nova modalitat d'allotjament

Barcelona suspèn les llicències per llogar habitacions en pisos

L'Ajuntament demana al Govern que rectifiqui i endureixi el decret sobre llars compartides amb turistes

Creu que la Generalitat no ha dotat els ajuntaments de prou eines per controlar l'oferta

zentauroepp54162221 turistas suizos200727132527

zentauroepp54162221 turistas suizos200727132527 / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

La recent ordenació per part del Govern de les llars compartides amb turistes, o el que és el mateix, de les habitacions llogades per dies a viatgers a la casa on resideix el mateix amfitrió, encara té un llarg recorregut abans de fer-se efectiva amb garanties. Així ho veu l’Ajuntament de Barcelona, que ha demanat avui dimarts a la Generalitat que «rectifiqui» i incorpori eines que permetin als municipis un control real de l’oferta que sens dubte farà eclosió. El consistori tem que l’activitat generi un efecte especulatiu i per començar acaba d’aprovar la suspensió de llicències d’aquest tipus durant un any prorrogable, de manera que no hi hagi picaresca abans que les regles del joc estiguin més clares a cada territori.

El decret aprovat al principi d’agost després de cinc anys d’estira-i-arronses reconeix una activitat fins ara alegal i atribueix als ajuntaments la capacitat de desenvolupar cada normativa local, amb divisió d’opinions tant polítiques com de ciutat. El govern de Colau havia demanat en nombroses ocasions el màxim marge de maniobra per actuar, però ara creu no està d’acord en el resultat. Per a la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, han faltat tant una anàlisi a fons del sector i les seves conseqüències al mercat de la vivenda, com una regulació via llei que permeti amb garanties jurídics la tasca inspectora als municipis. I ha recordat que Barcelona ja gasta un milió d’euros anuals en el control dels apartaments turístics.

Canvis possibles

Amb les habitacions l’assumpte es complicarà, argumenta, perquè no es pot entrar en domicilis particulars i comprovar quantes habitacions o no es destinen a viatgers. El decret que recull aquesta figura d’allotjament (i que entra en vigor demà, tot i que dona un marge d’un any als consistoris per orquestrar-lo segons les seves necessitats) estableix un màxim de quatre habitacions i períodes inferiors a 31 dies seguits, tot i que al llarg de tot l’any.

Per a Sanz, s’ha perdut l’ocasió d’establir una temporalitat (un màxim anual) i evitar que les llars compartides amb turistes entrin en competència amb les llars compartides per estudiants o persones que ho necessiten, ja que els primers seran molt més rendibles i encoratjaran, opina, negocis especulatius en molts casos. «No es tracta d’enfrontar el dret a la vivenda amb el turisme, sinó amb l’especulació», diu, decebuda per l’escassa repercussió que ha tingut la crisi en la rebaixa del preu dels lloguers, com va avançar aquest diari. 

La regidora creu que el Govern és a temps d’introduir canvis i millorar la legalització del sector tenint en compte les seves afectacions a tot Catalunya.

Notícies relacionades

Amb la moratòria de llicències aprovada dilluns en comissió de Govern extraordinària, segons ha anunciat, es pretén blindar un possible colador de peticions que després es converteixin en recursos contenciosos administratius que «algun jutge» pogués acabar reconeixent d’aquí a un temps, com ha passat amb apartaments turístics. L’ajuntament vol paralitzar qualsevol petició fins a tenir controlats els nous mecanismes de llicència. 

De nou, ha acusat la Generalitat de «limitar-se a determinar que l’activitat (les habitacions per dies en domicilis) existeixen i a liberalitzar-les», però «al servei de plataformes com Airbnb».