La gestió de Colau és el segon problema per als barcelonins després de la inseguretat

  • Un 14% veu com a inquietud principal les qüestions vinculades amb la seguretat, que segueixen al capdavant

  • ERC avança a Barcelona en Comú i guanyaria avui les municipals i Ernest Maragall rep un 5,5, la millor nota

  • L’alcaldessa millora el 4,3 de fa sis mesos, la seva pitjor nota, i empata a 4,7 amb Collboni i Artadi, que duplica la seva intenció de vot

La gestió de Colau és el segon problema per als barcelonins després de la inseguretat

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

¿Què és la gestió política municipal i què és la gestió municipal? Són coses diferents, o almenys així ho reflecteix el baròmetre semestral de l’Ajuntament de Barcelona. El que s’ha donat a conèixer aquest dijous indica que la gestió política municipal s’ha convertit en el segon problema principal per als barcelonins: un 8,4% així ho assenyalen, quan fa sis mesos ho esgrimia un 7%. Llavors figurava com a setè problema de la llista i fa un any, el desè. És a dir, quan es pregunta a la gent què li preocupa més, la gestió municipal és le que més, només superada per la inseguretat.

Paral·lelament, quan el consistori pregunta en el seu sondeig per la valoració de la gestió municipal, un 44% la considera bona o molt bona i un 39% dolenta o molt dolenta. I a aquesta dada s’aferra el govern per defensar la gestió de Colau, política o no. Però s’intueix per l’ascens de l’apartat en la llista de problemes principals que les decisions de l’alcaldessa i del seu govern susciten el rebuig creixent de part de la ciutadania, al marge que aquesta consideri majoritàriament que l’Administració local compleix comesa de forma correcta. És una qüestió de matisos.

Així ho aprecia el regidor de Presidència i ara tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, que al presentar l’estudi ha remarcat que millora l’opinió de la ciutadania sobre la situació i el futur de la ciutat: tres de cada quatre barcelonins creuen que la ciutat millorarà.

La llista de problemes de fa mig any estava encapçalada per la inseguretat i així segueix. La inseguretat es va situar com a principal problema per a la ciutadania en al baròmetre semestral que va ser presentat el gener de 2019. Llavors ho va assenyalar un 21% dels enquestats, quan fa una dècada això no succeïa. Un any més tard, el percentatge va pujar un 29,1%. Després va anar perdent manxa, però mai ha deixat el primer lloc. En aquest baròmetre ja no es redueix el grup de gent que esgrimeix aquest problema principal, ja que actualment ho pensa un 14% quan fa sis mesos el percentatge era d’un 12,9%.

El trànsit i la circulació

En el baròmetre de fa sis mesos, el trànsit i la circulació es van convertir en la segona preocupació i llavors el govern va advertir que en aquest percentatge cabien tant els que rebutjaven la gestió de Colau a favor de reduir l’espai per al vehicle privat com els que consideraven que n’hi havia massa a la ciutat. És a dir, tant els detractors com els defensors de la gestió de l’alcaldessa en la matèria. Ara, les respostes sobre aquesta qüestió s’han classificat en diferents apartats, que, sumats, compondrien la segona preocupació principal.

La congestió de trànsit (3,4%) i la circulació de patinets i bicicletes (3,3%), en 12è i 13è lloc de la llista, i la gestió i organització del trànsit (2,4%) i l’excés de circulació de vehicle privat (1,4%), 17è i 24è, sumen un 10,4%.

Resultat electoral

Quan Colau va rebre la seva pitjor nota, fa mig any, Martí va afirmar que li donava més valor al pronòstic electoral. Llavors, Barcelona en Comú estava al capdavant en intenció de vot. Al baròmetre actual, les posicions han canviat. Ara encapçala la llista d’intenció de vot ERC, amb un 13,8%, prop del 14,1% del seu resultat en les eleccions de maig de 2019, i per sobre del 12% que va rebre al baròmetre de desembre passat. Barcelona en Comú cau a la segona posició, malgrat que millora la seva intenció de vot, de 12,2% a 12,3%. El PSC rep un 9,6% i millora el 8,3% de desembre. Significativament, Junts duplica la seva intenció de vot, d’un 3,5% a un 7,2%. En les eleccions va aconseguir un 6,9%. Ciutadans perd la meitat del seu recolzament, d’un 2,2% a un 1,1%; el PP millora i la CUP també: ara tindria opcions de tornar a tenir representació a l’Ajuntament.

Quant a valoració de líders, Ernest Maragall encapçala la llista amb un 5,5, (un 5,2 el desembre passat). Colau surt del pou de la seva pitjor nota, el 4,3 de fa mig any, i puja a 4,7. I empata amb el seu soci, el cap de files del PSC, Jaume Collboni, que repeteix nota, i amb Elsa Artadi, que puja tres dècimes.

Notícies relacionades

Més optimisme

Màrius Boada, director de l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament, ha destacat que s’aprecia en diferents indicadors del sondeig una millora de la percepció del futur quant a l’activitat econòmica. Un optimisme que potser té alguna cosa a veure amb el fet que les enquestes es van fer entre el 2 i el 10 de juny, quan encara no havia crescut la preocupació pel repunt dels contagis de Covid.