PROBLEMA DE CONVIVÈNCIA

Queixes veïnals per les festes d'un hotel de luxe de l'Eixample

Residents del passatge de Méndez Vigo denuncien que els concerts i actes de l'establiment no els deixen viure

Els seus responsables asseguren que compten amb tots els permisos i l'ajuntament està en via d'obrir un expedient sancionador

hotel / periodico

2
Es llegeix en minuts
Helena López

Al número300 del carrer d’Aragó, un bufó palauet modernista va acollir des de 951 la Clínica de Santa Madrona, una de les principals maternitats de la Barcelona de l’època. Hi va donar a llum la sogra de Nieves Sierra, que encara viu a l’edifici del davant, al senyorial passatge de Méndez Vigo, igual que els seus fills i nets. Al tancar la clínica, el 1983, van enderrocar el palauet i en el seu lloc van aixecar una torre d’oficinesimponent. Va tenir aquest ús (tranquil) –va ser la seu de Carburos Metálicos–, fins fa pocs anys. Després d’un any d’obres, l’agost del 2017 l’edifici va reobrir convertit en l’OD Barcelona,  un hotel de cinc estrelles que té "l’organització d’esdeveniments musicals en el seu ADN", segons paraules del seu director. Fins aquí, un exemple més del dia a dia de la ciutat.

Malgrat que és evident que viure alcarrer d’Aragó no és viure en un poblet perdut del Pirineu –no seria precisament l’enclavament més tranquil de Barcelona–, tampoc és el mateix tenir com a veïns un bloc de despatxos que un hotel que ofereix "una experiència eivissenca", amb un "OD Sky Bar" al terrat, "obert del maig a l’octubre, pensat per disfrutar de begudes excel·lents, companyia i música de discjòqueis locals i convidats", "que es pot reservar per a esdeveniments privats", segons anuncia l’establiment a la seva pàgina web.

"Et roben la privacitat"

"En aquest passatge vivíem molt tranquils fins que va obrir l’hotel. A l’estiu, és horrible. No només pel soroll de les festes tant a la terrassa de dalt com a la de baix, sinó per la intimitat que hem perdut. Et roben la privacitat de casa teva", explica Sierra al menjador de casa, amb les persianes abaixades. Viu al primer, i, si les puja, la veuen i veu els turistes que en aquell moment esmorzen a la terrassa. "La meva filla va fer la selectivitat aquest any i se n’havia d’anar a estudiar fora perquè aquí no podia. No són només les festes, escoltem fins i tot el fil musical", recorda. "Quan no és un concert és un esdeveniment privat", assenyala la dona, que parla en nom de tota la comunitat de propietaris. 

“Diumenge a les quatre de la tarda ja comencen els assajos i no hi ha qui faci la migdiada. És horrible perquè se’t fiquen dins de casa. Has de tancar les finestres i abaixar les persianes i no tens escapatòria. Això ja és una qüestió de salut", explica la portaveu veïnal.

Notícies relacionades

Antonio Huguet, director de l’hotel, reconeix que "lògicament" fan més soroll que l’empresa anterior, ja que obren 24 hores al dia i tenen persones que venen a allotjar-se, més les que acudeixen als "esdeveniments", però defensa que han posat "tot de part seva" per intentar minimitzar l’impacte i que compten amb tots els permisos. "Som els primers a qui ens interessa avenir-nos amb els veïns, hem vingut aquí per quedar-nos", assegura. 

Expedient sancionador

Segons fonts municipals, el 2 d’agost la Guàrdia Urbana es va personar a l’hotel i va aixecar acta. "Va trobar una festa d’unes 40 persones amb un discjòquei. Ja tenim l’expedient de disciplina obert partint d’aquesta actuació. Seguint els procediments, això derivarà en un requeriment l’establiment, així com en un expedient sancionador", assenyala una veu municipal. També assegura que la normativa permet als hotels organitzar festes, però que per fer-ho haurien de sol·licitar prèviament una llicència extraordinària d’activitat, "al no ser aquest un dels usos autoritzats de caràcter permanent de l’hotel". "Si l’obtinguessin podrien arribar a fer-les amb uns horaris concrets i unes condicions acústiques limitades", conclou.

Temes:

Hotels Turisme