REUNIÓ EN EL CONSISTORI

Sánchez torna a Barcelona la capitalitat cultural que va perdre amb Rajoy

El president firma amb Colau un conveni per reestablir a l'acord, que el 2010 va suposar 25,8 milions per a la ciutat

«Complirem», afirma el socialista després que l'alcaldessa demani «un esborrany» sobre la regulació que ha de limitar els lloguers

sanchez-colau / periodico

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Aquest divendres Pedro Sánchez i Ada Colau s’han assegut a recompondre, o a començar a recompondre, els plats trencats en els últims anys en la relació entre el Govern central, Catalunya i Barcelona. Després de la reunió, de prop d’una hora, entre el president del Govern i l’alcaldessa de Barcelona, tots dos han posat en relleu l’inici d’una nova etapa de diàleg no només amb la capital catalana, també amb la Generalitat.

De la trobada han sortit alguns acords, en què destaca recuperar mitjançant un conveni la capitalitat cultural de Barcelona, un vincle que ja existia amb José Luis Rodríguez Zapatero com a president, i que, per tenir una idea del que pot suposar en diners, el 2010 es va traduir en 25,8 milions d’inversió en la capital catalana. El plantejament és que aquesta sigui la quantitat que es recuperi. També s’ha parlat de vivenda, i en concret de la limitació de lloguers que persegueix Colau, però sense concretar més avenços.

Una nova etapa

«Ahir vam veure un punt d’inflexió, una nova etapa, de diàleg, de respecte; molts a Catalunya mirem amb esperança cap al futur», ha afirmat Colau sobre la reunió que va fer Sánchez amb el president de la Generalitat, Quim Torra. «Com a ciutat, veníem d’una dècada perduda, amb un Govern central que havia suspès les relacions amb segona ciutat d’Espanya», ha dit sobre l’Executiu de Mariano Rajoy. «Agraeixo que la reunió d’avui no només sigui de cordialitat institucional, sinó també de feina». 

L’alcaldessa també s’ha referit a la vivenda, i a la necessitat que cristal·litzi la limitació de lloguers que considera imprescindible per evitar que els barcelonins continuïn sent expulsats de la ciutat per com de prohibitiu resulta trobar una vivenda: «Li he traslladat al president la necessitat que hi hagi un esborrany en uns mesos».

«Complirem el pactat en l’acord del Govern», ha afirmat Sánchez, que ha dit sobre Barcelona: «Volem cocapitalitat i volem colideratge». La voluntat de diàleg, ha assegurat, tindrà concrecions. El president ha defensat la rellevància del conveni recuperat, que va existir fins al 2011.

Un acord de tres punts

Notícies relacionades

Sánchez i Colau han firmat un acord de col·laboració amb tres punts. El primer és la recuperació d’aquest conveni sobre la capitalitat cultural i científica de Barcelona. Una eina de finançament de la ciutat que està prevista a la carta municipal que va desaparèixer quan el PP va accedir al Govern central. El segon punt recull el compromís de l’Executiu de Sánchez de recolzar que Barcelona sigui ciutat d’acollida de la Conferència Internacional d’Educació Superior de la Unesco, que fins ara sempre s’ha celebrat a París. El tercer punt és la convocatòria de la comissió de col·laboració interadministrativa, en què participin el Govern, el consistori i la Generalitat, per concretar l’esperit de col·laboració.

Més enllà del bon clima, la reunió deixa en suspens el que més espera Colau d’aquest Govern, que és que posi fre a l’augment del cost de la vivenda de lloguer. Una petició que ve de lluny: Colau la va fer per primera vegada el març del 2016, quan va recordar que la potestat de limitar les tarifes legalment correspon a l’Estat, encara que la competència pot delegar-se en l’Administració autonòmica i els ajuntaments. Com a exemple, va citar el de Berlín. La petició cobra més sentit en vista de la sensació que difícilment es podran combatre els increments de cap altra manera. Perquè la lenta incorporació de vivenda al parc social no està frenant els preus.