GIRA CULTURAL

Els 10 millors espectacles als Teatres d’Ateneus de Catalunya per al 2022

  • En l’apartat musical destaquen la paròdia ‘Quasi Opera’ i el concert de Joan Vázquez

  • Hi ha originals propostes de dansa, teatre i activitats infantils

  • Ofereixen el cicle ‘Dona i humor’ amb títols com ‘La volta al món en 80 ties’

Els 10 millors espectacles als Teatres d’Ateneus de Catalunya per al 2022

SALA ATRIUM

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

La cultura no ha de ser un privilegi exclusiu de les grans ciutats i tots tenim dret a tenir-hi accés. Per això, el 2016, la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) va crear la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC) que aplega 38 sales del territori. A més, s’ocupa cada any de programar tota mena d’espectacles. Aquest any podran veure’s una vintena d’actuacions diferents que estaran de gira per aquestes ciutats i poblacions amb més d’un centenar de representacions. Per conèixer els llocs, dies i hores recomanem visitar aquest apartat de la seva pàgina web, en què figuren tots els detalls. D’entre tots, escollim els 10 espectacles més interessants d’aquesta edició.

MÚSICA

‘QUASI OPERA’ (Illuminati)

Un insòlit i hilarant recital d’òpera interpretat per tres grans tenors (Ezequiel Casamada, Miquel Cobos i Albert Mora) a qui també els agrada posar-se una mica gamberros, divertir-se i divertir-nos. Escoltarem grans temes operístics i àries, però també cançons populars, cançó napolitana, catalana, espanyola o de musicals i sempre amb un to de slapstick sense paraules. Els tres divos hauran de superar una sèrie d’obstacles materials, artístics i sensorials per poder arribar al final.

JOAN VÁZQUEZ & THE FEELING GOOD SWING TRIO

El cantant presenta Feeling good, espectacle del seu nou disc en què fa de crooner i versiona grans èxits musicals en català i anglès acompanyat per una banda. Interpreta temes de pel·lícules com Cheek to cheek (Sombrero de copa), Moon river (Esmorzar amb diamants) o de grans artistes com els Platters (Smoke gets in your eyes), Can’t take my eyes of you (Frankie Valli), així com el que dona títol a l’àlbum, Feeling good, que va brillar en la veu de Nina Simone. I la gran sorpresa, la molt més actual Creep, de Radiohead. Totes, amb arranjaments contemporanis sense que perdin el seu to de swing i jazz.

DANSA

‘ARREL REBEL’ (Esbart Joaquim Ruyra)

Una formació veterana nascuda a Blanes que fa mig segle que es dedica a les arrels tradicionals, però adaptant-se als nous temps. Aquest muntatge és viu, àgil i directe, prenent com a base els orígens per projectar-se cap al futur. Les seves danses i sons repassen la tradició catalana de nord a sud del territori amb brillantor, sensibilitat i respecte pel passat. Ritmes antics que semblen moderns.

‘DEL CAOS A L’ÈXTASI’ (Jordi Coromina i Francesc Bravo)

Dansa i teatre a càrrec del ballarí Francesc Bravo i l’actor Jordi Coromina a partir de les recopilacions poètiques de David Jou, L’èxtasi i el càlcul i L’huracà sobre els mapes. Sempre acompanyats per música i imatges, jugant amb la seva presència virtual en altres localitats i referències plàstiques dels artistes que admiren com l’escultor Jaume Plensa i el pintor Perico Pastor.

TEATRE

‘POSIT’ (Meri Yanes Produccions)

Un muntatge creat per donar valor al sentit de l’humor en l’acompanyament de les demències. La còmica Meritxell Yanes desprèn emoció i intensitat mentre recopila records dels cuidadors dels pacients d’Alzheimer, les seves converses absurdes i les situacions hilarants que han viscut. Una oportunitat per abordar amb un somriure sa i constructiu els problemes més profunds.

MÀGIA I NENS

‘MÀGIA I COMÈDIA ALS ATENEUS’ (Gerard Borrell)

La paraula ‘mag’ se li queda curta a Gerard Borrell, perquè és un autèntic showman que, entre joc i joc, demostra que la seva principal habilitat és la seva barra, la seva manera de donar canya a l’espectador i la seva capacitat d’improvisació davant qualsevol resposta o situació, per la qual cosa cada funció és diferent. Amb ell ningú està fora de perill, ni tan sols els nens. La rialla és el principal, més fins i tot que la màgia. Més enllà de l’eficàcia dels jocs que proposa, hi ha la seva voluntat que riguem tant com sigui possible i, per a això, utilitza a fons totes les seves armes, des d’acudits guionitzats fins als que se li van acudint. No és un nen bo, és un gamberret molt entremaliat.

‘KUMULUNIMBU’ (L’Ortiga)

Un original espectacle de titelles i clown sobre l’amistat entre una nena i un núvol i que parla sobre la valentia, la injustícia, les migracions i la permanent esperança dels seus protagonistes. Un muntatge poètic farcit de petits detalls, molt humor, alguna crítica i sorpreses, on el públic viatja per un mar d’emocions.

CICLE DONA I HUMOR

‘ELLES’ (Mireia Casado i La Melancómica)

Humor satíric amb educació sexual i feminisme per a tots els públics. Les tres joves actrius, molt enèrgiques i amb un gran domini de l’escena, repassen els clixés de gènere i treuen a la llum els grans temes femenins de què ningú parla. Aquesta companyia aconsegueix tractar amb molta ironia i una part de crítica social les grans temàtiques de gènere i sexistes.

‘JA US HE RECONEGUT’ (The Feliuettes)

Un divertit recorregut per les cançons més representatives de Núria Feliu, adaptades a tres veus per Gerard Sesé, en format de concert teatralitzat. Una comèdia musical que es converteix en un thriller hilarant amb girs sorprenents i morts inesperades, que s’inspira en la ironia i la sàtira del món del clown i l’humor anglès dels Monty Python més genuïns i que permetrà descobrir l’univers de Feliu d’una manera diferent.

‘LA VOLTA AL MÓN EN 80 TIES’ (Georgina Llauradó i Joan Codina)

El projecte pretén visibilitzar i donar a conèixer un gran nombre de dones gairebé anònimes però molt rellevants en la història de la humanitat. El repte és difícil de complir, destacar 80 personalitats en tan sols 70 minuts. Impossible entrar en profunditat però sí que, almenys, serveix per fer un repàs d’algunes vides que val la pena conèixer. Per a això utilitza tota mena de recursos com el teatre documental, la performance, les cançons, les imatges, la dansa i, fins i tot, jocs i concursos. Un recorregut emotiu i combatiu, però també divulgatiu i divertit.