Contagis desbocats

Barcelona reforça el control policial i la neteja per foragitar la vida nocturna

L’ajuntament demana un oci «de proximitat» i no es planteja tancar les platges, perquè són un «lloc de descompressió»

Barcelona reforça el control policial i la neteja per foragitar la vida nocturna

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El toc de queda a Barcelona no està sobre la taula, diu el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, «perquè és una mesura que ja pertany al passat». Els contagis a la capital catalana estan acomodats a les cotes més altes de la pandèmia. La part menys dolenta és que afecten sobretot la franja d’entre 15 i 34 anys, per tant, les unitats de cures intensives no en pateixen (encara) les conseqüències. El que és dolent de veritat és que l’atenció primària s’ha tornat a col·lapsar, tot i que afortunadament, amb infeccions molt més lleus que abans que comencés la vacunació, però amb el problema afegit de no poder tractar en condicions les moltes malalties que els CAP atenen diàriament més enllà de la Covid. Amb aquest paisatge, amb una xifra de contagis setmanals quatre vegades superior a la de fa tan sols 10 dies, l’ajuntament ha anunciat que incrementarà la vigilància policial i la neteja, amb l’objectiu de mirar de contenir la bigarrada vida nocturna de la ciutat.

Als joves, Batlle els demana «responsabilitat, civisme i convivència». El responsable municipal de Seguretat no ha volgut donar detalls sobre el reforç de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra previst per a aquest cap de setmana. Només arran de la insistència de la premsa, el regidor del grup municipal socialista ha dit que l’increment serà pròxim al 30%. Estaran a les platges, sobretot les de l’entorn de la Barceloneta, un dels barris que més està acusant el despertar de la festa nocturna, però també a les places de Gràcia i en enclavaments d’altres districtes en què s’ha detectat presència massiva de ciutadans a altes hores. El tinent d’alcalde ha demanat evitar els desplaçaments i ha convidat a realitzar un oci «més de proximitat». Per això ha aconsellat que no es vagi a les platges, que no es tanquen, ha detallat, perquè les forces de seguretat no ho aconsellen, al ser considerades llocs de descomprensió. O sigui, vol i dol.

Notícies relacionades

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha posat nom i cognom a la situació de la pandèmia a Barcelona. La setmana del 28 de juny al 4 de juliol es van registrar a la ciutat 8.915 positius, mentre que en l’anterior van ser 2.254. És a dir, es van multiplicar per quatre. Tres setmanes enrere eren 832 contagis setmanals, 150 per dia, quan ara estem per sobre de mil cada 24 hores. La RT, és de 3,1. La franja d’edat més afectada «amb molta diferència» és la de 15 a 34 anys, que és la que té un percentatge de vacunació més baix. Però també s’està notant un increment entre persones de 35 a 64 anys que encara no tenen completada tota la pauta de vacunació i que són molt més vulnerables als efectes de la Covid.

Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, ha afegit que els serveis de neteja intensificaran la seva tasca a partir d’una hora determinada de la nit per mirar de dissuadir els joves que es quedin a les places fins a altes hores de la matinada. Es tractaria de repetir el que ja es fa, per exemple, durant les festes de Gràcia amb la neteja de places perquè asseure’s ja no sigui tan plàcid. Es farà el mateix amb la sorra de les platges.