ESCALADA IL·LEGAL

La història darrere del 'selfie' a la torre Glòries

Els escaladors són dos joves francesos, professionals del 'parkour' extrem i finalistes de l'edició del seu país del programa de televisió 'Ninja Warrior'

«Tot va començar després de pujar junts a la punta de la torre Eiffel el 2015», afirmen

zentauroepp50949329 made using turbocollage from www turbocollage com191117123507

zentauroepp50949329 made using turbocollage from www turbocollage com191117123507

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

El ‘selfie’ més esperat del cap de setmana ha vist la llum a Twitter. Els protagonistes són dos joves francesos. Aquest dissabteLeo Urban i Nico Mathieux van escalar la torre Glòries amb l’únic objectiu de sadollar la seva set d’aventura, de superar reptes. Una vegada allà dalt, després de pujar els més de 140 metres amb l’única ajuda dels peus i les mans, Urban va estirar el braç i va immortalitzar el moment.

Aquests dos amics, que van planejar aquesta perillosa proesa durant anys, són alumnes avantatjatsd’Alain Robert,  conegut mundialment com l’‘Spiderman francès’, que també va pujar l’anteriorment coneguda com torre Agbar en diverses ocasions.«Feia uns cinc anys que li donàvem voltes a la idea de pujar aquesta torre de Barcelona i altres edificis icònics que preferim no revelar encara», explica Urban a EL PERIÓDICO. «Tot va començar després de pujar junts fins a la punta de la torre Eiffel el 2015. Buscàvem un altre repte fora de França. Un repte que fos realment emblemàtic», afirma. 

Urban (a dalt) i Mathieux (a baix), des de dalt de tot de la torre Glòries. Imatges cedides a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Mathieux, de 25 anys, té un canal de Youtube amb més de 108 mil subscriptors i cada dues setmanes hi puja noves proeses, sobretot relacionades amb l’esquí i la muntanya, però també amb la coneguda com exploració urbana (urbex).  Urban i ell van gravar els moment previs a la pujada, també de l’ascens i de les vistes. El vídeo podria sortir en les pròximes hores. Toca estar atents al seu canal.

Fundador del col·lectiu Hit the Road, un grup dedicat al ‘parkour’ –esport urbà que consisteix a desplaçar-se pel medi urbà o natural salvant obstacles–, Mathieux és una cara relativament coneguda a la seva França natal després d’haver passat pel programa televisiu ‘Ninja Warrior’, en què va quedar finalista fins a en dues ocasions. Des de fa poc més d’un any es dedica en exclusiva al seu canal de vídeos.

El seu soci és un autèntic Tarzan de les urbs, com demostra al seu Instagram, amb més de vuit mil seguidors. En aquesta plataforma Urban es presenta com a atleta professional del ‘parkour’ i finalista de ‘Ninja Warrior’. Van coincidir en la primera edició d’aquest conegut programa, però es coneixen de molt abans, des dels 16 anys. Urban, professor d’educació física a Andorra, també és campió europeu de Chase Tag, la versió esportiva i professional del clàssic tocar i parar. 

L’excepcional fotod’Álvaro Monge, fotògraf de EL PERIÓDICO, va ser l’escollida per Urban per alimentar el seu compte d’Instagram. La va acompanyar amb el següent text: «Escalada il·legal i sense protecció amb el meu germà Nico Mathieux a la torre més emblemàtica de Barcelona. ¡La nostra proesa més gran!». Aquesta publicació va arribar als 1.700 ‘m’agrada’ en menys de 24 hores.

Mentre ells pujaven l’edifici dissenyat per l’arquitecte Jean Nouvel, un altre francès, diversos centenars de persones es concentraven davant l’estació de Sants, convocades pels autodenominats Comitès de Defensa de la República (CDR). Va ser una coincidència. Mathieux i Urban es van reunir aquell matí a Andorra i junts van baixar amb cotxe fins a la capital catalana, aliens a la protesta. «Mai portem banderes ni pancartes amb alguna reivindicació. Fem això pel desafiament, per l’esport», diu Urban.

Sense pla per escapar

Notícies relacionades

Un grup de bombers va pujar fins a l’últim pis de la torre i va obrir una finestra per recollir-los. Els dos joves no van mostrar cap tipus de resistència i van abandonar la cúspide. Allà mateix van passar a disposició dels Mossos, que els van conduir fins a una comissaria pròxima per identificar-los i prendre’ls declaració, sense ser detinguts, segons fonts del cos policial. «Quan fem aquestes accions mai pensem en l’escapada. Només pensem a coronar. Esperem allà fins que arriba la policia i acceptem la sanció», diu Urban a aquest diari.

Els dos escaladors podrien haver sigut multats amb fins a 600 euros per enfilar-se a l’edifici sense permís, una acció prevista en la llei de seguretat ciutadana de Barcelona. «No ens van dir res d’això, no sabem l’import exacte. Ens van agafar unes dades a la torre –recorda el jove– i després a la comissaria amb prou feines vam estar-nos mitja hora». Amb tot, aquesta penalització econòmica no servirà per frenar la seva passió per l’escalada urbana. El lema favorit de Mathieux –apareix a les seves diferents xarxes socials– es podria traduir com ‘Res com el descobriment d’un nou repte físic i mental per fer-te compartir el meu desig d’aventura’.