Gestió de residus
Veïns de Sant Andreu demanen augmentar la freqüència de recollida de les escombraries orgàniques
L’associació de veïns proposa passar de tres a quatre vegades per setmana en la prova pilot porta a porta que funciona al barri des de finals de maig

Barcelona 25.05.2021. nueva recogida de basuras puerta a puerta en el barrio de Sant Andreu. En la imagen, bolsas de basuras tiradas en la calle Socrates. Foto Laura Guerrero /
L’associació de veïns de Sant Andreu de Palomar ha demanat a l’ajuntament que augmenti «immediatament» la freqüència de recollida de les escombraries de tres a quatre vegades per setmana en la prova pilot porta a porta que funciona al barri des de finals de maig. L’entitat veïnal proposa que per a les comunitats o grups de comunitats que ho sol·licitin s’implanti la bústia d’escombraries orgàniques d’obertura amb targeta, no només per a les que tinguin 44 vivendes o més com ocorre ara. En l’actualitat, la fracció orgànica es recull tres vegades per setmana, els residus reciclables, dues, i el paper i el cartró i la resta, una vegada a la setmana.
«Hem detectat disfuncions i problemes concrets que cal millorar urgentment, ja que a l’estiu és quan més s’accentuen les molèsties que poden provocar», assenyalen en un comunicat l’AV de Sant Andreu del Palomar, la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius-Ecologistes de Catalunya (CEP-EdC). Altres modificacions en la prova pilot de Sant Andreu que plantegen són la recollida del tèxtil sanitari a la porta, amb una bossa a part, els dies que hi hagi qualsevol altra recollida i la substitució immediata dels camions de recollida per vehicles elèctrics i l’augment de la flota, per agilitar la recollida.
El codi de les bosses
Notícies relacionadesA més, reclamen utilitzar el codi de les bosses, que ara serveix només per comptar amb dades per poder avaluar la prova pilot, «per bonificar la taxa de residus a qui estigui fent la recollida correctament». En el comunicat, les entitats insisteixen a reivindicar la proposta del Residu Mínim/Residu Zero, que consistiria en dos dies la setmana tota la fracció inorgànica –rebuig, envasos i tota la resta de residus aprofitables excepte paper i el vidre i els especials i perillosos– en una bossa i que els productors d’envasos siguin els responsables de recuperar-los i assumir les despeses de fer-ho.
La FAVB també ha reclamat que no es retardi la implantació en altres barris de la recollida porta a porta, un mes després que obtingués a Sant Andreu el rebuig ostensible d’una part dels veïns del barri durant els primers dies de la seva posada en marxa.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?