Tradició adaptada a la pandèmia

Torna la cavalcada de Reis de Barcelona amb nous personatges, sense caramels i amb menys seguici

El muntatge recorrerà el centre de la ciutat amb una nova carrossa on viatjaran els tres mags amb mascareta i la recomanació que cada bombolla de públic mantingui la distància de seguretat

  • Recorrerà el centre de la ciutat amb una nova carrossa en què viatjaran els tres mags, amb la recomanació que cada bombolla de públic mantingui la distància de seguretat

Torna la cavalcada de Reis de Barcelona amb nous personatges, sense caramels i amb menys seguici

ZOWY VOETEN

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Els Reis Mags i el seu seguici tornen aquest any als carrers de Barcelona amb la il·lusió de sempre, però encara amb molts reajustaments a causa de la pandèmia, en un moment d’eclosió dels contagis. L’Institut de Cultura de Barcelona, encarregat d’organitzar l’esperada cavalcada, anuncia que hi haurà vestuari i personatges nous, tot i que també menys participants en la desfilada i l’absència dels caramels «per la salut de tothom».

Si l’any passat la seva presència es va limitar a una posada en escena estàtica al Fòrum, en aquesta ocasió, malgrat tornar a recórrer el centre de la ciutat, hi haurà diversos canvis respecte a un desembarcament normal. Els canvis es deixaran notar des del principi. L’arribada per mar no serà aquest cop pel Moll de la Fusta, sinó al Port de Barcelona, sense que pugui assistir públic. Tindrà lloc sobre les 16.00 i els rebran diverses autoritats després d’un breu acte del patge Gregori a les 15.35 hores, que es podrà seguir en directe per la web de Barcelona Cultura i les xarxes socials municipals, així com per TVE, TV3 i Betevé.

La part més esperada, la cavalcada popular començarà a les 18.15 hores amb el recorregut tradicional pels carrers de la ciutat, un total de gairebé cinc quilòmetres. Després de l’inici al passeig de Colom, pujarà la Via Laietana per seguir pel centre de la ciutat fins al carrer de Sepúlveda, l’altre gran eix del recorregut. D’aquí a la plaça d’Espanya per acabar a l’avinguda de Maria Cristina amb Rius i Taulet.

El patge Gregori ha explicat algun dels secrets més ben guardats, com que els Reis estrenaran vestuari i que els tres compartiran una carrossa nova «com a símbol de la seva amistat», amb els seus respectius seguicis ballant la mateixa música i els patges recollint les cartes. Els Reis d’Orient no estaran asseguts, sinó de peu per poder saludar millor tothom. A més, fent un pas cap a la inclusió, a cada un dels sis blocs de la desfilada hi haurà patges que explicaran en llenguatge de signes l’arribada dels Reis.

Segons la seva codirectora artística, Barbarana Pons, altres elements nous que els més petits no poden perdre’s seran la carrossa Barcelona (un espai de ball i festa), el gegant Olmut, l’ampliació de la cua en el cas del bloc de la patge Estel i la carrossa del carbó, que serà un espai d’inspiració minera.

Bombolles i distància

El patge Gregori també ha anunciat, després d’agrair la paciència dels nens durant aquest difícil període, que aquest any, de manera excepcional, no hi haurà carameleres ni caramels, per evitar aglomeracions i que la gent s’abaixi la mascareta per menjar-se’ls. Ha recomanat que tots els assistents s’agrupin per bombolles i mantinguin la màxima distància possible.

El director de Programes Culturals de l’ICUB, Esteve Caramés, ha destacat l’esforç col·lectiu per tirar endavant la tradició, que té un pressupost de 850.000 euros. L’adaptació a les circumstàncies passa per retallar el seguici de 1.300 a 800 participants (aquest any sense crida a la participació infantil) de manera que el seu moviment sigui més esponjat.

La cavalcada de l’era òmicron, no obstant, no estarà exempta d’emoció i color. Entre els elements més sorprenents figuraran l’esmentat gegant Olmut, un nou personatge carter de set metres, creat a partir de les cartes dels més petits, i que representa un homenatge a la il·lusió col·lectiva.

Notícies relacionades

Pel que fa als blocs, el primer es dirà ‘Barcelona és una festa’ i serà un bus turístic dedicat a la ciutadania on es representaran escenes pròpies d’aquestes festes, i fins i tot retrà un homenatge a les terrasses de la ciutat. El segon estarà dedicat als carters, a tot ritme. El tercer, de l’Estel, serà un dels més espectaculars, amb ball d’estrelles de tota mena i molta fantasia.

El següent serà el dels Reis, amb un jardí a doble altura. El cinquè es dedicarà als regals, i l’últim al carbó, tots amb vistoses coreografies.