Infraestructura esperada

La nova llotja de pescadors de Barcelona es començarà a construir a finals del 2022

  • El nou equipament costarà 7,9 milions i per fi s’ha aprovat l’inici de la licitació, de cara que l’obra estigui a punt a meitat del 2024

La nova llotja de pescadors de Barcelona es començarà a construir a finals del 2022
3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Després de dues dècades d’espera i una enorme paciència per part la Confraria de Pescadors de Barcelona, l’anhelada nova llotja de peix de la capital catalana ja té un calendari ferm. Es començarà a construir a finals de l’any vinent i serà una realitat a meitat del 2024, amb una inversió prevista de 7,9 milions i el repte d’afavorir aquesta activitat econòmica, alhora que promoure la cultura gastronòmica inherent al barri.

El consell d’administració del Port de Barcelona va aprovar fa uns dies iniciar l’expedient de contractació i la convocatòria de licitació per construir la futura llotja de pescadors. El projecte s’ha redactat amb la col·laboració de la confraria, destaquen fonts del port, i inclourà la posterior urbanització de l’entorn. La nova instal·lació que blinda el futur de l’activitat pesquera a Barcelona comportarà 17 mesos d’obres.

La complexa planificació, ubicació i condicions de cara a la nova infraestructura, afegides a la covid, han anat ajornant la transformació, malgrat els repetits anuncis d’aquest ambiciós projecte que porta les firmes de l’arquitecte Carles Ferrater i la seva filla Lucía i ja compta com a primera fase executada la nova fàbrica de gel annexa. El disseny de l’edifici es va explicar fa més d’un lustre i així es manté, tot i que encara queden serrells sobre una part de l’estructura interior. S’ha concebut com una edificació vidrada molt permeable que s’integri a l’entorn, a peu de mar. Serà el relleu a les precàries instal·lacions actuals, molt envellides, que complicaven molt la preservació de l’activitat i la subhasta.

Tradició i divulgació

Situada al moll dels Pescadors, la nova construcció de 80 metres lineals dotarà els pescadors de tots els serveis necessaris, però també tindrà un element important d’àmbit pedagògic. Joan Colldecarrera, director del Port Vell, confirma que el projecte que per fi veurà la llum comptarà amb una gran passarel·la exterior «per poder seguir des de dalt les subhastes». Aquesta experiència divulgativa es completarà amb la gastronomia. El disseny ja integrava una zona de restauració sense concretar, però en els plans finals s’espera desenvolupar un espai amb set o vuit llocs de degustació, a l’estil d’un mercat popular, on es pugui tastar en primera línia aquest peix de proximitat, explica.

L’obra tindrà molta complexitat tècnica perquè s’haurà de desenvolupar en paral·lel a l’activitat de la confraria, afegeix. El calendari que estudia és desenvolupar la licitació durant el 2022, per iniciar les obres a finals d’any o principis del 2023, per un període de 17 mesos, de manera que es pugui estrenar a meitat del 2024. No obstant, després d’aquesta fase s’haurà d’urbanitzar tot l’entorn, el que inclou un pàrquing i arreglar el descuidat carrer d’Escar (al costat del restaurant Barceloneta).

Esperat relleu generacional

Notícies relacionades

Per a la Confraria de Pescadors l’acord final suposa un enorme alleujament, perquè permetrà «el relleu generacional» de l’ofici a la capital catalana, opina José Manuel Juárez, patró gran de l’entitat. Les males condicions de les instal·lacions havien dificultat molt la seva feina, que en l’actualitat inclou 23 embarcacions, amb un total de 156 pescadors, que arriba als 208 professionals si es compten els armadors i altres treballadors de la llotja, assenyala.

Juárez afirma que han sortit «contentíssims» de l’última assemblea, perquè s’ha posat fi a anys de desacords i es garanteix el futur d’una llotja que serà d’última generació i, segons la seva opinió, ha d’«integrar-se més a la ciutat» i donar-se a conèixer. L’experimentat mariner recorda que l’any passat es van haver de reparar d’urgència les teulades de les velles casetes on treballen, molt afectades pels temporals, per la qual cosa la futura edificació ja és urgent. «Estem il·lusionadíssims, com esperant els Reis Mags», confessa.

El litoral afronta diversos anys de transformacions