Recurs

Colau demana l’arxivament de la causa per les subvencions i no anar a declarar

  • La defensa de l’alcaldessa remet documentació al jutge per demostrar que la querella de l’Associació per la Transparència no té base jurídica

Colau demana l’arxivament de la causa per les subvencions i no anar a declarar

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els advocats de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han presentat un recurs per sol·licitar al titular del jutjat número 21, davant el qual està citada a declarar el 4 de març en qualitat d’imputada, l’arxivament de la causa i, en conseqüència, l’anul·lació d’aquesta citació, feta arran de la querella presentada per l’Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica pels presumptes delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació de cabals públics, tràfic d’influències i negociacions prohibides.

La denúncia afecta subvencions rebudes per l’Observatori DESC, la PAH, Enginyers sense Fronteres i l’Aliança contra la Pobresa Energètica en el període 2014-2021, i els advocats de Colau, Olga Tubau i Àlex Solà, van presentar el recurs, avançat per ‘El País’, el 25 de gener. Segons fonts municipals, la defensa de l’alcaldessa dona per fet que haurà d’anar a declarar, però ha volgut avançar al més aviat possible l’entrega al jutge de la informació que consideren que fa evident que la querella no té base jurídica.

El recurs considera «desordenada» i «sense rigor de cap classe» l’exposició de la querella i al·lega diversos elements. En primer lloc, el fet que Colau no és qui atorga directament les subvencions, per això els seus advocats creuen que la querella no hauira d’haver sigut admesa i que en cas de ser-ho no hauria de ser l’alcaldessa la cridada a declarar com a imputada.

Delicte per delicte

Al considerar que ella no va ser qui va donar les subvencions, els seus advocats neguen que pugui existir prevaricació. Pel fet que ella no disposa dels diners del consistori «com si es tractés de la seva economia domèstica», descarten que hagi existit malversació. Quant als possibles delictes de frau i tràfic d’influències, Tubau i Solà exposen que la querella no aporta cap dada que els sustenti. Quant a les negociacions prohibides, pel presumpte deure d’abstenció, també consideren que no ha existit.

Notícies relacionades

«No resulta sostenible en el nostre sistema processal constitucional penal que s’atribueixi la condició d’investigada» a Colau, afirmen els advocats, que remarquen que comporta «la vulneració del dret constitucional a no patir indefensió».

Informe del secretari

La defensa de Colau aporta diversos informes, entre els quals, un del secretari municipal, que incideixen en l’argumentació del recurs. Segons les mateixes fonts, al consistori es dona per fet que l’alcaldessa haurà de declarar però que la querella serà finalment arxivada.