Frau immobiliari

Tercera denúncia per l'engany de la parella que ha rellogat 200 habitacions a Airbnb

A l'Ajuntament consta que es tracta d'un nou entramat de sotsarrendament il·legal, un dels vint que operen a Barcelona

Janet Sanz, regidora d'Urbanisme, afirma a EL PERIÓDICO que «les màfies han trobat un espai en aquestes plataformes»

zentauroepp48396661 airbnb200814091443

zentauroepp48396661 airbnb200814091443

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra han recollit la tercera denúncia d’un propietari estafat per Andrius S. i Iúlia K., dos membres d’una banda que ha llogat ja 18 pisos a Barcelona i els ha convertit en apartaments turístics en contra de la voluntat dels amos. Un nou cas de les pràctiques «mafioses», en paraules de Janet Sanz, segona tinenta d’alcaldia i responsable d’Urbanisme, que han proliferat, a la ciutat en els últims anys: xarxes que lloguen immobles valent-se d’enganys per aconseguir els contractes de lloguer amb la finalitat d’explotar-los il·legalment a través de plataformes com Airbnb. L’Ajuntament estima que n’hi ha més d’una vintena. 

Després de llegir la notícia publicada a EL PERIÓDICO, sobre l’existència d’una nova trama de sotsarrendament il·legal d’immobles de Barcelona, un propietari va reconèixer la parella com els inquilins que també l’havien enredat i, malgrat que ja havia iniciat un procés civil contra Andrius S., ha acudit també a una comissaria de la policia catalana per informar els investigadors sobre el seu cas. Airbnb, també després de la informació d’aquest diari, ha cancel·lat el compte del perfil ‘Julia’, a través del qual Andrius S. i Iúlia K. anunciaven 90 habitacions.

Tots dos són vells coneguts de l’Ajuntament de Barcelona, que els té identificats com a «multiinfractors». La inspecció municipal que mira de posar ordre a la selva d’apartaments i habitacions turístics que es publiciten sense permís a través de plataformes com Airbnb ha detectat que aquesta parella disposa de 18 pisos diferents que operen de manera fraudulenta. És a dir, han repetit l’engany de simular que busquen una llar per als seus fills i que treballen per a una empresa constructora de Tarragona amb 18 propietaris diferents. És una estafa. Volen els immobles per omplir-los de turistes. En els últims anys, Airbnb ha cancel·lat a petició de l’Ajuntament un total de 207 anuncis d’habitacions ofertes per ‘Julia’. El consistori d’Ada Colau ha obert així mateix contra els dos 18 expedients sancionadors, un per cada pis rellogat il·legalment. 

A Barcelona només poden funcionar com a pisos turístics aquelles propietats amb les llicències que es van concedir durant el mandat del convergent Xavier Trias. Actualment, el consistori ja no concedeix cap llicència i estudia la manera de revisar i retirar-ne algunes de les quals es van atorgar llavors. Queden 9.451 llicències operatives a la ciutat. 

24 ‘multiinfractors’

A l’Ajuntament consten 24 ‘multiinfractors’ amb pràctiques similars a les d’Andrius S. i Iúlia K., més de la meitat dels quals promocionen els immobles sense haver-los contractat d’una manera lícita. Els inspectors municipals han obert un total de 348 ordres de cessament i altres tants expedients sancionadors contra ells. En els últims mesos, han deixat d’operar un terç dels que estaven actius abans de la pandèmia i tres dels considerats ‘multiinfractors’ no estan actius.

Airbnb ara atén les sol·licituds que l’Ajuntament li fa perquè cancel·li les ofertes d’apartaments turístics il·legals. No obstant, continua sense atendre les peticions dels particulars que li demostren amb documents que la plataforma exhibeix –i es lucra amb cada comensal– propietats que han sigut convertides en apartaments turístics sense el permís dels amos ni la corresponent llicència municipal. L’advocada Marta Martín va enviar documentació a Airbnb que demostrava que dos dels pisos llogats de forma fraudulenta per Andrius S. i Iúlia K. estaven operant com apartaments turístics en contra de la voluntat dels seus propietaris i sense llicència municipal. Airbnb va respondre als correus electrònics –la plataforma ni tan sols ofereix un telèfon d’atenció per gestionar aquests incidents– que no podia intervenir en una disputa entre dues parts. No obstant, al llegir la notícia en aquest diari, que no aportava informació diferent de la que ja disposaven, Airbnb va procedir a cancel·lar totes les habitacions promocionades des del perfil de Julia. Al cap de poques hores.

La tercera denúncia 

El tercer denunciant va llogar a Andrius S. i a la seva dona Iúlia K. un pis al barri de l’Eixample de cinc habitacions acabat de reformar la tardor del 2019. Tots dos es van presentar com una parella que buscava una casa per viure-hi amb els seus fills, ja que, per motius laborals, havien de mudar-se a Barcelona. La mateixa estratègia que van seguir amb els dos denunciants anteriors. Una mentida que va funcionar també aquella vegada perquè va aconseguir el contracte i, després d’instal·lar tancaments a cadascuna de les habitacions, va començar a rellogar-lo per a turistes. Darrere d’aquesta parella s’amaga una xarxa que ha arribat a controlar més de 200 habitacions a Barcelona per les quals han circulat milers de turistes. Atès l’acusat decrement de turistes a causa de la pandèmia, alguns d’aquests pisos ara estan funcionant com a improvisades residències d’estudiants amb contractes de lloguer més llargs per als joves.  

Notícies relacionades

Aquest tercer amo ha explicat a aquest diari que va detectar pocs dies després d’entregar les claus Andrius S. i Iúlia K. que l’havien enganyat. Hi va contactar per rescindir el contracte de lloguer, però aquests es van negar a tornar el pis. Com fan sempre, el van reformar i van convertir cada cambra en una habitació. Després de la negativa, va informar l’Ajuntament de Barcelona sobre l’ocorregut i va iniciar un procediment civil. Cap de les tres coses va servir per resoldre el problema: Andrius S. i Iúlia K. segueixen en poder del pis. 

Fonts d’Airbnb afirmen que l’empresa multinacional té una política de tolerància zero amb aquest tipus de pràctiques. 

Janet Sanz: «Les màfies han trobat un espai a Airbnb»

Janet Sanz és segona tinenta d’alcaldia i directora de l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat d’Urbanisme a l’Ajuntament de Barcelona.