UN GÈNERE A L’ALÇA

Guia completa de musicals a Barcelona per a aquestes festes

  • A la cartellera hi ha diverses produccions de gran format, les més espectaculars

  • A les sales més petites s’aposta pels joves creadors, les trames més gamberres, la nostàlgia i la tradició

  • Hi ha obres per a la primera infància, els nens més crescudets i reposicions nadalenques

Guia completa de musicals a Barcelona per a aquestes festes

GRUP BALAÑÀ

10
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Barcelona sempre ha sigut una ciutat de musicals des de l’animació de principis de segle als teatres del Paral·lel fins a arribar a l’era moderna, on Dagoll Dagom va ser pionera molt abans que omplissin el passeig de la Castellana madrileny. Aquests dies arriben grans espectacles d’aquest gènere, però també hi ha treballs més modestos que valen la pena i altres d’infantils. Això és el que ens espera fins al Nadal.

GRAN FORMAT

Fa més d’un any que no els podem veure i els hem trobat molt a faltar. Els més vistosos i espectaculars, amb cantants, ballarins, orquestra i ambientació de luxe. Per fi han tornat.

‘CANTANDO BAJO LA LLUVIA’

Una exacta i meritòria recreació de la pel·lícula amb canvis constants de decorat, uns brillants secundaris còmics i números que ens deixen bocabadats. Transmet alegria i diversió, just el que més necessitem ara. Vitalista.

Més informació.

Teatre Tívoli. A la cartellera.

‘BILLY ELLIOT’

Per molts, és encara millor que la pel·lícula. La història del nen que volia ballar conté escenes memorables com el duo aeri, cançons brillants d’Elton John i crítiques constants a la política de Margaret Thatcher. Emocionant.

Més informació.

Teatre Victòria. A la cartellera.

‘FAMA, EL MUSICAL’

Els joves artistes que aspiren a ser famosos tornen a pagar-ho amb suor. Cal advertir que no és una versió de la pel·lícula, només es repeteixen alguns personatges i el tema principal; la resta de cançons són noves. Somiadora.

Més informació.

Teatre Apolo. A la cartellera.

‘EL GUARDAESPALDAS’

Les cançons de Whitney Houston són el seu principal atractiu, i hi ha les de la pel·lícula i alguna més. Es manté també la història d’amor entre l’estrella pop i el seu guardaespatlles i la trama d’intriga una mica rebuscada. Homenatge.

Més informació.

Teatre Coliseum. A la cartellera.

JOVES CREADORS

A la nostra ciutat hi ha molts joves talents que comencen a despuntar amb treballs en què parlen de si mateixos o recorden el passat i val la pena escoltar-los.

‘UNA LLUM TÍMIDA’

Commovedor drama que retrata la difícil història d’amor entre dues dones durant el franquisme. Les cançons són petites joies i la música en directe, amb tan sols un violoncel i una guitarra, contribueix al clima. Premi Teatre Barcelona al millor espectacle musical. Colpidora.

Més informació.

Teatre Condal. Només el 27 de desembre.

‘BALLAR (ÉS L’ÚNIC QUE) ENS SALVARÀ’

La vida d’una dona serveix d’excusa per repassar 50 anys d’història d’aquest país. Un joveníssim repartiment ens dona la seva perspectiva d’aquest últim mig segle amb sinceritat, desimboltura i originalitat mentre canten i ballen gairebé sense parar revertint els tòpics. Un experiment tan arriscat com trepidant. Fresca.

Més informació.

El Maldà. Fins al 12 de desembre.

‘APOLOGIA I ESCARNI DE L’ESTUPIDESA HUMANA’

Una comèdia negra i surrealista sobre la moral i l’amor centrada en l’estrany viatge a Sierra Nevada que emprèn una parella formada per dos joves sense escrúpols que busquen venjança. L’obra aborda temes com ara el cinisme, la hipocresia i les relacions de parella. Escrita per Marc Timón i protagonitzada per Clara Moraleda i Marc Pujol. Inesperada.

Més informació.

Teatre Eòlia. Del 27 de desembre al 2 de gener.

‘SEXE, AMOR I ALTRES WHATSAPPS’

Un grup de vells amics es reuneixen per celebrar la Nit de Cap d’Any com cada any, però, abans que sonin les campanades, alguns secrets sortiran a la llum. Més dramàtica que còmica, per reflexionar sobre nosaltres mateixos i sobre les xarxes socials. Tecnològica.

Més informació.

BARTS. Del 15 al 29 de desembre.

GAMBERRES

Obres provocadores, que qüestionen les normes, sorprenen perquè mai saps per on sortiran i acaben divertint-nos.

‘T’ESTIMO SI HE BEGUT’

Una selecció de contes d’Empar Moliner, tant divertits i esbojarrats com tristos serveixen perquè s’uneixin tres companyies de primera fila: Dagoll Dagom, T de Teatre i La Brutal. L’amor, la paternitat i les xarxes socials són alguns dels seus temes. Sincera.

Més informació.

Teatre Poliorama. A la cartellera.

