Conflicte veïnal

Barcelona suspèn les llicències de les macrocuines durant un any

«Afegir una competència sense normes seria donar el toc final a molts bars i restaurants», justifica Collboni

2
Es llegeix en minuts

Barcelona ha aprovat la suspensió de llicències d’obra i d’activitat de totes les cuines fantasmes, un negoci que ha proliferat en les últimes setmanes en grans espais, algunes de les quals han generat rebuig entre els veïns. Així ho han anunciat el primer i la segona tinenta d’alcaldia, Jaume Collboni i Janet Sanz. «És una realitat que no està regulada i necessitem una proposta per estudiar-la», ha dit Sanz. Per tant, «no es podran desenvolupar propostes d’aquest tipus a Barcelona i a partir d’ara se n’estudiarà una regulació», ha insistit. La suspensió té una vigència d’un any.

Collboni ha afegit una de les causes de la iniciativa municipal: «Afegir en aquest moment tan difícil per al sector de la restauració una competència sense normes de les grans plataformes seria donar el toc final a molts bars i restaurants de la ciutat».

Qui no tingui una activitat sol·licitada no podrà obrir perquè no es concediran llicències. L’ajuntament té detectats dos casos que han generat alarma entre els veïns: el de Sant Martí i el de les Corts, aquest últim amb les obres ja paralitzades a l’espera, que el titular aportés informació requerida. En el cas de Sant Martí s’estaven fent obres i hi pot continuar i acabar fins i tot el projecte, però no podrà demanar llicència d’activitat, ha concretat Sanz.

Un estudi

La proposta de suspensió té una vigència d’un any. «En aquest temps estudiarem com es classifica aquesta activitat i es valorarà si es classifica com a ús comercial o industrial, i en funció d’això es determinaran la ubicacions», ha continuat Sanz, que també ha demanat la implicació de la Generalitat.

A Barcelona, aquest tipus d’activitat va sorgir fa tres o quatre anys, però en els últims mesos han proliferat, fins al punt de causar malestar entre els veïns. La clau és que la pandèmia ha accelerat aquesta tendència, al disparar el consum de ‘delivery’ per menjar.

Actualment, l’Ajuntament de Barcelona desconeix quantes cuines fantasma hi ha a la ciutat, perquè no hi ha un registre d’aquest tipus concret d’activitat.

La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) havia demanat a l’Administració que actués, proposant que les cuines s’instal·lessin en zones industrials.

Els restauradors, satisfets

El Gremi de Restauració de Barcelona ha valorat la suspensió de llicències. En un comunicat, el director del gremi, Roger Pallarols, ha destacat que aquest nou model de negoci, que «ha agafat força durant la pandèmia», requereix una «reflexió serena quant als criteris d’implantació en trama urbana, especialment en el cas d’una ciutat tan densa com Barcelona».

«Tenim un any per consensuar una regulació específica, hem de determinar si ja tenim una llicència que s’ajusti als paràmetres d’aquesta activitat i que aporti solucions a les molèsties que pugui generar, o si cal crear-ne una de nova», ha explicat.

Des del Gremi han remarcat que participaran «activament» en aquest procés i que durant les últimes setmanes han contactat amb empreses dedicades a aquest sector.

Notícies relacionades

Reconeixen que en alguns casos les cuines fantasma poden ser útils «quan serveixen per enfortir establiments tradicionals», amb servei de sala, però que tot i així s’ha de determinar «la superfície màxima i els requisits d’implantació».

A més, comenten que aquest model –oferir un producte gastronòmic sense tenir un local físic–, també pot ser útil quan ho realitzen emprenedors de manera temporal, ja que permet provar propostes gastronòmiques abans de tirar endavant la inversió», asseguren.