DANY PATRIMONIAL

La Casa Batlló tanca en ple conflicte laboral i denuncia «destrosses irreparables»

Els responsables del monument asseguren que prenen la decisió temporal per «protegir d'actes vandàlics els seus empleats, visitants i l'icònic edifici de Gaudí»

L'element danyat és una vidriera plomada original del 1906 que dissabte va rebre una pedrada durant una manifestació de treballadors subcontractats

zentauroepp52740412 barcelona200312104640

zentauroepp52740412 barcelona200312104640 / Alejandro Garcia

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré

Demà dijous lCasa Batlló i ho farà amb part de la vidriera de la planta noble, vidre emplomat original del 1906, trencada per culpa d’una pedrada. L’edifici, dissenyat per Antoni Gaudí entre el 1904 i el 1996, és Patrimoni de la Humanitat des del 2005, cosa que converteix un acte per si mateix deplorable en una cosa completament injustificable. La baixada de persiana, de moment, és ‘sine die’ i es porta a terme per «protegir d’actes vandàlics» empleats, visitants i l’edifici modernista, segons els seus responsables. De moment, s’estan tornant totes les reserves realitzades. De fet, des del monument afirmen que les entrades per als pròxims dies estaven esgotades ja que des de la pandèmia l’aforament s’ha reduït. 

L’agressió contra el patrimoni té com a origen un conflicte laboral i va passar dissabte passat durant la manifestació de treballadors de l’empresa Staffpremium, subcontractada per la casa modernista per realitzar accions d’acompanyament al públic. Part dels empleats d’aquesta companyia estan en vaga des del 8 d’octubre per denunciar les seves condicions laborals i periòdicament  protesten davant de la icònica obra gaudiniana armats amb megàfon, xiulets i pancartes, i amb el recolzament del sindicat SUT. El dia dels fets, cap a les vuit de la tarda, quan el públic esperava per entrar al programa de les Nits màgiques, la cosa es va tensar i un grup d’encaputxats va començar a llançar pedres contra la façana trencant la vidriera mentre un altre encenia almenys una bengala i llançava petards. Sobre els que van ser els autors del delicte patrimonial no hi ha unanimitat. La Casa Batlló acusa els treballadors i el sindicat; l’empresa Staffpremium afirma que els seus no han sigut, i el sindicat acusa elements aliens a la manifestació: «No hem sigut i pensem que és un muntatge de la Casa Batlló per treure’s de sobre els vaguistes, un de tants muntatges que ha patit el moviment obrer», afirma un comunicat del SUT.

Detall de la vidriera original del 1906 trencada per una pedrada durant la manifestació de dissabte passat.

Assistència mèdica

Però el de dissabte no va ser l’únic moment de tensió des que va començar la vaga. Des del primer dia d’atur que l’edifici modernista denuncia «amenaces, difamacions, agressions i constants greuges contra empleats, visitants i el mateix patrimoni». I denuncia, també, que el  14 d’octubre passat dos dels seus treballadors van requerir assistència mèdica per problemes auditius. Un d’ells, afectat per tinnitus i amb pèrdua d’audició, segueix amb tractament mèdic. Per tot això han abaixat la persiana: «Tanquem perquè no hi ha les condicions per garantir la seguretat a la via pública de treballadors, visitants i patrimoni, malgrat haver contractat personal de seguretat privada per a la seva protecció», en paraules de  Gary Gautier, director de la Casa Batlló.

Notícies relacionades

Per la seva banda, els treballadors de Staffpremium reclamen que se’ls apliqui el conveni d’oci educatiu i animació sociocultural i que s’acabi amb els contractes temporals, entre altres coses. Temes que no depenen de l’edifici modernista sinó de l’empresa contractista. Des d’aquesta confirmen reunions amb els treballadors per arribar a un pacte però recorden que s’està aplicant el conveni que correspon (el d’assistents de vol i promotors) i que aquests empleats no porten anys amb contractes temporals ja que van ser subrogats el mes de gener, quan l’anterior empresa que prestava els serveis al públic de la Casa Batlló va tancar. 

El de passeig de Gràcia no és l’únic centre monumental de Gaudí amb conflictes laborals, els treballadors de l’empresa MagmaCultura que té subcontractats els serveis de la Sagrada Família estan en vaga des del 26 de setembre passat per motius similars. Però en aquest cas no hi ha hagut cap agressió i el temple continua obrint amb el personal que no secunda l’aturada.