EL FUTUR DE L'ANTIC CENTRE PENITENCIARI

El projecte del nou espai de la Model manté la fisonomia de la presó

L'ajuntament presenta el guanyador del concurs de reorganització de l'antiga presó, les obres de la qual s'iniciaran el 2023

El pla no preveu nous edificis i contempla set equipaments, 140 vivendes i un parc urbà en les dues illes

e 1

e 1

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Barcelona ha anunciat aquest dijous quina és la proposta guanyadora del concurs obert per reorganitzar l’espai de l’antiga presó Model. El projecte arquitectònic distingit pel jurat com a guanyador porta per títol ‘Model, batega!’, ha rebut 92 dels 100 punts possibles i és obra de l’equip compost per Forgas Arquitectes i Planas Esquius Segatti. La principal característica del pla guanyador és que manté la fisonomia de l’antiga presó i evita noves edificacions. Una cosa que el govern d’Ada Colau defensava com a necessitat.

Es mantindrà així el model d’edifici panòptic, construït entre el 1881 i el 1904 per Salvador Viñals i Josep Domènech i Estapà, un format inspirat, al segle XVIII, pel filòsof Jeremy Bentham com a exemple de presó. Es mantenen els tres edificis existents i la imatge del cos central amb sis braços o galeries. On tants presos van penar les seves culpes, en molts casos, culpes discutibles, es veuran algun dia equipaments i vivendes, amb un futur parc urbà. 

Recreació de part del projecte de futur per a la Model.

Obres en el pròxim mandat

L’equip redactor s’encarregarà d’elaborar el projecte d’ordenació durant el 2021, amb un cost de 360.000 euros, a fi que l’ajuntament redacti, prèvia aprovació d’una modificació del pla general metropolità, els projectes executius el 2022. El consistori considera que el projecte triat encaixa amb els criteris previstos en el pla director del 2019 que es va consensuar amb els veïns. L’espai total a reorganitzar suma 27.723 metres quadrats, que han de proporcionar diversos equipaments a aquest tros de la Nova Esquerra de l’Eixample. El jurat ha tingut molt en compte el fet que el pla guanyador mantingui la imatge prèvia de la Model transformant-ne alhora la naturalesa.

Notícies relacionades

L’encarregada d’anunciar la decisió ha sigut la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, que ha afirmat que la ciutat «necessita més que mai» nous equipaments i parcs. I ha remarcat que el que es persegueix és «convertir una presó en un espai singular i guanyar dues illes de l’Eixample per cosir el territori».  La idea, ha precisat Sanz, és que les obres de la nova Model «siguin una realitat» en el mandat pròxim, que comença el 2023. La combinació de projectar el futur «sense perdre el valor patrimonial» és una cosa que a Sanz li sembla una de les virtuts principals del projecte guanyador.

Aspecte de vivendes previstes al recinte.

Els equipaments

En l’espai hi haurà 14.150 metres quadrats destinats a la construcció de 140 vivendes, que estaran als braços del panòptic. Hi haurà un parc urbà de 14.510 metres quadrats. Set equipaments públics s’habilitaran al terreny: un espai memorial, un institut-escola, una escola infantil, un equipament residencial, un pavelló poliesportiu, un espai per a joves i per a economia social i solidària i una aula ambiental. En total, els equipaments sumaran 24.131 metres quadrats.