Sorprenent infracció de trànsit

"Anava amb la meva cadira per la Ronda Litoral perquè el xofer del bus no m'hi va deixar pujar"

El discapacitat que va circular entre cotxes i camions diu que va entrar a la via ràpida perquè estava enfadat

Assegura que no pagarà la multa de 90 euros que li va posar la Guàrdia Urbana després d'una exhaustiva investigació

zentauroepp49020921 bcn190711130606

zentauroepp49020921 bcn190711130606 / ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

"Em vaig posar a la Ronda Litoral amb la meva cadira elèctrica perquè el conductor d’un autobús no va voler treure la rampa perquè hi pugés i jo havia d’arribar a temps al Paral·lel per cobrar la meva pensió abans que tanquessin", explica Youssef Sayah, un jove marroquí de 26 anys que viu al barri de la Marina de Port, a prop del passeig de la Zona Franca, a Sants-Montjuïc, poc després que aquesta setmana una patrulla de la Guàrdia Urbana li notifiqués una multa de 90 euros per circular per aquesta via urbana ràpida.

La localització de Sayah ha sigut una tasca àrdua de la Unitat d’Investigació i Prevenció d’Accidents (UIPA) de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que es va posar en marxa arran de la recepció de diverses trucades al 092 de conductors que alertaven de la presència d’una cadira elèctrica per la Ronda Litoral, a l’altura del cementiri de Montjuïc i en sentit de Zona Franca a Ciutat Vella, en un tram sense voral, per la qual cosa el petit vehicle anava trepitjant la calçada, compartida amb camions i cotxes. Si bé la patrulla que va enviar la sala aquell mateix dia, el migdia del 25 de juny, no hi va trobar la cadira ni el seu temerari conductor, l’aparició del vídeo gravat per un camioner a Twitter va posar els agents sobre la pista.

La protecció del camioner

El vídeo, gravat des d’un camió, mostra com aquest vehicle de gran tonatge circula a la mateixa velocitat que la cadira elèctrica, uns 15 quilòmetres per hora, mantenint-se darrere seu. "El camioner intenta protegir-lo des de darrere, mantenint la mateixa velocitat, però sense avançar-lo, perquè cap altre vehicle pugui colpejar la cadira", explica un dels investigadors. Els agents estan sorpresos perquè el minusvàlid va posar en perill la seva vida i la dels altres, ja que hauria pogut causar un accident greu.

Els detalls de la cadira, la roba que portava el discapacitat i, sobretot, el recorregut que fa van ajudar els guàrdies urbans de la UIPA  a trobar-lo. "Vam deduir que havia sortit de la Zona Franca i que es ficava a la ronda per no haver de pujar tota la muntanya de Montjuïc amb la cadira. També vam elaborar-ne un perfil, que es corresponia amb una persona que té poc respecte per les normes", explica un dels agents. Preguntes a comerciants, veïns i membres d’entitats van permetre descobrir-ne la identitat. També hi va ajudar el tuit emès per la Guàrdia Urbana amb el vídeo i demanant la col·laboració ciutadana. "La veritat és que en qüestions de trànsit tothom col·labora amb nosaltres", afegeix el guàrdia.

"No podia esperar mitja hora"

Notícies relacionades

Una parella d’agents va esperar aquesta setmana Sayah a la porta de la seva casa durant diverses hores fins que va aparèixer conduint la mateixa cadira i portant la mateixa gorra amb què apareix al vídeo. Els guàrdies li van notificar la sanció, que quedarà reduïda a la meitat (45 euros) si la paga en el període voluntari. "Però jo no la pagaré –afirma el jove multat–.  Jo no tinc la culpa que el conductor de l’autobús no tingués cor i em deixés a la parada. No podia esperar mitja hora que passés el següent autobús perquè llavors aquell dia no hauria pogut cobrar la meva pensió". I admet que estava "molt enfadat" i que per això també no va dubtar a circular per la ronda. 

La història personal de Sayah impacta. Afirma que va arribar de nen a Barcelona procedent del seu Tànger natal després d’entrar al país amagat als baixos d’un camió. Tenia set anys. Als 12 ja treballava en un taller mecànic. Una joventut dura el va portar en una ocasió a una baralla amb uns narcotraficants. Diu que li van trencar el coll. Va passar més d’un any en una unitat de cures intensives. I ja no ha pogut caminar. Sempre va amb la seva cadira de rodes elèctrica. I moltes vegades l’acompanya el seu germà, Zacarías, que viu amb ell. Al barri molts el coneixen. I ara també fora d’ell.

TMB no té constància de l’incident

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) assegura que no té constància que el conductor d’un autobús de la línia 21 no deixés que hi pugés el paraplègic Youssef Sayah el dia en què va ser gravat en vídeo mentre circulava per la Ronda Litoral. L’empresa ha preguntat al xofer que estava de servei aquell dia i a aquella hora en aquella línia, en el trajecte Mare de Déu del Port-Can Tunis-Paral·lel, i aquest afirma que ell no va prohibir a cap passatger que pugés al vehicle, ni va tenir ningun incident semblant. També afirma que la rampa funcionava correctament perquè ho va comprovar abans de començar el seu servei.