INCENDI INTENCIONAT

Gràcia respon contra el foc intencionat del decorat del carrer de la Llibertat

Una concentració de protesta contra l'acte vandàlic pararà aquest dimecres durant una hora l'activitat del barri

49496302 601

49496302 601 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré

"No podem entendre que puguin passar coses com aquesta en una festa major familiar i cívica com la nostra". Qui així s’expressa és Carla Carbonell, presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, i la seva incredulitat, i la de tots els veïns, ve a tomb de l’incendi provocat la matinada d’aquest dimarts aldecorat del carrer de la Llibertat. El resultat han sigut cinc veïns desallotjats de casa seva, dues vivendes afectades, un local (un bar) inutilitzat per uns quants dies i 40 metres quadrats de decoració destruïts. "Estem tristos i indignats", paraules de Natàlia Galán, portaveu de la comissió afectada per culpa de l’acció d’"uns brètols", adjectiu que sembla curt si s’imagina el que podria haver passat, perquè s’ha posat "en perill les vides dels veïns". A falta del resultat definitiu de la investigació dels Mossos, tot indica que ha sigut un incendi provocat; de fet, la policia treballa amb aquesta hipòtesi.

Les flames han començat passades les quatre de la matinada; el primer avís va arribar al servei d’emergències a les 4.25 hores. Els que s’han personat abans han sigut els agents de la Guàrdia Urbana, l’acció de la qual ha sigut decisiva perquè el foc no s’estengués més del que finalment s’ha propagat. Els policies han retirat part del decorat fins a la calçada de Torrent de l’Olla i així han aconseguit frenar l’avanç de les flames i que lescinc dotacions de bombers que han arribat al cap de poc temps poguessin sufocar l’incendi de manera ràpida. A la mateixa velocitat que s’ha extingit s’ha alimentat. "He sentit gent cridant i discutint; he pensat que s’estaven barallant i que estaven destrossant el decorat", explica Cruz, que viu al pis contigu a l’afectat. Quan ha aixecat la persiana ja ha vist "el reflex de les flames"; el que no ha vist i ho lamenta són els piròmans.

Cruz ha sigut reclosa al seu domicili, mentre que els cinc nois de la vivenda sinistrada han hagut de ser desallotjats i no saben quan podran tornar. Com tampoc sap quan podrà tornar a apujar la persiana el responsable del bar danyat pel foc. Hi ha un segon pis amb destrosses, tot i que no tan greus com els de la residència desallotjada. I la façana de l’edifici està calcinada. Amb tot, la comissió de festes de la Llibertat, amb l’ajuda dels veïns d’altres carrers, ha aconseguit aquest matí refer el decorat, aquest any dedicat a l’Atlàntida i amb un sisè premi en el concurs que escull els carrers més ben engalanats. "No volem que la festa es pari per culpa d’uns brètols", ha explicat Galán.

Dos incidents deslligats  

Notícies relacionades

Sí que es pararà aquest dimecres, de 13.00 hores a 14.00 hores, en senyal de protesta per l’acte vandàlic. Paral·lelament, es farà una concentració, al carrer de la Llibertat, per mostrar el rebuig al que ha passat. A més, els altres 23 carrers engalanats han mostrat la seva solidaritat amb els afectats cobrint part del seu decorat amb teles, i alguns, com al carrer del Progrés, amb clars missatges afegits: “Estem cremades. El guarnit no és toca”. No en va els decorats són l’element més genuí de les festes de Gràcia i són el fruit de tot un any de treball altruista de joves, grans i criatures: "Estem emocionalment molt tocats; són molts mesos de posar-hi moltes hores i molt amor. Veure ho totalment destrossat ens trenca el cor", ha resumit Galán.

No és el primer incident que té lloc a les festes d’aquest any. La setmana passada, els ocupes de la Nova Usurpada van intentar destrossar, perquè el consideraven racista, el decorat de la plaça del Nord, però Carbonell deslliga els dos actes: "Aquest és d’una altra magnitud i ha posat en perill les vides dels veïns. Cap dels dos actes és acceptable, però no són comparables". Tampoc admet el regidor del districte, Eloi Badia, que hi hagi un problema de seguretat a Gràcia: "Estem parlant d’una situació que es produeix a altes hores, quan la festa ja s’ha acabat i, per tant, no parlem d’una situació d’inseguretat durant les festes, sinó d’un acte vandàlic, i davant d’això és molt difícil actuar".