‘LAS CHICAS DEL CORO’

Gresca, lluentons, humor i molt bon rotllo amb les peripècies de tres drags que intenten triomfar als anys 90. Originals recursos escènics en un festival de brilli brilli. Unes aventures a l’estil de Priscilla en versió nacional. Transvestida.

Mas informació.

Sala Aquarella. Fins al 30 de gener.

‘DE QUAN SOMIAVA’

Una actriu soltera i aturada es troba en plena crisi i, per no caure en la depressió, no se li acut res millor que posar-se a cantar a plens pulmons cançons d’Eurovisió. Les quatre intèrprets canten en ‘playback’ i ironitzen sobre elles mateixes. Bandida.

Més informació.

Sala Atrium. Fins al 26 de desembre.

‘LA GROSSA I LA BÈSTIA’

Malgrat que pugui semblar una versió de La bella i la bèstia, no hi té res a veure. Aquest musical de nova creació amb banda en directe és una visió canalla de la decadència de la societat a través del contrast entre dues noies amb aparença molt diferent. Agosarada.

Més informació.

Teatre Gaudí. Des del 22 de desembre.

‘AUTÒNOMS, EL MUSICAL’

Els treballadors per compte propi se sentiran identificats en aquesta paròdia de la seva precarietat laboral. El text és tan divertit com intel·ligent i s’actualitza cada dia, i és que ja fa sis temporades que ens fan riure. Treballada.

Més informació.

Teatre Victòria. Només el 10 de desembre.

NOSTÀLGIA

Els grans èxits dels 80 i els 90 combinats amb l’humor són l’especialitat de l’Eixample Teatre. El públic fins i tot repeteix els seus espectacles convertits ja en el millor remei contra la depressió.

‘COMO UNA CANCIÓN DE LOS 80’

La festa definitiva amb cançons i una banda rockera en directe. Una trama romàntica i estrambòtics personatges al servei del més gran ‘medley’ mai cantat. Fa dos anys que esgota les entrades... per alguna cosa deu ser. Ballarina.

Més informació.

Eixample Teatre. A la cartellera.

‘CANTA CONMIGO’

Després de triomfar a l’aire lliure al Poble Espanyol amb el títol de ‘Sing fight fiesta’ ara torna a cobert. Un concurs de karaoke entre quatre personatges estrambòtics que es desmelenen amb facilitat. El públic hi participa i vota mentre balla a la butaca. Animadíssima.

Més informació.

Eixample Teatre. Al gener.

‘LO TUYO Y LO MÍO’

Amb dos actors-cantants i un pianista n’hi ha prou per explicar els alts i baixos d’una parella al llarg del temps. El text inclou frases de cançons majoritàriament en castellà de Raphael, Rocío Jurado, Sabina i Mecano. Són 75 cançons en 75 minuts, així que ningú esperi escoltar-les senceres. Remesclada.

Més informació.

Eixample Teatre. A la cartellera.

TRADICIONAL

La música popular i folklòrica serveix com a ambientació per a relats que ens transporten al passat simplement escoltant-les. Diverses obres la utilitzen amb aquesta finalitat.

‘TÓMBOLA’

La vida és una tómbola, això és el que pensa la protagonista d’aquesta obra, una nòvia a la fuga que agafa un autobús cap enlloc mentre ens explica els seus fracassos amorosos. Per a això utilitzarà les cançons de Marisol. Una comèdia que va amargant-se a mesura que avança. Agredolç.

Més informació.

Tantarantana. Fins al 12 de desembre.

‘GUILLERMOTTA’

Un concert íntim en què Jordi Vidal es converteix en Guillermotta per repassar, junt amb el pianista el cançoner d’aquesta històrica de la cançó. Sensibilitat, ironia i compromís, com la mateixa Motta. Satírica.

Més informació.

Sala Atrium. Fins al 28 de desembre.

‘PAQUITO FOREVER’

Joan Vázquez recupera la figura de Paco Alonso, un polifacètic ‘cantaor’ i ballarí que va fugir de la dictadura franquista i va triomfar als Estats Units. Del Paral·lel barceloní dels 50 al Broadway dels 60, de les coples a West Side Story. Entranyable.

Més informació.

Golem’s (abans Almeria Teatre). Des del 9 de desembre.

‘ELLES’

Una dona rep un regal inesperat que la portarà a intentar descobrir com i qui van ser les seves avantpassades. Una desena de cançons de Josep M. Kabrota Ribaudí que ens retornen al passat, en què les opcions femenines eren moltes menys. Tot això amb la impressionant veu i presència de Mònica Vives. Femenina.

Més informació.

Teatre Gaudí. Fins al 12 de desembre.

‘NO SOLO GOSPEL’

La companyia Fures in Nocte ofereix aquest concert amb versions insòlites de temes actuals i un repàs pels clàssics espirituals. És una formació, apadrinada pel músic Clarence Bekker, formada per deu components que converteixen en gospel tot el que toquen. Espiritual.

Més informació.

Teatreneu. Del 27 de desembre al 4 de gener.

