ELS NÚMEROS DEL 2021

La Diputació de Barcelona aprova un pressupost de mil milions

La institució aprova els comptes amb el consens de tots els grups

L'objectiu és fer front a la crisi econòmica i social derivada de la Covid-19

zentauroepp55995765 26 11 2020 la presidenta de la diputaci n de barcelona  n ri201126180021

zentauroepp55995765 26 11 2020 la presidenta de la diputaci n de barcelona n ri201126180021 / DIPUTACION DE BARCELONA

1
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré

Els pressupostos de la Diputació de Barcelona per al 2021 sumaran 1.008 milions d’euros (965 que es complementen amb 40 milions provinents dels romanents de tresoreria), un 4% per sobre de l’exercici anterior. S’han aprovat aquest dijous. I s’ha fet sense cap vot en contra (ERC i Ciutadans s’hi han abstingut). Els dos fets, el consens i l’import, han permès a la presidenta de l’organisme supramunicipal, Núria Marín, treure pit: «Si posem en comú el que ens uneix, som capaços de sumar i multiplicar». No en va la Diputació és, per ara, l’única institució amb comptes per a l’any que ve: el Govern en funcions no pot aprovar pressupostos, i l’Estat i l’ajuntament encara els estan tramitant.

Es tracta d’uns pressupostos orientats a «dues coses essencials», segons Marín, que són «la reactivació econòmica i la reconstrucció social» necessàries després de la crisi generada per la pandèmia. I d’uns pressupostos que no només enfoquen a curt termini i miren com sortir de la crisi, sinó que alcen la mirada cap al futur, per això doten el conjunt de compromisos del Pla d’Actuació de Mandat (PAM). També són uns comptes als antípodes dels del 2008, quan per sortir del forat econòmic es va apostar per l’austeritat: «Aquests van en una direcció diferent, encarats a la sortida de la crisi». Paraula de la presidenta. De fet, el 80% de l’import va directament als municipis i els ciutadans a través d’ajuts econòmics i recolzament tècnic.

Fons europeus

Notícies relacionades

La quantitat assolida obeeix a uns comptes sanejats de la institució i a les mesures preses per l’Estat: la derogació de les normes d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, així com a l’augment dels avançaments previstos en els Pressupostos Generals de l’Estat. I cap a l’Estat mira la Diputació per obtenir part dels 72.000 milions dels fons europeus que corresponen a Espanya, partida que esperen aconseguir a l’estar els comptes completament alineats amb els ODS (objectius de desenvolupament sostenible) de les Nacions Unides i el pla de recuperació de la Unió Europea.

De la quantitat total, 36 milions es destinaran al pla de xoc per pal·liar les conseqüències de la Covid-19 als municipis, i 80 milions al Programa General d’Inversions (PGI).  

Temes:

Diputacions