A BARCELONA

Barcelona es compromet a lluitar contra la pudor i la contaminació del Fòrum

Tots els grups municipals aposten per treballar contra aquest fenomen el pròxim mandat

depuradora

depuradora

3
Es llegeix en minuts
Europa Press / Barcelona

Tots els grups municipals de Barcelona han apostat aquest divendres per “sanejar” i millorar la Zona Fòrum i per treballar en aquest assumpte el pròxim mandat, han expressat a l’última sessió de la comissió d’estudi no permanent dels usos d’aquest entorn, que ha proposat impulsar un Pla Integral de la zona i crear una taula tècnica vinculada.

La comissió ha apostat per crear aquest pla de treball en les seves conclusions, que han rebut el recolzament de tots els grups municipals i que es portaran al ple municipal de divendres que ve, l’últim del mandat –sense tenir en compte la sessió en què s’acomiadaran els regidors que no repeteixin–.

A més de promoure aquest Pla Integral –liderat per l’ajuntament i amb veïns i altres administracions–, les conclusions aposten per buscar un consens tècnic en els mesuraments de partícules contaminants de l’aire –per desacords sobre la incineradora de Tersa, ubicada a la zona– i treballar un calendari d’inversions per reduir la pudorcalendari d’inversions per reduir la pudor.

També assenyalen la necessitat d’analitzar l’efecte de l’amiant a l’entorn i advoquen per elaborar una agenda d’activitats amb els veïns de l’espai del Fòrum gestionat per Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) per garantir el seu descans davant problemes de convivència pel seu ús intensiu.

Dubtes sobre l’auditoria

La portaveu de la plataforma de veïns de l’entorn Aire Net, Silvina Frucella, ha posat en dubte els resultats de l’auditoria realitzada fins al moment sobre la incineradora de Tersa, i ha afirmat que aquesta ha de ser “una oportunitat per descobrir àrees de millora i aplicar mesures de control que impactin de forma positiva sobre la salut de les persones”.

La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha destacat que impulsar un pla de treball representa una oportunitat per aquesta zona i, sobre la incineradora i la qualitat de l’aire, ha dit: “Volem arribar fins al final i conèixer què està passant respecte a la salut de l’àmbit del Fòrum”.

“Prendrem les decisions que hàgim de prendre, però hem de tenir informes en què tots hi creguem”, ja que hi ha actors dubten dels resultats dels ara disponibles, i ha destacat la necessitat de basar les actuacions i decisions que es prenguin en premisses objectives.

“Tard i malament”

La regidora del PDECat i presidenta de la comissió, Francina Vila, ha assegurat que “el Govern municipal ha reaccionat tard i malament davant les queixes dels veïns de la Zona Fòrum”, una cosa que ha compartit el també l’edil del grup municipal Raimond Blasi, que ha criticat que els veïns no han sigut escoltats pel Govern d’Ada Colau.

Des de Cs, Santiago Alonso ha ressaltat que el descontentament dels veïns s’ha de transformar en una oportunitat per millorar infraestructures, la qualitat de l’aire de la zona i els usos del recinte del Fòrum per minimitzar les molèsties, i la republicana Trini Capdevila ha dit que aquesta comissió és “un símbol del fracàs rotund del Govern de la ciutat, que durant quatre anys no ha fet d’interlocutor amb els veïns”.

Notícies relacionades

Montserrat Ballarín (PSC) ha demanat que el pròxim executiu municipal no tingui una actitud passiva davant aquest assumpte, perquè l’actual “no ha fet res per millorar la situació”, i Alberto Villagrasa (PP) ha avisat que el treball de la comissió no tindrà sentit si no té continuïtat i si no implica administracions com l’Ajuntament de Sant Adrià i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Des de la CUP, Pere Casas ha avisat que el que està passant a la zona és “conseqüència d’un model d’urbanisme patriarcal que va consistir a convertir-la en una espècie d’abocador perquè la gent jove no molestés” amb festes i festivals, i el regidor no adscrit Joan Josep Puigcorbé ha dit que la incineradora i la credibilitat dels estudis realitzats estan en qüestió