RELLANÇAMENT ECONÒMIC I SOCIAL

Barcelona teoritza la seva sortida de la pandèmia amb un cicle de conferències

Uns 100 ponents miraran d’establir les bases d’una recuperació que generi treball de qualitat i que impulsi la ‘smart city’

Barcelona teoritza la seva sortida de la pandèmia amb un cicle de conferències
  • Barcelona React se celebrarà del 13 al 16 d’abril i acabarà amb 10 accions clau per abordar el futur amb garanties

  • El projecte va de la mà del «green new deal» promès per Collboni, que pretén crear 103.000 llocs de treball abans del 2030

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ja que la pandèmia continua sent impredictible i, per tant, també ho és el ritme de recuperació social i econòmica, la pantalla que segueixi la de la Covid només pot dilucidar-se en el món de les idees. o sigui, tenir un pla per quan les coses tornin a ser gairebé com abans. Sota aquest prisma, el consistori ha presentat aquest dimecres una sèrie de conferències (del 13 al 16 d’abril) que, sota el títol de Barcelona ReAct, miraran d’establir les bases del rellançament de la ciutat. Els més versats en matèria municipal potser noten una certa aroma a la ‘smart city’ que tant va preconitzar l’alcalde Xavier Trias. És una mica això, sí, però amb voluntat d’anar més al detall.

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha sigut l’encarregat aquest dimecres de presentar aquesta iniciativa que porta el segell de l’ajuntament però que sembla sortit del ‘think tank’ del PSC. N’hi ha prou amb observar la llista de futurs ponents: entre tots hi ha tres regidors, i tots tres són socialistes. En qualsevol cas, tal com ha assenyalat el regidor, aquesta «no és una proposta de cap partit», sinó que més aviat es tracta d’un oferiment «a la gent de Barcelona». ¿Amb quin objectiu? «Convertir-se en una maneta de canvi per generar oportunitats a la ciutat, apostant per nous sectors, com la tecnologia i la innovació, la nova mobilitat urbana, l’economia verda i la vinculada a la salut i la ciència, la indústria 4.0, el turisme, l’alimentació intel·ligent o la nova ocupació».

Nou decàleg

Notícies relacionades

Per a tot això, el cicle de conferències, que neix amb vocació de ser anual i tindrà un format híbrid entre presencial (la seu serà l’edifici Hub de les Glòries) i virtual, comptarà amb un centenar d’experts que abordaran 10 àmbits diferents de debat i, que al finalitzar, generaran un manifest amb 10 accions clau. En paraules de Collboni, «un pla d’acció de la gent de Barcelona sobre com aixecar la ciutat econòmicament i socialment». La iniciativa pren com a base la proposta llançada pel propi primer tinent d’alcalde el gener del 2020, a dos mesos que tot canviés. En una xerrada al Cercle d’Economia, el líder del PSC en el consistori va marcar l’agenda econòmica de la capital catalana de cara al 2030. Es va referir a un ’green new deal’, amb l’objectiu de crear 103.000 nous llocs de treball «de qualitat» lligats al sector digital i verd en la pròxima dècada. La crisi derivada de la pandèmia ho ha posat més difícil. Quan va fer aquest anunci, a Barcelona hi havia 70.602 aturats. Avui són 97.480, un 38% més.

Aquesta iniciativa municipal anirà de la mà del seu germà gran, el Pacte per BCN, firmat el mes de juliol del 2020 per tots els grups municipals i unes 200 entitats i associacions de la ciutat (no s’hi van sumar ni la Favb ni Foment) amb l’objectiu de rellançar la ciutat després de la pandèmia. Aquest acord, no obstant, té vigència fins al desembre d’aquest any, mentre que Barcelona React, amb aquesta vocació anual i amb inscripcions obertes a tota la ciutadania, sembla plantejar un recorregut més llarg, tot i que, de moment, però això se suposa que arribarà una vegada finalitzin les conferències, sense tanta concreció.