Islamofòbia

El fiscal demana fins a 10 anys de presó per la fustigació ultradretana a una mesquita a BCN

  • El fiscal atribueix als acusats, membres de Democràcia Nacional, coaccions, amenaces, lesions i un delicte d’odi

  • Reclama que els extremistes abonin una indemnització de 30.000 euros a les persones a les quals va perjudicar

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Un grup d’ultradretans va iniciar el març del 2017 una campanya contra la mesquita que s’havia d’obrir al carrer de Japó, a Nou Barris. La campanya es va mantenir i el grup va assetjar assistents a la mesquita. La van prendre amb el recinte i amb els qui hi acudien a resar. Van fer pintades islamòfobes a la persiana de l’entrada del local, que també van trencar, impedint que es pogués tancar bé. 

Van col·locar carn i embotits de porc a l’entrada per incomodar el col·lectiu musulmà, van tirar-hi pintura, van amenaçar alguns assistents i manifestants que recolzaven al centre religiós i van arribar a pegar-los. Es van barrejar entre alguns veïns contraris a la mesquita per manipular-los i van abocar algunes de les seves expressions d’odi en missatges penjats en els seus comptes de les xarxes socials.

Per tots aquests fets, el fiscal contra els delictes d’odi, Miguel Ángel Aguilar, sol·licita per als acusats fins a 10 anys de presó, la pena més elevada que reclama, que correspon a Alberto B., considerat líder de Democràcia Nacional, formació d’extrema dreta a la qual estaven vinculats els acusats, alguns dels quals integraven gent molt jove. En total són 15 acusats pel fiscal.

Ordre d’allunyament

En el seu escrit, el fiscal els atribueix coaccions, amenaces greus, lesions i un delicte d’odi. Alberto B. està acusat per tots els delictes i és l’únic assenyalat per amenaces greus i lesions. Per les coaccions, el fiscal demana tres anys de presó per a 13 acusats i quatre per a Alberto B., a més de prohibir-los que s’acostin a menys de 1.000 metres de la instal·lació. Sol·licita 18 mesos per cada una de les dues acusacions d’amenaces greus, que també recauen en el líder del grup. Per un delicte lleu de lesions i maltractament demana dos mesos de multa també a Alberto B., per al qual, en aquest apartat, sol·licita que no pugui acostar-se a les persones que va atacar. Finalment, cinc acusats reben la petició de tres anys de presó per un delicte d’odi.

Pancartes i pintura

Algunes de les accions del grup consistien en la col·locació d’adhesius a la façana del local en contra de l’obertura del centre de culte: ‘Mesquita no, aquesta és la nostra terra i la defensarem’. ‘Sis milions d’aturats, sis milions a casa seva, recuperem el nostre país’. Entre les pintades a l’entrada en van fer servir una que inclou les sigles de la branca juvenil de Democràcia Nacional: ‘Espanya cristiana, no musulmana-DNJ’. També van bloquejar el pany del local amb cola i silicona. Els fets van ser denunciats al seu dia pel vicepresident de la comunitat islàmica de Nou Barris i per l’imam.

Notícies relacionades

El fiscal argumenta, en l’escrit en el qual sol·licita les penes, que els acusats van aprofitar el context del temor d’atemptats islamistes, en un moment en què l’alerta terrorista era elevada, per atiar el rebuig a la mesquita.

L’ajuntament

L’Ajuntament de Barcelona, que exerceix l’acusació particular en el procés judicial, ha celebrat peticions del fiscal. «Celebrem que la fiscalia hagi reconegut la hipòtesi amb què treballava l’ajuntament, que no es tractava de fets aïllats ni de danys concrets, sinó d’una operació orquestrada d’assetjament contra l’obertura d’un centre de culte amb la gravetat d’intentar impedir exercir un dret fonamental, el de la llibertat de culte».

Temes:

Extrema dreta