EL FRONT DE LA SALUT MENTAL

El confinament resulta dur per a la meitat dels barcelonins

El 86% dels ciutadans es declaren preocupats per l'efecte de la pandèmia

L'ajuntament anuncia un pla de xoc per pal·liar el sofriment psicològic

sust car 1200

sust car 1200

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

La crisi del coronavirus no només és sanitària, laboral, econòmica. «Tenim una crisi de salut mental que serà devastadora». Així de rotunda s’ha mostrat la regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, a l’anunciar aquest dimarts que en vista d’aquesta realitat el consistori posarà en marxa un pla de xoc per oferir ajuda a la població.

Tarafa ha remarcat el que pot semblar evident: estar reclosos a casa tant temps acaba suposant un preu per pagar, i no necessàriament immediatament. S’ha de veure quins seran els efectes venidors de la situació actual, i es dona per fet que alguns col·lectius els patiran especialment. La regidora ha esgrimit les dades disponibles, que indiquen que ja ara es percep que una gran part de la ciutadania està afectada.

L’enquesta de seguiment dels efectes de la crisi de la Covid-19, que fa setmanalment l’Oficina Municipal de Dades, indica que un 49% dels barcelonins asseguren que el confinament està resultant bastant o molt dur per a ells. Un 86% de la ciutadania es declara «molt o bastant preocupada» per la situació que s’està vivint. Es tracta de dades recollides fins al 14 de maig, que segons l’ajuntament s’han mantingut estables des que l’enquesta es va començar a fer, l’11 d’abril passat.

Trucades

A més d’aquesta font, una  altra prova de l’afectació psicològica prové dels serveis telefònics als quals els ciutadans han pogut trucar durant aquests mesos de reclusió. D’una banda, el que la ciutat va activar en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, de l’altre, el Telèfon de l’Esperança.

Tots dos han rebut en total unes 10.000 trucades, de les quals el 72% van ser efectuats per dones i el 58%, per persones d’entre 49 i 69 anys. Les taules de salut mental que hi ha a Barcelona també han servit com a indicador, i tot porta a la conclusió que el benestar ciutadà requerirà acompanyament i d’un reforç dels programes de salut mental.

Angoixa i dol ajornat

Tarafa ha explicat que inicialment es van rebre moltes trucades relacionades amb la por del contagi, així com amb la por de contagiar éssers estimats. També hi ha hagut moltes consultes vinculades a la sobrecàrrega dels que s’encarreguen d’atendre altres persones.

Moltes altres trucades han sigut de gent impactada per la mort de persones pròximes, que han vist com a això s’hi sumava el fet que el seu dol es veia limitat per les circumstàncies: que se’t mori el pare i no sigui possible ni celebrar un enterrament convencional podria ser un exemple d’una cosa que la ciutadania no havia viscut mai, si bé Tarafa no ho ha esmentat en concret. La regidora ha citat també els casos de la gent que ha trucat per abordar qüestions d’aïllament i solitud, i ha remarcat que molts dels que van despenjar el telèfon són persones que ja tenen un trastorn i que l’han vist aguditzat per la situació. També ha considerat que s’ha de tenir en compte que no tots han viscut la mateixa crisi, perquè no és el mateix una mare amb quatre fills passant el confinament en una habitació rellogada que una família que disposi d’un jardí o una terrassa.

Col·lectius prioritaris

El pla municipal de xoc anirà especialment dirigit a quatre col·lectius que són considerats prioritaris: nens i adolescents, cuidadors amb sobrecàrrega extrema, persones grans, persones que ja tenien un problema de salut mental. Tindrà un pressupost d’1,5 milions d euros i es farà amb les entitats de la Taula de Salut Mental de Barcelona i d’altres que estan especialitzades en l’acompanyament i el recolzament psicològic.

Notícies relacionades

El pla constarà de diversos projectes que estaran en marxa entre els mesos de juny i juliol: s’obrirà un centre d’activitats d’aprenentatge per afavorir «la resiliència i el benestar emocional», amb un espai web per a la divulgació de recursos, propostes i iniciatives grupals. S’activarà un programa de recolzament a professionals del terreny social i entitats per millorar la detecció precoç dels problemes de salut mental.

Entrarà en funcionament un telèfon per a infància i famílies, pensant en la gestió d’emocions, les relacions entre iguals i amb la família i per establir rutines saludables. Finalment, es donarà recolzament a entitats que treballen en inserció sociolaboral en el mercat tradicional de persones amb un trastorn mental.