Reacció municipal

El Govern de Colau veu mala fe en la querella i dona per fet que no prosperarà

  • L’advocat de l’alcaldessa remarca que la denúncia per la qual està imputada copia «frases senceres» de l’arxivada per la fiscalia al juliol

  • Afirma que els querellants han ocultat deliberadament quina matèria va ser desestimada per «aconseguir la foto de la regidora declarant»

El Govern de Colau veu mala fe en la querella i dona per fet que no prosperarà

Joan Cortadellas

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

«Si abans de llegir la querella vam dir que estàvem tranquils, ara ho estem més, però també enfadats per l’abús de dret que suposa». Amb aquestes paraules ha resumit el regidor Marc Serra com afronta el Govern d’Ada Colau la querella d’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica, que la portarà a declarar com a imputada davant el jutjat número 21 de Barcelona el 4 de març.

Serra ha comparegut juntament amb el cap de serveis jurídics del consistori, Manuel Mallo, i Àlex Solà, que amb Olga Tubau formarà l’equip d’advocats que defensarà Colau.

«Caòtica i infundada»

«La querella és caòtica, desordenada, infundada i reprodueix fragments idèntics als de la denúncia que va ser arxivada al juliol. No aporta proves noves ni cap element incriminatori. Aporta notícies de mitjans que han sigut condemnats per publicar ‘fake news’ contra l’alcaldessa», ha explicat Serra, que ha afegit: «La nostra actitud serà de total col·laboració i es facilitarà tota la documentació que ja es va donar a la fiscalia. Esperem que qualsevol malentès sigui clarificat i resolt».

Solà ha relatat que al llegir la querella li han vingut a la memòria «fragments, paraules, construccions, frases llargues i textuals de la denúncia que va presentar Advocats Catalans per la Constitució», arxivada al juliol. L’advocat ha destacat que el text de la denúncia es construeix sobre «pocs expedients» i «amaga un fet rellevant: que la fiscalia va demanar molta informació i va acabar amb un decret d’arxiu» de la causa. «La querella amaga tot això en un acte de mala fe processal important», ha denunciat Solà.

«Frau processal»

L’advocat ha considerat lògic que el jutjat cités Colau com a imputada: «Ha actuat amb normalitat. Si el relat fos cert seria constitutiu de delicte, però no ho és». Segons Solà, la denúncia ha sigut admesa a tràmit perquè ha ocultat l’anterior arxiu. «Revesteix una certa gravetat el frau processal», ha insistit. La querella consta de més de 60 pàgines i està firmada el 9 de desembre.

Serra s’ha mostrat sorprès que només hagi sigut denunciada Colau i no altres regidors, que en alguns casos són citats com a testimonis. Solà ha argumentat que, al fer-ho així, els denunciants garantien la imputació de l’alcaldessa ja que, ha afegit, si hi hagués diversos denunciats, jutge es plantejaria l’opció d’imputar-los a tots.

Notícies relacionades

«Sentim curiositat per saber qui hi ha darrere de la querella», ha remarcat Serra, que ha denunciat «una persecució de l’alcaldessa per tacar la seva reputació». Solà ha afirmat que la denúncia s’ha «d’emmarcar en el ‘lawfare’», la guerra per mitjans jurídics. «Sembla que es vol aconseguir la foto de l’alcaldessa declarant, utilitzant com a matèria primera l’estigmatització que sigui investigada.»

Sobre les irregularitats que la fiscalia va apreciar en algunes ajudes en la causa arxivada al juliol, el cap de serveis jurídics ha remarcat que el fiscal va establir que aquestes irregularitats no eren constitutives de delicte, sinó «puntuals i sense transcendència penal».