Projecte del consistori

Arrenquen les obres per convertir el recinte industrial de Can Batlló en un parc

  • L’espai tindrà, amb 26.000 metres quadrats de vegetació, àrees d’esbarjo, zones per a gossos i un espai per a horts urbans

  • Les obres duraran al voltant de 14 mesos i comptaran amb un pressupost total de 24,8 milions d’euros

Arrenquen les obres per convertir el recinte industrial de Can Batlló en un parc
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona comença la metamorfosi per transformar l’antic recinte de fàbrica de Can Batlló, al districte barceloní de Sants-Montjuic, en un espai verd. Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona, aquest diumenge ha arrencat la primera fase de les obres amb l’actuació en una àrea de 26.000 metres quadrats i amb un pressupost de 12,3 milions, dels quals 5,2 els aportaran els propietaris de finques limítrofes.

El consistori ha explicat que les obres en aquest parc del barri de la Bordeta es prolongaran catorze mesos i es desenvolupen al costat sud del recinte. El projecte preveu la plantació d’un bosc i la construcció d’un camí d’aigua que recorrerà tot l’espai i el traçat del qual definirà els diferents espais. Aquest rierol serà un element paisatgístic que recorrerà tot el parc, des del seu començament al costat del carrer de Constitució fins a la Gran Via.

Però no tot serà transformació. El projecte, de fet, planteja mantenir el patrimoni industrial de la zona, amb la integració de les façanes de les antigues naus industrials, així com espais existents com el destinat a gossos, horts comunitaris i zones de jocs infantils. Les façanes dels blocs fabrils s’utilitzaran com elements de decoració al jardí i al seu interior s’instal·laran pistes esportives i jocs infantils, a més de ser zones de trànsit.

Espai popular i sostenible

Segons explica l’Ajuntament, el projecte respon al resultat de la consulta popular feta durant el passat mandat municipal. L’objectiu, argumenten, és convertir aquest espai «en un referent de sostenibilitat, vida comunitària i espai ciutadà», a més de «mitigar els efectes del canvi climàtic i la disminució de la contaminació atmosfèrica i acústica». Aquest aspecte, de fet, destaca com una de les claus en el disseny d’aquest espai, amb «una estratègia clara per promoure al màxim sistemes de captació d’energia i els mecanismes necessaris per al drenatge de la pluja».

Les obres ara en marxa, impulsades per l’Institut Municipal d’Urbanisme (IMU), afecten aproximadament la meitat de l’espai de zona verda del parc, que suma uns 47.000 metres quadrats, i impliquen la demolició de dos blocs de l’antiga fàbrica, dels quals només es mantindrà la façana. L’execució del total d’obres previstes al parc té un pressupost que ronda els 24,8 milions.

Noves instal·lacions

Els arbres que conformaran el bosc previst es plantaran al llarg de les façanes que donen al parc dels edificis dels carrers Parcerisa i Constitució, cosa que servirà també per reduir l’impacte acústic i solar als immobles limítrofs. A les parets, a més, s’instal·laran sistemes que permetin el creixement de plantes enfiladisses per generar espais d’ombra.

L’esplanada central del parc s’ha dissenyat com un gran prat poblat d’arbres, en el qual conflueixen camins, i amb una vegetació baixa que permetrà la visualització de les façanes de diverses naus, per recordar així l’origen industrial del recinte. Les plantes que es col·locaran seran autòctones per facilitar el seu manteniment, a més d’arbustos, vivaços i gespa natural.

Notícies relacionades

A la zona central es crearà també una àrea d’esbarjo per a gossos de 645 metres quadrats. A l’entorn de la masia de Can Bruixa se situaran els horts urbans, amb una superfície prevista de 1.110 metres quadrats, a prop dels edificis del carrer Constitució.

El consistori també recorda que més endavant, en la segona fase de les obres d’aquest parc, també està prevista la instal·lació de 3.520 metres quadrats de plaques fotovoltaiques i que el recinte tindrà tres grans zones d’infiltració per afavorir que l’aigua recollida es filtri al subsol. En la segona fase del projecte també es crearà una altra àrea de jocs infantils al costat de la futura escola del carrer Parcerisa, un «skatepark», un amfiteatre i una font ornamental.

Temes:

Can Batlló