Commemoració

Barcelona homenatja l’urbà Gervilla 20 anys després de ser assassinat per ETA

Un carrer portarà el seu nom al districte de les Corts

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona ha retut aquest diumenge un emocionat homenatge a l’agent de la guàrdia urbana Juan Miguel Gervilla, el dia en què es compleixen 20 anys del seu assassinat en mans de terroristes d’ETA el cotxe dels quals es va aturar en l’encreuament de l’avinguda Diagonal amb Numància. Li van disparar quan es va acostar per ajudar-los.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, l’intendent major i cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, companys i familiars han recordat l’agent assassinat.

Colau i els fills de l’agent assassinat, Óscar i Carles, han descobert la placa de la qual a partir d’ara serà el carrer de Miguel Gervilla, abans Institut Frenopàtic, a les Corts, on va donar servei molts anys.

Albert Batlle ha resumit amb gran sentiment el que va significar l’assassinat de l’agent: «Fa vint anys, dia per dia, i pràcticament hora per hora, ETA va matar un pare, un marit, un fill, un germà, un company, un ciutadà, un servidor públic, un policia, va matar un present i un futur», destaca Europa Press.

Tres lustres de servei

Juan Miguel Gervilla es va incorporar a la Guàrdia Urbana de Barcelona l’1 de maig de 1986 i va donar servei, gairebé sempre, a la unitat territorial de les Corts, amb les tasques d’ordenar i regular el trànsit. Una de les seves companyes, Ana Robles, ha recordat que l’agent «transformava qualsevol intervenció en una cosa fàcil de gestionar».

No obstant, el 20 de desembre del 2000, Gervilla va ser assassinat quan es dirigia a ajudar els ocupants d’un vehicle que es va aturar al carrer, i que van resultar ser membres d’ETA. Van disparar al guàrdia urbà amb la mateixa arma que van utilitzar per matar l’exministre socialista Ernest Lluch i el regidor del PP de Sant Adrià de Besòs José Luís Ruíz Casado.

Per a l’alcaldessa de Barcelona ha sigut «un honor» acompanyar familiars i companys en l’homenatge d’aquest diumenge. Ha recordat que «el van tirotejar quan anava a complir el seu deure». «La nostra fermesa en els principis democràtics és més forta que qualsevol terrorisme criminal, això és un tresor, especialment en un moment en què creixen altres formes de fanatisme i alguns intenten fer política utilitzant el terrorisme», ha denunciat.

També a retut homenatge a la Guàrdia Urbana de la ciutat, destacant que van ser membres d’aquest cos els que finalment van aconseguir detenir els terroristes que van assassinar Gervilla.

El dolor de la família

L’intendent major Pedro Velázquez ha recordat el carinyo que de forma espontània expressaven els ciutadans als membres de la Guàrdia Urbana que trobaven al carrer aquells dies. També ha agraït a la viuda de l’agent, Gemma, i als seus fills, Óscar i Carles, la seva presència en l’acte. Els dos fills han pujat junts a l’estrada per recordar un home «tossut, dur, sagaç», entre altres qualitats.

Notícies relacionades

Han rememorat que, amb el seu assassinat, van conèixer la «crueltat de l’ésser humà» que els va impedir continuar creixent amb un pare i com van deixar de ser nens, de la nit al dia. Segons han declarat, fins avui no han sigut capaços d’expressar el dolor que els ha acompanyat aquests 20 anys i han recordat com van rebre la notícia aquell dia.

Finalment, han volgut agrair el treball dels membres de la policia local i els han animat a reclamar les eines que necessiten per poder fer la seva feina amb seguretat.