Investigació interna

Sancionats quatre antiavalots per colpejar un jove al Raval

Un dels mossos ha sigut suspès d'ocupació i sou i els altres tres han sigut apartats del servei

La policia catalana demanarà que s'aturi el procés judicial obert contra la víctima, que a més va ser arrestada i denunciada

sust / periodico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Toni Sust

Els Mossos d’Esquadra han suspès cautelarment de sou i feina l’agent de l’ARRO de Barcelona que va agredir el jove Ignacio Andrés Fernández Carreño el 14 de novembre passat al carrer de Nou de Dulce, del Raval. També ha apartat del servei tres agents més de la mateixa unitat per la seva actuació en aquests fets. Segons fonts policials consultades per aquest diari, el cos català a més sol·licitarà formalment al jutjat que instrueix aquest cas –la víctima va acabar sent arrestada i denunciada per un delicte d’atemptat a agent de l’autoritat– que s’aturi el procés judicial obert contra Carreño. 

El jove va ser retingut en aquest carrer, a prop de la Ronda de Sant Antoni, pel grup ARRO al circular després del toc de queda. Va informar als policies que estava tornant a casa però va acabar sent colpejat i llançat a terra d’una puntada de peu per l’agent suspès i subjectat per tres agents més. La seqüència va ser captada per veïns amb el telèfon mòbil. Els policies van assegurar que, abans d’aquesta topada, Carreño havia clavat una puntada de peu als antiavalots –així ho van recollir en l’atestat policial– que no apareix en la gravació. El jove va ser detingut i va sortir en llibertat amb càrrecs l’endemà, després de passar a disposició judicial. 

Notícies relacionades

La Divisió d’Afers Interns (DAI) dels Mossos va obrir una informació reservada i aquest dilluns els responsables policials han notificat que la investigació interna considera que la puntada de peu no va existir i que es tracta d’una falta molt greu –en el cas de l’agent que el colpeja– i greu en el dels altres tres agents apartats del servei. 

El procés judicial que sí que seguirà endavant ara és el del mateix Carreño, que va presentar una denúncia en sentit contrari per aquests fets, tal com va avançar a EL PERIÓDICO. La víctima, d’origen xilè i recolzada per Fedelatina (Federació d’Entitats Llatinoamericanes de Catalunya), compta a més amb el testimoni dels seus dos amics, Félix i Daniel. Tots dos recorden bé el que va passar. El Daniel va explicar a aquest diari que Fernández li va dir al ‘mosso’ que poc abans un llauner havia marxat corrents després de robar-los cinc euros. I que l’agent es va enfurismar i li va contestar: «¿Ets endeví? ¿Saps el que passa al carrer d’allà?», i continuació va clavar-li «dues bufetades» i «va fer que caigués a terra». I va explicar que llavors el mosso va dir: «Que sigui l’última vegada que tu a mi em dius alguna cosa». Així mateix el Daniel va afegir que un altre agent li va xiuxiuejar amenaces a Fernández, que li van colpejar el cap contra el terra. I que diversos agents van tapar el seu col·lega perquè ningú pogués gravar els fets.