AL RAVAL

Suspès el desnonament del gimnàs Sant Pau

  • La propietat de l’històric equipament fa marxa enrere i no executarà el desallotjament, programat per al 20 de gener.

  • Després d’una reunió amb l’Ajuntament de Barcelona s’han donat dos mesos per estudiar una solució definitiva.

  • Durant tota la pandèmia, l’espai està oferint dutxes, roba neta i aliments a persones sense llar.

1
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’enèsima reunió feta entre la propietat del gimnàs social Sant Pau i l’Ajuntament de Barcelona ha acabat amb la suspensió del desnonament programat per a la setmana que ve. Tant els propietaris de l’edifici –al 46 de la ronda de Sant Pau, a la frontera entre el Raval i Sant Antoni–, com els representants del districte de Ciutat Vella han presentat propostes amb possibles solucions i han acordat donar-se dos mesos per estudiar-les i tornar a parlar per donar una sortida definitiva a un conflicte que fa anys que és obert.

La funció social del gimnàs Sant Pau no va arribar amb la pandèmia, tot i que la va fer encara més imprescindible. Abans de la Covid, que va transformar el gimnàs en un espai on dutxar-se, canviar-se de roba i menjar alguna cosa, el gimnàs Sant Pau era això, un gimnàs. Un centre de salut comunitària on convivien els jubilats fent piscina a primera hora del matí amb els joves manters fent pesos, els menors migrants sense referents familiars fent boxa i les prostitutes del barri de tota la vida a les bicicletes estàtiques. On les joves mares musulmanes podien banyar-se amb els seus nadons a la piscina vestides sense ser jutjades i on es va obrir un vestidor específic perquè les persones trans no marxessin sense dutxar-se per por.

Notícies relacionades

Tots aquests projectes, els de gimnàs amb ànima, que volen reprendre quan acabi la pandèmia i quan, a la fi, regularitzin la seva situació. El contracte de lloguer va acabar el 31 de juliol. ERC va demanar ahir a Ada Colau l’expropiació de l’edifici i JxCat, la seva compra.

Buit urbà

A més d’un gimnàs i ara un equipament especialitzat en persones sense llar, el Sant Pau és el que es coneix com un «buit urbà». Situat en un enclavament inmobiliàriament estratègic, a dos passos de l’estació de metro de Paral·lel en una direcció i de l’acabat de reformar mercat de Sant Antoni en l’altra, sobre el Sant Pau hi ha edificabilitat per aixecar una important promoció de pisos, vivendes que podrien ser públiques si l’edifici és comprat (o expropiat) pel consistori.

Temes:

Pobresa