Conflicte de convivència

La Barceloneta i el Casc Antic sortiran al carrer aquest dimecres contra el ‘botellon’

Els veïns tallaran la Via Laietana per reclamar que s’erradiquin festes incíviques i molèsties nocturnes dels seus barris

La Barceloneta i el Casc Antic sortiran al carrer aquest dimecres contra el ‘botellon’
2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

En l’última dècada els residents de la Barceloneta han sortit al carrer diversos estius per clamar contra els excessos incívics o la inseguretat al seu barri. La pandèmia ha tallat aquest any l’aixeta dels turistes de borratxera, però aquest malson ha sigut rellevat per la del ‘botellon’ autòcton, es queixen. Les concentracions per beure, amb soroll inclòs, portaran aquest dimecres els veïns del barri mariner i els del Casc Antic a manifestar-se de nou, tallant la Via Laietana.

La convocatòria inicial de l’Assemblea Veïnal Casc Antic i de l’Associació de Veïns Casc Antic sumarà també l’Associació de Veïns de la Barceloneta, unides pels mateixos mals. El prolongat tancament –fins fa tot just uns dies– de l’oci nocturn ha fet esclatar amb força els ‘botellons’ al carrer i a les platges. La reobertura de l’oferta legal (fins a les 3.30 hores) no evita encara les concentracions dels qui s’han acostumat a aquesta pràctica ‘low cost’ a la via pública, o dels qui es queden amb ganes al sortir dels bars i discoteques. Com a resultat, l’ambient a molts carrers del Born, el Casc Antic i el barri mariner és de crispació veïnal, explica des d’aquest últim Manel Martínez.

En aquest cas, els afectats consideren que l’única solució per frenar la massificació a la seva zona és tancar les platges de nit els caps de setmana, com ja van intentar sense èxit la revetlla de Sant Joan. En altres punts, com Lluís Companys o el passeig del Born, es demana més control policial, ja que quan es desallotja l’eix central els joves es distribueixen per altres carrers o tornen al cap de poca estona.

Convocatòria doble

Notícies relacionades

Als cartells que estan distribuint es pot veure tant la convocatòria unitària a les 19.00 hores a la Via Laietana (a l’altura de Princesa, per tallar el vial amb la protesta), com una altra concentració prèvia a la plaça de la Repla (18.30 hores) de la Barceloneta, que subscriu també La Barceloneta diu Prou. Els qui vulguin acudir a l’acte principal de la Via Laietana marxaran per Joan de Borbó. Les seves reivindicacions i proclames seran contra el ‘botellon’, l’enrenou nocturn i les massificacions als seus carrers.

Si altres estius les queixes es focalitzaven en el turisme que venia a beure, de festa i a dormir en pisos turístics del centre de la ciutat, o en els robatoris i mercadejos que es generaven en l’entorn, en aquest cas constaten que el nou hàbit del ‘botellon’ setmanal està protagonitzat per joves autòctons i estrangers que viuen temporalment a Barcelona, afirma Martínez. El veïnat està preocupat, a més, perquè alguns grups de joves increpen i «provoquen» els residents.