABRIELE

Aquesta artista, criada en un entorn musical, tanca amb aquest concert la seva gira de presentació del seu primer disc, In the backyard of the castle. En aquest àlbum experimenta amb loops, pedals, el piano i la veu creant un so propi que beu directament de diferents paisatges musicals com la clàssica, el jazz i la música indie. La precedirà l’argentinocatalana abril Gabriele que ja ha presentat diversos singles amb sons que s’alimenten del soul, el grunge i la música alternativa.

Dia 23 d’abril, 21 hores. Sala Vol (Barcelona). 15 euros.

CHAQUETA DE CHÁNDAL + ROBOT EMILIO

El trio de rock presenta el seu segon àlbum, Futuro, tú antes molabas, amb cançons més pop, colors més càlids i melodies més amables, però amb la secreta intenció de provocar mal rotllo. Mostren la seva indignació amb la situació actual amb ironia, però sense deixar de fer-nos ballar, cantar i riure. Els teloners seran els Robot Emilio, una banda de power pop barcelonina que va debutar l’any passat amb ¡Al Lío!

Dia 30 d’abril, 21 hores. Sala Vol (Barcelona). De 12 a 15 euros.

SOLEDAD VÉLEZ

Aquesta cantautora xilena misteriosa i hipnòtica va cridar l’atenció amb els seus primers àlbums de folk fosc en anglès i la seva particular veu, capaç de passar-te el cor. Des d’aleshores ha evolucionat cap als sons electrònics més lluminosos i s’ha passat al castellà en el seu últim àlbum, Nuevas épocas. En els últims anys ha llançat diferents singles que incorporen ritmes de la música urbana i llatina i té un directe potent i vibrant.

Dia 13 de maig, 21.30 hores. Sidecar (Barcelona). De 10 a 13 euros.

JOANA SERRAT

La cantautora catalana va editar l’any passat el seu cinquè àlbum, Hardcore from the heart, probablement, el més original de la seva carrera. En el mateix informe del llibre homònim de la sexòloga Annie Sprinkles per emprendre un viatge introspectiu en què s’enfronta a si mateixa mostrant tots els seus clarobscurs. És un disc dolorós i commovedor, que t’atrapa i en el qual experimenta amb la nostàlgia i la melancolia, però mai perd de vista la seva tradicional honestedat.

Dia 14 de maig, 21 hores. Espai Orfeó (Lleida). De 15 a 18 euros.