PROBLEMA GLOBAL

Veïns de Sant Antoni denuncien un narcopís en una vivenda de l'Església

Després de morir el capellà que hi vivia, la casa, davant el mercat, va quedar buida i fa un mes va ser okupada per traficar amb droga, segons relaten els veïns

L'Arquebisbat assegura que encara no s'ha fet efectiva l'herència, però que ja ha interposat una doble denúncia, als Mossos i als jutjats

zentauroepp51764078 narcopiso tamarit200116093805

zentauroepp51764078 narcopiso tamarit200116093805

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En algunes finestres del 163 del carrer de Tamarit, en un dels extrems del tot just renascut mercat de Sant Antoni, van aparèixer fa algunes setmanes tímides pancartes. No denunciaven, com és lamentablement quotidià, l’expulsió de veïns o la pujada inassumible dels lloguers, mal molt estès a la ciutat en general que ataca aquest enclavament amb especial crueltat. Assenyalaven un altre fenomen que també ha marcat, a malament, la vida de la ciutat en els últims anys, tot i que fins ara a l’altra banda de la ronda de Sant Pau, al Raval. «Narcopís del Bisbat», deia la que més cridava l’atenció i era més reveladora. I és que el cas del 163 del carrer de Tamarit, els veïns no només alerten de la presència d’un pis okupat per a la venda d’heroïna, sinó que hi introdueixen un altre factor. El pis que treu literalment el son a aquesta comunitat no pertany a un fons voltor, sinó a l’Arquebisbat de Barcelona.

La realitat és encara més complexa. El pis, l’entresol primer, per a més dades, tècnicament no és encara de l’Arquebisbat, sinó que aquest és l’hereu, però encara no s’ha acabat de resoldre l’acceptació de l’herència, segons assegura un portaveu de l’Arquebisbat, que assenyala que van posar una doble denúncia, primer als Mossos i després als jutjats. Però ho van fer quan van conèixer l’okupació, una cosa que va tardar a succeir més del que els preocupats veïns desitjarien, ja que, asseguren, no en van tenir notícies fins que els hi va comunicar la Fundació Sant Josep Oriol, entitat que gestiona la residència geriàtrica que acull els capellans durant els seus últims anys. El pis en qüestió era, efectivament, «la casa del capellà».     

La història, el malson per als que pitjor ho porten, va començar el 16 de desembre de l’any passat, quan el vidre de la fins aleshores tranquil·la porteria va aparèixer obert. Un veí va comentar dies després que aquella nit va sentir sorolls a l’entresol de matinada. Des d’aleshores, els veïns relaten la presència de persones alienes a la finca a l’escala «amb evidents símptomes de drogoaddicció» i «aspecte amenaçador». «El dia 1 de gener el terra del portal va aparèixer amb taques de sang i la sala de comptadors en un estat lamentable de brutícia, abundant sang i restes de pipes per fumar crac», relata una veïna que prefereix no donar el seu nom, amb proves gràfiques al seu telèfon de tot el que explica.

Notícies relacionades

Després d’aquests fets, alguns veïns van penjar als seus balcons les pancartes que il·lustren aquesta notícia, però, després d’amenaces dels okupants, van decidir treure-les, segons assenyala una portaveu veïnal, que assegura que, després d’alguns dies de calma després d’un Nadal tens, amb moviments i crits cada nit, la matinada d’aquest dijous han intentat obrir el pis de davant, també en desús, cosa que ha tornat a tensar una comunitat que no entén com ningú pot fer res per solucionar el problema.

El cas de Tamarit, 163, a Sant Antoni, coincideix en el temps amb la denúncia dels veïns del Raval per l’empitjorament de la situació al barri. La plataforma veïnal Acció Raval va denunciar via Twitter fa només alguns dies que, malgrat els operatius policials, tornen a operar al barri 30 narcopisos. «S’ha demostrat que el fenomen existeix a causa de l’especulació i la falta de compromís dels propietaris davant aquest problema, emparat per la falta de voluntat política. El problema no se soluciona només amb més policia», assenyalava el col·lectiu.