L’espai públic

Telefónica retirarà la setmana que ve 10 cabines de la Rambla

  • Ciutat Vella va demanar a la companyia que s’emportés una desena de suports que ja no funcionen

  • El districte vol que els 12 restants, que sí que són operatius, es mantinguin en bon estat 

  • Amics de la Rambla reclama des de fa anys que es procedeixi a treure els elements del carrer

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

La reforma de la Rambla continua pendent. El retorn dels turistes encara és llunyà. Però alguna cosa canviarà ben aviat a l’avinguda més coneguda de Barcelona. La setmana que ve, 10 de les 22 cabines telefòniques del carrer seran retirades. Telefónica s’emportarà per sempre aquests objectes que ja ningú utilitza i que, en el cas de les sentenciades, ja no funcionen. Entre dilluns i dimarts, si el calendari previst no es torça, les cabines seran alliberades del seu ancoratge. L’habitual és que un camió grua s’ocupi de traslladar-les. Aquest paviment quedarà alliberat.

És una operació que Amics de la Rambla reclama i espera des de fa anys, i que es va veure paralitzada perquè una llei obliga a mantenir unes quantes de les cabines existents: nou. A la Rambla hi ha 22 suports telefònics amb 36 aparells. Amb prou feines ha de quedar gent a la ciutat que no tingui un telèfon mòbil, que ha sigut per a les cabines el que va ser el meteorit per als dinosaures. No obstant, els 12 suports restants seguiran allà.

Petició del districte

Telefónica va veure bé la retirada, que s’ha anat retardant. El districte de Ciutat Vella va formular la petició que s’efectués, amb un llistat concret de cabines que ja no eren aptes per al seu ús. Es tracta de les que estan als números 3, 25, 40, 88, 91, 96, 107, 118, 115 i 138 de la Rambla. Totes són cabines amb dos telèfons menys les dels números 3, 40 i 96, suports simples. Ciutat Vella va afegir un argument propi d’aquesta època per reforçar la seva petició: en temps de Covid és positiu guanyar espai a la via pública.

El districte ha instat l’empresa a mantenir els 12 suports restants perquè funcionen, tot i que, com la resta, estan una mica malmesos: les pintades i les destrosses són la norma. Ciutat Vella demana que siguin objecte del manteniment necessari. El pas següent serà que les que sobreviuen recuperin l’esplendor relativa que un dia van tenir. Perquè no és que siguin elements que la ciutadania consideri especialment bonics. Les cabines de la Rambla ja no són les antigues: no permeten protegir-se de la pluja. No són prou modernes per ser vistes com un element funcional amb futur, però no són prou velles perquè els turistes, quan tornin, les visitin sortint o entrant de la Boqueria.

Esperant la reforma

Les cabines esperen el seu adeu des que es va aprovar un pla d’ordenament el 2016. Havien de ser retirades quan arribés la reforma de l’avinguda, però encara no té data. Amics de la Rambla ha remarcat la necessitat que fossin eliminades a diversos informes, l’últim el novembre passat, en què també va criticar la permanència d’altres elements molestos o en mal estat. 

Notícies relacionades

El text denunciava que el 60% de les peces del paviment del passeig central estan en mal estat, així com diverses fonts. També falten tapes de comptadors de la llum, hi ha tapes de serveis trencades, escocells buits i trams de vorera que necessiten una actuació urgent pel seu deteriorament, segons l’informe.

El president d’Amics de la Rambla, Fermín Villar, celebra la retirada, tot i que li sembla que té gust a poc: «Una cabina que ocupa un metre quadrat d’espai, que no s’utilitza, sobra, al marge del que digui la llei. Ningú les utilitza. Són trastos instal·lats enmig de l’espai públic, que d’aquí un any tornarà a ser preuadíssim per al passeig». L’entitat aplaudeix que se’n retiri una desena però vol que totes desapareixin de l’avinguda.