PRIMERA INFÀNCIA

Els més petits de la casa també tenen la seva oportunitat d’acostar-se al gènere per mitjà d’obres pensades per a ells i, gairebé sempre, amb missatges que inclouen valors.

‘LA SIRENETA’

Magatzem d’Ars és una companyia amb una àmplia experiència a l’hora d’adaptar contes populars i afegir-hi cançons pròpies. Aquesta versió segueix els passos de la pel·lícula sobre una sirena que vol sortir del fons del mar per anar a la recerca d’un príncep. Fantàstica.

Més informació.

Ars Teatre. A la cartellera.

‘ALADDÍ’

Aquesta mateixa companyia adapta aquest conte fantàstic amb noves cançons, senzilles però juganeres ben interpretades pel repartiment. Un altre dels seus al·licients és que fa participar els petits fent-los aplaudir en alguns moments, esbroncar el dolent o contestar a les preguntes dels protagonistes. Màgica.

Més informació.

Sala Ars. A la cartellera.

‘BLANCANEU I ELS SET NANS’

L’altre conte popular que ens proposa aquesta companyia és el de Blancaneu amb noves cançons i uns nans representats per titelles. La nostra heroïna és més valenta i decidida que mai, i ha d’enfrontar-se a la seva cruel madrastra que compta amb l’ajuda del seu mirall màgic. Clàssica.

Més informació.

Sala Ars. A la cartellera.

‘BYE BYE MONSTRE’

Dagoll Dagom s’uneix a la popular cantant infantil Dàmaris Gelabert i el coreògraf Lluc Fruitós, dels Brodas Bros, per crear el seu primer musical per a nens. Una peça inspirada pel confinament i centrada en una família. Un homenatge als petits per haver suportat amb tanta paciència aquesta situació. Educativa.

Més informació.

Teatre Poliorama. A la cartellera.

NENS GRANS

Quan els nens es van fent grans ja no volen veure obres infantils, perquè se senten preadolescents. Per a ells també hi ha propostes interessants.

‘COCO’

Tribut musical a la pel·lícula de Pixar sobre el Dia dels Morts. Narra la història del Miguel, un noi que somia ser un gran músic. Casualment, viatjarà a un univers màgic on descobrirà la importància de l’amor de la família i que només mor qui és oblidat. Segur que tornem a plorar amb Recuérdame. Paternalíssima.

Més informació.

Teatre Apolo. Fins al 11 de desembre.

‘LA MILLOR CARTA ALS REIS’

Un nou musical de La Trepa en el qual un nen intenta escriure als Reis Mags la carta més especial del món. Durant el camí coneixerà altres petits i descobrirà les seves realitats i els seus somnis. Una sèrie d’històries entrellaçades per reflexionar sobre la generositat, la satisfacció de compartir, la integració dels nouvinguts i la reivindicació de la imaginació en el joc. Il·lusionant.

Més informació.

Jove Teatre Regina. Del 11 de desembre al 4 de gener.

‘INMA I GINA’

Una nena amb una gran imaginació perd les ganes de jugar amb la seva millor amiga quan es converteix en addicta a una tauleta. L’obra que molts pares necessiten per alertar els seus fills sobre els perills de les noves tecnologies. Útil.

Més informació.

Aquitània Teatre. Fins al 2 de gener.

‘ROCK PARTY’

La història del rock explicada als petits des dels seus orígens fins als nostres dies. Amb banda en directe, molta animació, humor i temes d’Elvis, The Beatles i Bob Marley. Fins i tot aprendrem uns passos de Thriller. Marxosa.

Més informació.

Eixample Teatre. A la cartellera.

CLÀSSICS NADALENCS

Durant les festes de Nadal els petits tenen vacances, i és el moment perquè descobreixin clàssics adaptats al gènere i obres de creació que tornen cada any amb els torrons.

‘EL PETIT PRÍNCEP’

El conte de Saint Exupery ens endinsa en un món de fantasia amb delicioses cançons de Manu Guix i una posada en escena colorista. Encadena vuit temporades i continua emocionant com el primer dia. Onírica.

Més informació.

Sala BARTS. Fins al 16 de gener.

‘EL MÀGIC D’OZ’

Versió actualitzada d’aquesta popular història sobre les aventures d’una nena i els amics que troba al camí cap a Oz. Ara l’home de llauna és un robot i també utilitza músiques urbanes per posar-la al dia. Contemporània.

Més informació.

Teatre Condal. Fins al 9 de gener.

‘BRUNA, EL MUSICAL’

La vencedora del premi Teatre Barcelona com a millor espectacle familiar és aquesta emocionant obra sobre la memòria històrica i l’Alzheimer entorn d’una nena que, per fer un treball escolar, ha de parlar amb la seva àvia, cosa que la porta a conèixer la seva increïble vida des dels anys 30. I tot això entre cançons que recorden Somriures i llàgrimes i un himne infantil a l’estil d’Els miserables. Imprescindible.

Notícies relacionades

Més informació.

Teatre Romea. Dies 12, 19 i 26 de desembre.

Temes:

Musicals Teatre