30 nov 2020

Anar al contingut

iniciativa mediambiental

Una original campanya recorda que els embornals no són per llençar-hi deixalles

L'Ajuntament de Barcelona importa una exitosa iniciativa portada a terme a Cadis, Sevilla i Palma de Mallorca

El Periódico

Una original campanya recorda que els embornals no són per llençar-hi deixalles

Barcelona segueix els passos de Cadis, Sevilla i Palma de Mallorca i, com aquestes tres ciutats han fet abans, ha posat en marxa una campanya de conscienciació mediambiental simple però cridanera. A 100 embornals de la ciutat serà ben visible una placa amb un missatge que, llegit amb rigor, no menteix: «Aquí comença el mar. No hi llencis res».

Durant la temporada de bany d’aquest 2020, més curta que la d’altres anys per culpa de la pandèmia, s’han recollit de les aigües que banyen les platges de Barcelona 20 metres cúbics de residus, una macedònia de deixalles en la qual tant hi ha llaunes de refresc, com plàstics o olis. Això, a l’aigua. De les sorres s’han retirat 381.000 quilos de residus, 65.000 més que el 2019, o sigui, una mala xifra si es té en compte que l’ús d’aquest espai de la ciutat ha sigut intermitent a causa del coronavirus.

Evolució a menys, malgrat tot

Barcelona disposa de quatre embarcacions encarregades de recollir residus del mar. Aquest any han tingut més feina que el 2019. Han recollit cinc metres cúbics més que en la temporada l’anterior. Amb tot, l’evolució, vista amb més perspectiva, és positiva. Fa 20 anys, el volum de deixalles ‘pescat’ de les aigües era l’equivalent a 129 metres cúbics.

El missatge instal·lat als embornals és, en definitiva, que no han de ser utilitzats com una paperera més de la ciutat. El que allà es llença és probable que aparegui al mar.

Temes: Platges