BARCELONEJANT

Supervivents a Collserola

«Si la Pantoja pot sobreviure, tothom pot», et garanteixen aquí. PlayD Survival imparteix cursos de tècniques de supervivència i 'bushcraft' ("viure al medi natural amb els recursos que existeixen")

zentauroepp48326634 curso supervivencia190529122240

zentauroepp48326634 curso supervivencia190529122240 / ALVARO MONGE

5
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

“¡Quin lloc més maco per sobreviure!”, exclama un grup d’urbanites al mig de Collserola. Deu ser dels pocs llocs en què no es veuFerrerasamb el seu pactòmetre. Et donen un tendal impermeable, piquetes, cordes. Tens 10 minuts per fer-te unrefugi, et diuen. “La pressió de 10 minuts no és res amb el que us pot passar en realitat”. Així que apliques els coneixements de Discovery Max. ¿Està començant a ploure? No, no és pluja, és l’Albert posant a prova el teu refugi amb una bomba d’aigua manual. “Si la Pantoja pot sobreviure –riu–, tothom pot”.

Això és un curs de supervivència. No, no l’imparteixPablo Casado. L’instructor és el que porta la samarreta de la sèrie ‘Lost’. “M’encanta perdre’m”, assenteix mentre et fa entrar en un bosc. Molt tranquil·litzador. D'aquí uns quants minuts descobriràs que és una barreja de MacGyver i el presentador de ‘Bricomanía’. No fabrica bombes amb el xiclet, però ha viscut un mes al bosc amb 20 euros. “És un munt de pasta al bosc”, riu. Sol dormir a la natura tres dies per setmana. A la fresca. 

Albert Vila és 'wilderness guide', guia d’entorns agrestos. Sap què és estar dos dies sense beure aigua i cinc sense menjar.

Albert Vila, 29 anys, tant t’ensenya a muntar-te una caseta amb un tendal i un parell de glans que com a enterrar-te en un desert per sobreviure a la calor. A més de guia de muntanya, és wilderness guide. Guia d’entorns agrestos. Això significa que ha passat nits sense sac a 15 graus sota zero a Noruega. Sap què és estar dos dies sense beure aigua i cinc sense menjar.

“El que ensenyem nosaltres és a obrir la ment”,afegeix al costat el Víctor. I et detalla tot el que es pot fer amb un encenedor espatllat: utilitzar el moll com a ham –enumera–; si rasques la pedreta, generes xispes i, amb una bona esca, foc; i si escalfes el plàstic, et serveix de cola d’enganxar.

Víctor Sala, 32 anys, és publicista i muntanyenc. Li sembla “normal” despertar-se i trobar-se una serp enroscada a l’esquena. Es va passar un mes i mig amb els indígenes de l’Amazones. Sí, l’adrenalina, diu, és “necessària per viure”. 

"El medi natural et pot donar tot el que necessites"

El Víctor i l’Albert són els dos socis de PlayD Survival. Fa dos anys que imparteixen cursos de tècniques de supervivència ‘bushcraft’. ¿Bush-què? “És viure deliberadament en el medi natural amb els recursos que hi ha –explica en Víctor–. Això significa que si tu estàs al medi natural perquè vols, el medi et pot arribar a donar tot el que necessites”.

Un dels supervivents del curs prova el seu refugi improvisat. / ÁLVARO MONGE

¿Pe què aprendre a sobreviure? "Per donar-te tranquil·litat –apunta el Víctor. Si te’n vas a córrer i  et trenques un turmell, que sàpigues com reaccionar"

¿Per què aprendre a sobreviure? “Per donar-te tranquil·litat –apunta el Víctor. Per practicar qualsevol esport al medi natural. Si te’n vas córrer i  et trenques un turmell, que sàpigues com reaccionar”. També és útil a la ciutat. "Parepa", et diuen aquí: PAra, REspira, Pensa, Actua. “¿Que el teu cap t’ha cridat? Paro, respiro, penso i actuo, i li dono la resposta sense alterar-me”. ¿Se’t trenca la motxilla? Utilitzes el cordó de la sabata. És obrir la ment. Ho tens tot”.

Un tertulià de ‘La sexta noche’aquí aguantaria viu cinc segons. Primera norma bàsica de supervivència: “No es parla de política, ni de religió ni de futbol”, adverteix l’Albert. “¿Quines cinc coses necessites per viure?”, posa a prova el grup. “¿Wifi?”, temptegen alguns. “Aigua”, es posen seriosos. “Calor”. “Menjar”. “Dormir”. “Respirar”. Avui ensenyaran “les bases”, avança l’instructor: fer un refugi foc. “En tres hores és el que tens temps de fer”.

Hi ha cursos de 3 hores, de 5, 9, 28 i fins i tot de 50 per diferents llocs de Catalunya. A finals d’estiu, a més, muntaran Escape Land. “Una mena d’‘escape room’, però al medi natural”.

L’Albert ensenya a fer un refugi amb un tendal, cordes i glans. / ÁLVARO MONGE

“Si no ets Rambo abans –adverteix l’Albert–, no ho seràs després del curs”. Avui hi ha 14 persones amb la mateixa cara de desubicats que els del primer capítol de‘The walking dead’. Aquesta és la idea. “Es talla la llum un dia a Barcelona i és ‘The walking dead’”,assegura el guia. “Fa 100 anys que ningú sap fer un foc”. Avui n’aprendran 14 persones. ¿Que per què s’han apuntat a un curs de supervivència? “Mai va malament –diu el Miki–. Ell és escalador. “De vegades m’he perdut”. El 80% dels alumnes –calcula el Víctor– són dones. També els demanen molt‘team building’ per a empreses. 

El 80% dels alumnes d’aquests cursos de supervivència són dones. També els demanen molt ‘team building’ per a empreses. 

Els supervivents potencials es presenten un a un. “¿Quin és el vostre talent ocult?”, els pregunta l’Albert. “Puc dormir a qualsevol lloc”, respon el Jorge. “El ganivet”, deixa anar el Miki. “Soc carnisser –es justifica–. Puc fer desaparèixer algú sense problema”. Murmuri general. “Quan tornem, farem recompte”, demana l’Eloy. A ell li agrada el motor. La Laly balla salsa. El Jordi fa ‘airsoft’. ¿El Pablo? “M’agrada molt menjar”, s’encongeix d’espatlles. El Luis salvarà el grup de l'extinció, que diu que sap reparar qualsevol cosa. La Carmel és mestra d’“activitats d’alt impacte”, diu com si res. Després ensenyarà vídeos en els quals camina sobre foc i vidres trencats. Gairebé tots saben qui és Bear GryllsEl último superviviente, que ara està a Netflix amb una aventura interactiva.

Notícies relacionades

“Tens empenta”, et diu l’Albert. Res a veure amb la teva gràcia. Aquí significa que estàs utilitzant bé el‘ferrocerio’(per a algú que no vagi al Leroy Merlin tres vegades per setmana, és un bastonet metàl·lic que produeix espurnes quan es frega amb un objecte rugós). Fins i tot acabaràs fent unafoguera, que s’apaga al moment amb la bomba d’aigua. “La seguretat és el primer”, diu l’Albert.   

“Tothom hauria de saber fer aquestes petites coses”, conclou el Miki. ¿El que més agrada? “Desconnectar –respon el Pablo–. I superar-te”. La meitat del grup s’apunta al curs de 28 hores. I se’n van sense fer el recompte.

Temes:

Barcelonejant