19 set 2020

Anar al contingut

DEUTE PENDENT

Barcelona tindrà una ruta Picasso senyalitzada

La comissió de Cultura aprova per unanimitat destacar els vincles del geni amb la ciutat

Natàlia Farré

Barcelona tindrà una ruta Picasso senyalitzada

A hores d’ara parlar de la relació de Pablo Picasso amb Barcelona pot semblar una cosa que cansa, ja que ningú dubta ja de la relació que el geni i la ciutat van mantenir. No només es va formar aquí (a la Llotja), sinó que a Barcelona va conèixer els seus amics de tota la vida (Jaume Sabartés, per exemple) i a la ciutat va tenir els seus primers tallers, a més del primer contacte amb la modernitat (Els Quatre Gats). I a un carrer de Barcelona (el d’Avinyó i no a la ciutat francesa d’Avinyó) li deu el seu títol l’obra que va donar inici al cubisme, ‘Les demoiselles d’Avignon’. A més Barcelona és, també, part del paisatge de les seves peces. A les seves pintures hi ha escenaris encara existents (la catedral i Sant Pau del Camp) i ja desapareguts (el Palau de Belles Arts i el Torín, la primera plaça de toros de la ciutat). I el més important de tot, aquí va decidir ubicar el seu museu en vida i d’aquí deia: «Allà és on va començar tot... allà és on vaig comprendre fins on podia arribar...».

De tot això s’ha recordat aquest dimarts el regidor Óscar Ramírez del grup popular per reclamar en la comissió de Cultura de l’ajuntament la realització d’una inexistent ruta Picasso senyalitzada per Barcelona. Una carència, la del recorregut dedicat al geni, que ELPERIÓDICO va posar en evidència aquest estiu quan va recordar que no hi ha faristol, placa o indicador oficial a cap de les geografies, físiques o sentimentals, existents o desaparegudes, de Picasso a la ciutat. 

Ramírez ha apuntat que la proposta permetria «dignificar i ampliar el llegat del pintor», la internacionalització de «Barcelona com a capital cultural» i «potenciar el turisme de qualitat». Cap dels grups s’hi ha oposat, al contrari. I des de l’ajuntament han recollit el guant i la iniciativa s’ha aprovat, però amb reserves. Segons Joan Subirats, tinent d’alcalde de Cultura, s’ha d’anar amb compte de no caure en una «hipersenyalització» d’alguns espais de Ciutat Vella, però ha afirmat que el consistori «estudiarà en quins casos es pot aplicar» i que el tema es treballarà conjuntament amb el Museu Picasso. Hi ha voluntat de fer-la, però no hi ha data d’execució.