700 euros per 35 metres

Tres morts i un ferit greu en un incendi a la Barceloneta

La principal hipòtesi és que la causa ha sigut curtcircuit provocat per les bateries dels 'rickshaw' amb què treballaven alguns dels inquilins

Les víctimes són tres homes pakistanesos que compartien un pis minúscul i es guanyaven la vida transportant turistes o venent llaunes i mojitos a la platja

incendio-barceloneta / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un foc al barri de la Barceloneta ha destapat per enèsima vegada la misèria que la ciutat tracta de no veure. Tres homes han mort i un altre es troba en estat crític a la Vall d’Hebron, abrasats per un incendi que s’ha declarat aquest matí als baixos d’un edifici del carrer de Grau i Torras de Barcelona on vivien amuntegats. Tres homes més han resultat ferits de caràcter lleu, un d’ells, un veí que ha mirat de socórrer-los. Al domicili afectat vivien set persones, familiars d’origen pakistanès, que comparteixen un lloguer de 700 euros per 35 metres quadrats.

La casa tenia una única llitera. Gairebé tots dormien al menjador, sobre el terra. Tres dels set inquilins es guanyen la vida transportant turistes amb r’ickshaw’, els taxis bicicleta. Els altres quatre venen llaunes i mojitos a la platja. Al pis hi acudien només per descansar unes hores, després de jornades maratonianes que acabaven, en el cas dels ‘taxistes’, traslladant turistes en ‘rickshaw’ que sortien de les discoteques del Port Olímpic. Únicament un d’ells té permís de residència; els altres sis es troben en situació irregular malgrat que la majoria fa diversos anys que són a Espanya. El contracte de lloguer es va firmar fa uns cinc anys. 

Els tres morts, segons familiars, són Mazar SaleemAbu Safyan i Sarfrag Ahmad. Els dos primers tenien poc més de 20 anys. El tercer, poc més de quaranta i era l’únic que estava casat i tenia fills, tres, que viuen al Pakistan. El Mazar conduïa un dels ‘rickshaw’, l’Abu venia llaunes de cervesa i el Safrag, el més més gran, repartia mojitos entre els banyistes durant el dia. 

Els tres morts. / IMATGES CEDIDES PELS SEUS FAMILIARS 

Un dels ferits lleus que ha sobreviscut al foc ha explicat que els reixats metàl·lics que protegeixen les dues finestres i la porta principal que donen al carrer s’han convertit en una trampa mortal. Després de fugir els quatre supervivents, la porta «s’ha tancat» i la virulència del foc ha fet impossible socórrer la resta. Un d’ells ha mort abrasat al costat de la porta. Els seus compatriotes han intentat desesperadament obrir la porta per rescatar-lo, però ha sigut impossible. Les presses amb les quals han sortit els primers també han provocat que, ja a l’exterior, ningú tingués claus per obrir el reixat de l’entrada principal. Hores després del succés seguien, agrupats, alguns a la gatzoneta sobre la vorera, les tasques dels cossos d’emergència. Remarcaven que si haguessin arribat uns minuts abans potser hauria sigut possible rescatar el que ha mort a escassos centímetres de la porta metàl·lica. Segons els Mossos d’Esquadra, la primera dotació ha arribat al cap de pocs minuts d’haver rebut l’avís. El succés ha deixat en estat de xoc els familiars i amics de les víctimes, que al matí han rebut l’assistència de Tahrir Rafi, la portaveu de l’Associació de Famílies del Pakistan a Espanya. 

Un curtcircuit de les bateries

L’incendi s’ha desencadenat cap a les 06.00 hores del matí per causes que els Mossos estan investigant. La Unitat Central d’Inspecció Ocular, com passa cada vegada que algú perd la vida en un foc, es farà càrrec de les indagacions per mirar d’aclarir-lo. La hipòtesi principal és que les flames s’han generat per un curtcircuit provocat per les bateries de ‘rickshaw’ que guardaven sota la llitera. Els vehicles de tres rodes es guarden en un magatzem, però la bateria l’acostuma a carregar cada conductor al seu domicili. La llum estava punxada il·legalment al circuit elèctric.  

El foc ha sorprès els set homes mentre dormien i les flames s’han propagat de seguida. Quan han arribat els Bombers i els Mossos la combustió era virulenta, segons un portaveu del cos. A l’apagar-la i accedir a la vivenda, els funcionaris han localitzat de seguida els tres cadàvers.  

incendio-de-dia / periodico

Notícies relacionades

En les tasques d’extinció hi han participat 10 dotacions dels Bombers de Barcelona. Els baixos es trobaven al número 16 del carrer de Grau i Torras

També s’han desplaçat efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), els Mossos i la Guàrdia Urbana, així com dotacions del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona.