Les tres vides d'un ninot de Gràcia

Multa de 900 euros per posar una vaca de cartró pedra davant la seva botiga

L'animal, de mida natural, va protagonitzar un decorat a Gràcia i una obra de teatre

El districte assegura que la sanció es va tramitar després d'haver rebut una denúncia d'un veí

zentauroepp49913958 vaca manolita quimet190918121856

zentauroepp49913958 vaca manolita quimet190918121856

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

La Manolita ha tingut una història breu però intensa. En un any aquesta vaca de cartró pedra ha passat de sortir a un balcó decorat i premiat de les festes de Gràcia a protagonitzar un musical a El Cercle Catòlic i posar davant d’una cansaladeria de l’avinguda de la República Argentina. Aquesta última aparició ha tingut un final sorprenent. L’amo del comerç, Quim Fuster, acaba de ser multat amb 900 euros per «ocupar la vorera amb una vaca sense cap tipus de llicència», diu l’expedient incoat pel Districte de Sarrià-Sant Gervasi.

La història de la Manolita, nom que es va donar a la vaca en homenatge a una veterana sòcia del Cercle Catòlic que va morir recentment, va començar l’any passat, quan Ángela Casas, de 79 anys, va crear juntament amb la seva família un decorat al balcó del seu pis, al carrer de Santa Rosa, per a les festes de Gràcia. «Un dona munyint una vaca i una mare i la seva filla comprant llet homenatjaven les nombroses lleteries que hi havia al barri», diu Casas, just després de saber per aquest diari que la seva vaca no només ja no existeix, sinó que ha generat una multa insòlita.

Fusta, espuma i paper

«Una sòcia d’El Cercle em va demanar la vaca quan van acabar les festes per al teatre i jo l’hi vaig regalar», recorda Casas que amb la seva neboda, la seva neta i altres familiars van crear l’animal «amb una esquelet de fusta i farcit d’espuma i paper».

«Vam portar la vaca al teatre i la vam utilitzar per participar en ‘L’alberg del cavall blanc’, el primer musical de la història», explica Fuster, l’últim propietari de l’animal i un dels directors i actors del centre de teatre amateur. La vaca va aparèixer en sis representacions, a la primera de les quals es va convidar tota la família Casas. «Em va fer molta il·lusió veure-la a l’escenari d’El Cercle», recorda Ángela Casas al seu pis de Santa Rosa, molt a prop d’El Cercle.

La Manolita, al balcó del carrer de Santa Rosa, on va aconseguir un premi a les festes de Gràcia del 2018. / ÁNGELA CASAS

«A mitjans de maig se’m va acudir posar la Manolita davant de la meva cansaladeria perquè també venc formatges», afirma Fuster. «La treia a la porta de la botiga cada dia mentre la tenia oberta. I després la guardava dins. A tothom li agradava. Però a mitjans de juny, es va espatllar amb la pluja i la vam llençar», afirma aquest comerciant, molt compromès amb la cultura de Gràcia i el comerç del qual, Tocineria Quimet, és a l’avinguda de República Argentina, a prop del pont de Vallcarca i a la vorera de Sarrià-Sant Gervasi.

La vaca Manolita a l’escenari del teatre d’El Cercle, a Gràcia. / EL PERIÓDICO

«Els clients ens anaven preguntant per la vaca al no veure-la a l’entrada de la botiga. Tant els adults com els nens», recorda el comerciant, que aquesta setmana va tornar a recordar l’animal de cartró pedra amb l’arribada d’una notificació del Districte de Sarrià-Sant Gervasi a la seva botiga. «Li comunico que el regidor del districte ha decidit incoar un expedient per ocupació de l’espai públic sense llicència que pot constituir una infracció molt greu», diu l’escrit.  Unes línies més a baix, acusa el comerciant d’«ocupar la vorera amb una vaca adossada a la façana sense disposar de llicència». És a dir, una vaca sense papers. I no especifica si és viva o si és un ninot.

La manta

Notícies relacionades

«Jo crec que si l’hagués posat a sobre d’una manta no m’haurien multat», afirma Fuster, en una al·lusió irònica als manters. «Pagaré la multa, tot i que lamento que ningú em digués abans que no podia tenir-la a la porta de la botiga. L’hauria tret de seguida», afirma. Si paga aviat la multa, redueix a 315 la sanció de 900 euros. Tot i que no podrà recórrer-la. «La meva advocada m’ha aconsellat que la pagui», diu amb una certa tristesa.

«No estic d’acord amb la multa. L’ajuntament hauria d’haver-lo avisat abans», diu Angela Casas, la mare de la vaca, solidària i comprensiva amb Fuster. El Districte de Sarrià-Sant Gervasi afirma que la sanció va ser conseqüència de la denúncia d’un veí.