REUNIÓ CLAU

El Port Olímpic iniciarà la seva gran transformació a la tardor

El dic d'abric serà la primera obra, que arriba amb retard, i valdrà 10,6 milions

Els afectats dels restaurants del Moll de Gregal demanen condicions que garanteixin la seva pròrroga de dos anys

zentauroepp52501705 bcn200226195319

zentauroepp52501705 bcn200226195319 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

La nova etapa del Port Olímpic començarà a escriure’s a finals d’abril, quan es liquidarà el lleure nocturn del Moll de Mestral, però s’haurà d’esperar mesos per veure en acció picots i excavadores. L’ajuntament va posar ahir data a les intervencions previstes per transformar el recinte: a la tardor començarà la construcció de blocs de formigó per protegir el dic d’abric (amb un cost de 10,66 milions d’euros), mentre que l’any que ve s’iniciarà la creació d’un nou accés a la zona, que unirà l’avinguda del Litoral i la part inferior d’aquest moll. 

Les obres del dic d’abric es van anunciar ja el 2018 per a l’any passat, però la demora en la cessió de competències de la zona a l’ajuntament per part de la Generalitat ha retardat, al seu torn, les intervencions. 

Amb la gestió municipal ja operativa, el consistori va convocar ahir la primera reunió de la comissió de seguiment del Port Olímpic, que va alinear representants de diferents àrees de l’ajuntament implicades en la renovació, grups polítics, associacions de veïns, nàutiques, de bars i restaurants de l’eix, els gestors Pobasa i el Gremi de Restauració per aclarir el calendari de les actuacions. 

Nou accés

En la reunió es va emfatitzar que la més urgent era la que afectarà el dic d’abric des de la tardor, amb una durada de 18 mesos. L’objectiu és reforçar el dic d’uns 520 metres i els submergits que el protegeixen i són inestables. Els blocs es fabricaran des de la tardor i l’obra marítima s’abordarà a la primavera del 2021. A finals aquell any s’executarà el nou accés, amb un pressupost de 3,34 milions.

Aquestes tasques, en el marc dels 39 milions previstos per reinventar el Port Olímpic i donar-li usos nàutics i ciutadans (es finançaran amb l’explotació dels seus espais), impliquen l’imminent cessament de les concessions de locals de lleure nocturn. També afectaran en algun moment de l’obra els restaurants del Moll de Gregal, amb els quals es va acordar una pròrroga de dos anys fins que el seu tram es remodeli i després es tornin a tramitar noves concessions de restauració. Per minimitzar l’impacte laboral, l’ajuntament activarà un pla de millora professional i recerca d’ocupació dels afectats.

Subrogar treballadors

Notícies relacionades

Malgrat que està previst que els treballadors dels restaurants quedin subrogats als futurs restaurants de cuina mediterrània, aquest col·lectiu va demanar ahir amb la lectura d’un manifest que el consistori arribi de forma imminent a un acord que permeti desenvolupar la pròrroga prevista. La patronal de la restauració i representants dels negocis van lamentar que les condicions de renovació temporal proposades recentment resultin inviables econòmicament en un moment en què la zona estarà de cap per avall.  

No obstant, van arrencar del govern municipal el compromís d’una solució ràpida que garanteixi aquesta pròrroga temporal, que van subscriure l’any passat.