Una baralla amb una destral escriu el final d'una tempestuosa ocupació a Sants

La detenció de tres dels inquilins després d'una aparatosa baralla permet buidar i tapiar els locals argüint raons de salubritat

Els veïns, que fa dos anys que estan acovardits i sentint-se amenaçats per lladres violents, temen que intentin tornar quan recuperin la llibertat

ocupacio-sants / periodico

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una baralla amb una destral entre ocupes que aterrien famílies del barri de Sants va acabar amb la detenció de tres d’ells ahir dilluns a la tarda i va començar a fer possible el final d’un turment veïnal. Els espais ja han sigut tapiats a partir d’un informe dels Bombers de Barcelona que certifica que s’havien de clausurar per seguretat. Aquesta doble ocupació ha mantingut contra les cordes desenes de veïns que, durant dos anys, s’han sentit «desemparats».  

De les saunes als lladres  

Els dos locals ocupats són baixos que havien pertangut a l’empresa Carfer, un negoci de saunes i hidromassatges que va tancar durant la crisi econòmica de la passada dècada. Se’ls va quedar Solvia Immobiliària (Banc Sabadell). Ubicats en els números 96-98 i 100 del carrer de Miquel Àngel, un pas estret del barri de Sants en què resideix una comunitat tranquil·la, tots dos van ser ocupats per una parella –amb un cotxet de nadó– fa uns dos anys. «Hi van ser unes dues o tres setmanes i després se’n van anar i va començar la roda de llogaters conflictius», resumeix el Jordi, un dels veïns. 

Els últims a apropiar-se del lloc s’hi van instal·lar deu fer un mig any. També han sigut els més problemàtics. Els tres detinguts tenen diversos antecedents per robatoris violents i, segons fonts policials, són politoxicòmans. «No li desitjo a ningú el que hem viscut, la por que hem passat. Robaven, defecaven, cridaven, tot eren cops allà dins», explica una veïna darrere de la seva mascareta que no vol donar el seu nom. 

L’esclat de violència definitiu va tenir lloc ahir a la tarda. «Els ocupes d’un local es van barallar contra els de l’altre, amb cadenes i amb una destral», expliquen el Jordi i el Paco, un altre veí, que viu just a sobre dels locals. La filla petita del Paco, la Júlia, va estar plorant tota la tarda incapaç d’absorbir els crits i els sorolls que escoltava. Quan la baralla es va acabar, els del local de perdedors van marxar i els del local de guanyadors van sortir i van destrossar la casa dels adversaris –’adversaris’ des de feia poques hores perquè fins aleshores la comunitat veïnal tenia la impressió que formaven part del mateix nucli. La seqüència gravada amb telèfons des de pràcticament tots els balcons és la següent: dos homes rebenten el reixat metàl·lic, un arrossega de forma inquietant una bombona de gas i, a continuació, l’altre, més corpulent, amb el cap rapat i el tors nu, destrossa amb la destral les vidrieres. 

«Trucàvem al 112 i ens deien que havien enviat ja diverses patrulles al llarg del dia –per la baralla prèvia– i que no podien fer més», explica l’Alba. «Disculpi, hi ha un home amb una destral al carrer i ningú pot sortir de casa, ¿què vol que fem? ¿Que deixem de cridar?» explica que van respondre a l’operadora d’Emergències. La primera patrulla dels Mossos d’Esquadra que va arribar al lloc per quarta vegada, al topar amb l’home de la destral, va haver de marxar a l’espera de reforços, segons els veïns. Les patrulles de la Guàrdia Urbana van acudir en un nombre prou ampli –gairebé una desena d’unitats– per reduir els tres ocupes, una acció secundada per aplaudiments. 

Arrestats per aplanar la casa rival

El gir argumental arriba a continuació. Tots tres van ser arrestats –un d’ells menor d’edat– «per danyar i violar una propietat ocupada», segons fonts municipals. És a dir, la policia va poder actuar perquè van atacar la casa dels ocupes amb els quals s’havien enemistat. Fins a la data, que amenacessin de mort els veïns –passant-se la mà pel coll simulant una navalla–, que robessin pels voltants, que es barallessin cada nit o que inundessin l’aparcament a l’agafar l’aigua de la presa general, no havia permès actuar a cap autoritat. L’arrest va arribar amb l’atac a la propietat ocupada.

L’Ajuntament de Barcelona va contactar per primera vegada amb el Banc Sabadell el maig del 2019 per avisar de l’ocupació, segons el regidor del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra. Des d’aleshores han enviat cinc cartes. L’entitat financera respon que la usurpació de la propietat està denunciada i que esperen que un procés judicial, que fa dos anys que hiberna, n’ordeni el desallotjament. Fa diversos mesos, un dels dos baixos va ser venut a l’empresa Coliseum Real State. Mentrestant, la comunitat veïnal ha hagut de bregar amb els ocupants del seu espai. «Els veïns no haurien d’haver patit aquesta situació durant un any i mig. Falten eines per acabar amb aquest tipus d’ocupacions tan violentes que posen en risc la integritat de les famílies», ha lamentat Serra, en declaracions a aquest diari. 

La recuperació de les propietats

Després de les tres detencions, per primera vegada, sengles espais van quedar buits. Els veïns van baixar al carrer i van muntar guàrdies fins ben entrada la nit per assegurar-se que ningú tornava. Mentrestant, l’ajuntament va activar els Bombers de Barcelona, que van acudir a inspeccionar els locals. L’informe que van realitzar va decretar que havien de ser clausurats per problemes de salubritat i seguretat.

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO ha entrat en aquests baixos aquest dimarts al matí. Presenten un estat d’abandonament, amb muntanyes de roba vellarodes de bicicletes robades apilades i matalassos llardosos. El sostre ha sigut desposseït de les plaques. 

Gràcies a aquest informe dels Bombers, el consistori ha pogut enviar una empresa de construcció per tapiar-los. Els veïns temen que el malson no hagi acabat i provin de reocupar-los quan els arrestats recuperin la llibertat. 

Temes:

Catalunya