A BARCELONA

L’ajuntament desallotja l’última narcofinca del Raval

  • Un dispositiu de la Guàrdia Urbana va desallotjar aquest dimarts el número 14 del carrer de Príncep de Viana, on en aquell moment hi havia 43 persones, una d’elles menor d’edat.

  • A l’edifici, propietat del fons d’inversió Cerberus, en els últims tres anys s’havien denunciat abusos sexuals, un homicidi i sobredosis mortals.

  • Sobre dues de les persones que es trobaven a l’edifici, desallotjat per la seva situació d’insalubritat, pesava una ordre de recerca i captura per la qual cosa han sigut detingudes.

L’ajuntament desallotja l’última narcofinca del Raval
4
Es llegeix en minuts

Un important dispositiu de la Guàrdia Urbana va desallotjar aquest dimarts al matí el número 14 del carrer de Príncep de Viana, al barceloní barri del Raval, l’última gran narcofinca del barri, on s’han comès abusos sexuals, un homicidi i sobredosis mortals en els últims tres anys. Un infern de portes endins per a les persones que per una raó o una altra es veien obligats a malviure allà, i també de portes enfora, un malson per als veïns.

En el moment de l’entrada de la Guàrdia Urbana i els serveis socials municipals a l’edifici, a les vuit del matí, hi havia 43 persones a l’interior de les diferents vivendes, una d’elles menor d’edat, que va ser derivada als serveis específics. Sobre dos dels ocupants pesava una ordre de recerca i captura, per la qual cosa han sigut detinguts i a la resta se’ls ha ofert un allotjament temporal en un recurs municipal i entrar en el circuit dels serveis socials. El jutge va donar llum verda al consistori per desallotjar l’edifici després d’entregar-li un informe dels Bombers en el qual es constata la situació d’infrahabitatge i insalubritat en què es troba.

L’Ajuntament de Barcelona va comunicar el 23 de desembre a les persones que ocupaven l’edifici, propietat del fons d’inversió Cerberus, que havien d’abandonar el bloc per una qüestió de seguretat, després de la inspecció de la finca i la redacció de l’esmentat informe tècnic que concloïa que viure allà era molt perillós per als seus propis habitants atesa la deficient situació en què es troba l’edifici (tot i que era obvi que no només per això). Just dos mesos després de comunicar-ho per primera vegada, la policia municipal ha efectuat el desallotjament, que s’ha produït sense incidents.

Sis mesos de marge

El mes de novembre passat, la regidora de Vivienda, Lucía Martín, i el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, van acompanyar representants de la propietat a visitar el deplorable estat de la finca «amb l’objectiu que es responsabilitzi del mal causat i es deixi a reparar-lo, cedint almenys part de les vivendes a la borsa municipal de lloguer social», van assenyalar després d’aquella visita els regidors, que aquest dimarts també han acudit al lloc.

A la porta de la finca acabada de desallotjar, Martín no ha dubtat a assenyalar que s’ha arribat a aquesta situació de degradació atesa la inacció de la propietat. «L’expedient d’infrahabitatge entregat al jutge ens ha permès desallotjar i donar-li sis mesos a la propietat perquè rehabiliti la finca, que es troba ensituació d’insalubritat. Si en sis mesos no ho ha fet, no la podrà ni llogar ni vendre. Insistim a demanar a Cerberus que cedeixi aquests pisos a la borsa de lloguer municipal per poder llogar-los a preus assequibles», ha reiterat la regidora d’Habitatge, que ha afegit que han donat un mes a la propietat perquè presenti al consistori una proposta d’actuació, i que si no ho fan iniciaran un expedient sancionador.

Bombolla de misèria

Aquesta bombolla de misèria en ple centre de Barcelona, en una finca règia a dos passos del mercat de Sant Antoni, havia ‘sobreviscut’ a diverses operacions policials per part dels Mossos d’Esquadra per a desesperació del barri. La policia entrava amb ordre judicial en un pis en concret, però com que la resta de la finca quedava ocupada per traficants, al cap de poc temps el tornaven a obrir. Aquesta és la primera vegada que es desallotja l’edifici sencer, cosa que dona esperances al veïnat que sigui la definitiva.

Fa anys que els veïns del barri, organitzats en plataformes com ara Acció Raval, estan assenyalat el que als seus ulls és clarament l’arrel del problema: «La deixadesa de les propietats, a les quals els interessa que els pisos es degradin per vendre’ls a millor preu i treure’n el màxim benefici».

El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha recordat des de la porta de la finca que la propietat ha anat variant al cap dels anys –és el que el sector immobiliari anomena un actiu– i que l’ajuntament ha l’hagut d’anar a buscar-la cada vegada perquè es fes responsable del que passava allà «davant la insensibilitat que han tingut amb els veïns durant tots aquests anys». «Confiem que aquest desallotjament canviï l’actitud de la propietat», ha afegit.

Notícies relacionades

La situació de Príncep de Viana, 14, suposava un problema no només pels incomptables problemes de convivència i la por que sentien els seus veïns i les moltes persones que passen per allà –està just darrere del Taller de Músics–, sinó també per a les persones que durant aquests anys hi han anat a comprar i consumir droga, ja que és el lloc més insegur per fer-ho, no únicament per les pèssimes condicions higièniques. L’octubre de l’any passat, un ciutadà de 34 anys hi va morir víctima d’una sobredosi. El cas va ser especialment cruel ja que els equips d’emergència van acudir a reanimar-lo, però no van poder accedir a l’edifici perquè alguns dels habitants li ho van impedir llançant pedres des dels balcons. Quan els sanitaris van arribar fins a l’home va ser massa tard.

Funest historial

Aquest no és l’únic succés en el funest escenari. El novembre del 2017 un home de 34 anys va morir apunyalat en un dels pisos de l’edifici durant una baralla que es va desencadenar de matinada entre alguns dels ocupants. I, a la finca desallotjada també s’hi han denunciat abusos sexuals comesos per part d’alguns dels traficants. Segons el relat dels veïns, no han sigut poques les consumidores que acudien a buscar una dosi que també es prostituïen» per poder comprar-les i vèncer la síndrome d’abstinència. Dones violades, ja que no estaven en condicions de negociar res.